I slaget om tittarna kastar sig Petter Northug och Emil Jönsson ut med dödsförakt

2
908

Emil och PetterFebruari 2013 har kallats VM-månaden i Sveriges Television och jag betvivlar inte att den gör det även i Norge och Finland. Det har varit Alpina VM, Skidskytte- VM och månaden avslutas med Skid-VM(enligt SVT börjar längd-VM, men så är det inte). Som en del av slaget om tittarna arbetas det med narrationer, metaforer och liknelser som ska locka. Under alpina VM berättade därför den svenska experten i SVT och f.d storstjärnan Pernilla Wiberg att Störtloppet är skidåkningens Formel I. Hon sitter dessutom i Athlete comission för Internationella Skidförbundet, vilket kan vara intressant i sammanhanget. Idag började Skid-VM i Val di Fiemme och på morgonen berättade programledaren på SVT att först är det längdåkningens sprint. Därefter sa hon att det är skidåkningens Formel I. Under skid-VM avgörs även Backhoppning och Nordisk kombination och enligt internationella medier är backhoppningen skidåkningens Formel I.
Slaget om tittarna leder alltså till att idrotternas karaktärer förflackas. Alla idrotter verkar ju vara samma sak. Och om jag ska vara ärlig. Varför ska jag titta på skidåkningens Formel I mer än en gång? En annan fråga är varför det är så populärt att beskriva andra idrotter som Formel I. Framförallt eftersom Formel I inte är en populär TV-sport i Sverige. Jag förstår naturligtvis att bilden av Formel I associerar till karaktärsdrag man gärna beskriver andra idrotter med för att locka tittare. Jag har under mina forskningsintervjuer fått beskrivet för mig att Formel I har karaktärsdragen:
• Fart
• Fara
• Dödsförakt
• Action

Om vi då tittar på de olika idrotterna som presenteras som skidåkningens Formel I kan vi konstatera att störtloppsåkarna nu för tiden är uppe i 160 km/h. Ja, med den hastigheten finns både fart, fara, dödsförakt och action. Inom backhoppning kommer hopparna upp i drygt 100 km/h i skidflygning och 95 km/h i backhoppning. Det är inte lika snabbt men sedan befinner de sig i ett element(luften) som de inte kan påverka hur som helst. Varje hopp är med fara för livet, egentligen(trots att det är få skador i idrotten). Här finns alltså fara, fart, dödsförakt och action(det sista håller inte alla med om). I sprint i längdåkning vet jag inte hur fort de åker som snabbast, men det är långt ifrån 95 km/h. Och det är väl knappast dödsförakt som vi ser i åkarnas ögon innan de slänger sig ut från stratgrinden på det platta startområdet(det ska vara platt, enligt reglerna)? Dock uppfattar nog många att det finns action i heaten, men inte kan det väl liknas vid Formel I?
Har SVT fel som kallar det för Formel I? Nej, de får naturligtvis kalla det för det de vill, men jag har svårt att se att ens längdåkningen själv är intresserad av att kallas Formel I. Däremot bör nog idrottsorganisationen tänka över sin kommunikation. Just nu presenteras tre idrotter från samma förbund som Skidåkningens Formel I. Det gynnar förmodligen varken störtloppet, längdåkningen eller backhoppningen utan ökar bara konkurrensen dem emellan istället för att konkurrera med idrotter från andra förbund. Hur påverkar det idrotternas utveckling? Det är en fråga som kan relateras till mina undersökningar som handlar om idrott, medier och kommunikation och jag tror att det kan finnas ett visst allmänintresse i frågan. En idrottsorganisation kan aldrig berätta för medierna vad de ska säga och göra. Det går både emot mediernas uppgift att vara oberoende och demokratisk och dessutom går det emot journalisternas arbetsetik, men med rätt kommunikation kan idrottsorganisationer och medierna komma till konsensus. Det är ett svårt arbete, men det är inte omöjligt.
I min lic.uppsats hoppas jag kunna bjuda på några lösningar.

2 COMMENTS

  1. Heja Marit!

    Detta är TNT: du lyckas kommunicera problem, analys, tolkning och relevans för både idrott och idrottsvetenskap på ett engagerande sätt.

    Way to go!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here