Damfotboll prioriteras alltid före herrfotboll

0
164

Sena träningstider. Ingen i herrlaget kommer på fotbollsplan förrän damlaget har tränat färdigt. Även när det kommer till ekonomi prioriteras damlaget. I första hand söker man dessutom sponsorer till damlaget. Samtidigt förväntas det att trots att herrlaget nedprioriteras att herrlaget alltid visar lojalitet mot klubben och herrlaget. Tänk om det kunde finnas undantag. Undantag där herrlagen någon gång prioriteras före damlagen. Där fokus ligger på att stötta herrlagen också, både ekonomiskt och på andra sätt, även om de kanske inte genererar lika mycket publikintäkter etc.

Känner någon igen sig? Nej, jag kunde väl tänka mig det. Det som beskrivs ovan brukar vara damlagens vardag. Argumenten för prioriteringen brukar vara ekonomi. Damlagen bär sig inte ekonomiskt.

Är hon ett unikt fall?

Men så träffade jag någon jag aldrig har träffat förut. Vi har möjlighet att få massage på jobbet(ja, inte gratis). Jag gick dit. Kallpratade med massören innan jag lade mig på bänken. Jag berättade att jag hade lite tafflig kropp pga överrölighet och idrottsskador sedan jag var fotbollsmålvakt. Det visade sig att hon, massören, också var fotbollsmålvakt. Hon spelar i det lag i regionen som ligger bäst till i seriesystemet. Deras herrlag går sämre så damlaget prioriteras alltid och klubben satsar så mycket det bara går på damerna. Jag frågade om hon hade spelat i något annat lag. Jo då, hon hade spelat i det lag som tidigare varit det bästa i regionen under tiotalet år. Det laget kommer från en klubb som bara har damfotboll och ingen herrfotboll.

–  Men, sa jag. Har du aldrig varit med om att ha sena träningar efter herrlagen, att se hur all satsning går till herrarna och där damerna är helt bortprioriterade, men ska ställa upp i vått och torrt för att dra in pengar till klubben, som ändå satsar på herrarna?

–  Nej, svarade hon. Jag känner inte alls till den verkligheten och ändå har jag faktiskt spelat i ytterligare en klubb, men det var samma sak där. Damlaget var bättre än herrlaget(alltså utifrån var de låg i respektive liga inte när de spelade mot varandra) så vi prioriterades alltid.

Nu kunde jag ju inte titta på henne eftersom jag låg med ansiktet rakt ner i massagebänken och tittade genom bänkens hål och ner på ett blått golv, men om jag inte hade gjort det så hade hon sett stirrande, förvånande ögon med viss beundran i blicken och en mun som sa:

–  Men du måste ju vara ett unikt fall! Jag har aldrig hört talas om en damfotbollsspelare i din situation!

Till rättvisan ska sägas att jag har varit med om att spela i ett lag som prioriterades före alla herrlagen i hela kommunen när det var dags att slåss om den enda planen som det gick att spela på under vintern. Men den här damfotbollsspelaren vet BARA hur det är att vara prioriterad.

Är hon ett unikt fall?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here