Uppdatering #82  ::  Publicerad onsdagen den 24 oktober 2007  ::  ISSN 1652-7224
Till arkivet
Utges av Enheten Idrottsvetenskap, Lärarutbildningen, Malmö högskola, SE–205 06 Malmö
Redaktör: Kjell E. Eriksson
På löpet i denna uppdatering: Introduktion till Leif Yttergrens artikel om Sigfrid Edström och Berlin-OS 1936 • Presentation av tio bokrecensioner • Introduktion till Jonny Hjelms genmäle på kritiken mot hans artikel ”Den dåliga damfotbollsspelaren” • Stor arenakonferens i København i november • Årets stora SVEBI-konferens i Luleå i november • Idrottshistoriskt seminarium om bredd och elit i Stockholm • Tidskriftspresentation: Journal of Sports Economics • Norska idrottssajten Sportsanalyse har ny ägare och nytt utseende • Idrottens världshistoria gratis på Internet • Redaktionell kommentar med en presentation av en idrottshistorisk debatt i Storbritannien • Nyheter på forskarlistan • Många nya konferenser i Konferenskalendariet • Innehållet i nästa uppdatering
Artiklar  |   Recensioner  |   Features  |   Mer om  Tidskrifter  |   Arkiv  |    Idrottsforskare  |  Om idrottsforum.org  |   In English  |   Sök
idrottsforum.org stöds under 2007 av följande organisationer:
DEBATT:

Avslöja myterna med fakta!

I sin uppmärksammade artikel i uppdatering #79 den 29 augusti, ”Den dåliga damfotbollsspelaren”, redovisade Jonny Hjelm en komparativ kvantitativ studie av det svenska herr- och damlandslaget i fotboll, genom att studera fyra matcher från herr-VM i Tyskland 2006 och fyra från dam-VM i USA 2003. Hans försiktiga slutsats var att det inte var så stor skillnad i spelskicklighet mellan lagen.

Jönsson, Tolvhed och Hjelm
Kutte Jönsson och Helena Tolvhed gick i uppdateringen därefter, den 3 oktober, till angrepp mot Hjelms undersökning och hans slutsatser. Det finns inga objektiva kriterier för vad som är bra fotboll, och man kan inte vederlägga fördomar om damfotboll genom verifierbara hårddataanalyser. Fotboll är kulturellt och historiskt skapad, menade Jönsson och Tolvhed, och fotbollsspelande ska värderas utifrån dess kulturella och historiska föränderlighet.

Sådana tankegångar kallar Jonny Hjelm för pretentiöst formulerade utsagor om självklarheter. I sitt genmäle hävdar han istället vikten av att avslöja de i etablerade media öppet framförda myterna om damfotbollen, inte minst på grund av att de har funktionen att legitimera grova aggressiva och sexistiska attacker mot damfotbollsspelare i mindre offentliga sammanhang. Och en sådan demaskering av fördomar underlättas i väsentlig grad när vanföreställningarna kan gensägas av vetenskapliga fakta. Hjelms empiriska studie erbjuder ett sådant faktamässigt underlag, och han avvisar Jönssons och Tolvheds synpunkter att det skulle vara olämpligt att låta mäns och kvinnors fotboll bli föremål för en komparativ analys; det har inte fungerat att tiga ihjäl de jämförelser som redan gjorts i 30–40 år utanför det akademiska sammanhanget, och som lagt grunden till den föreställning om damfotbollen som kommer fram också i anhängares utsagor: ”Det handlar inte om kvalitet. Damfotboll är säkert sämre än herrfotboll. Jag bryr mig inte /.../ Fotboll går djupare än så”, proklamerar till exempel Sydsvenskans sportkrönikör Anja Gatu.

Play the Game, den danska idrottens informationsorganisation, har förlagt sin femte internationella konferens till Reykjavik, Island, där den går av stapeln mellan den 28 oktober och den 1 november 2007. Inviger gör självaste presidenten i Island. Konferensen erbjuder ett interface mellan idrottsvetenskap, idrottens administratörer och media. Konferensens hemsida är uppdaterad med mängder av nyttig information; där kan man också kan beställa nyhetsbrev som informerar vidare om konferensen.

Sport Marketing Association (SMA) samlas den 1–3 november 2007 för sin årliga konferens i Pittsburgh, Pennsylvania. Det är den femte konferensen, och arrangeras av fyra lokala universitet i samverkan: Duquesne University, Robert Morris University, Slippery Rock University, and West Virginia University. Allt du behöver veta finns på konferenshemsidan.

Minorities in Sport: Identity, Representation, Participation and Politics är en workshop inom ramen för den fjortonde Nordic Migration Researchers’ Conference, den 14–16 november i Bergen. Bakom workshopen står Mette Andersson och Åse Strandbu. Den 25 oktober är sista dagen att anmäla sitt deltagande; det är redan försent att anmäla paper. Mer om detta på konferenshemsidan. Och här ligger workshopens egen sida.

Den sjätte internationella konferensen om Sport, Leisure and Ergonomics går av stapeln den 14–16 november 2007. Senast den 12 september måste man registrera sig om man vill komma och lyssna – deadline för abstracts var dessvärre redan den 8 augusti. Men det kan kanske vara intressant att vara där ändå; kolla in konferensbroschyren,

University of South Carolina håller sin årliga ICSEB-konferens den 15–18 november 2007, i Columbia, SC. ICSEB står för International Conference on Sport and Entertainment Business, så det är alltså om själva industrin bakom som det handlar. Konferenshemsidan innehåller all information om hur man anmäler sig, och dylikt.

SMAANZ, Sport Management Association of Australia and New Zealand, håller sin trettonde årliga konferens 29 november – 1 december 2007, med Auckland University of Technology som värd och Waiheke Island Resort and Conference Centre som venue. Konferenshemsidan är fullmatad med information.

2008

Sport i Afrika, sport för utveckling, internationell sport; är du intresserad av de här frågorna ska du överväga att anmäla dig till The Fifth Annual Sport in Africa Symposium: Communication, Media and Sports in Africa, som arrangeras av Ohio University@Athens den 22–23 februari 2008. Ett detaljerat Call for Papers finns på den här adressen.

Amerikanska SRLA, Sport and Recreation Law Association, håller sin 21. konferens i Myrtle Beach, South Carolina, den 27/2–1/3 2008. Konferensen, på temat Sport, Physical Activity, Recreation and Law har äntligen fått en egen hemsida, som i och för sig kan vara svår att lokalisera på SRLAs märkliga hemsida.Call for Papers och all annan information kan numera beskådas på konferenshemsidan..

SPOC, Scandinavian Pediatric Obesity Conference, äger rum för tredje gången den 6–7 mars 2008, i Malmö. Det handlar om att förebygga och behandla barnfetma; i det förra fallet gäller de självklara medlen diet och motion, i det senare är frågan: medicinering, vaccin eller kirurgi? Bland talarna märks Ingegerd Ericsson, Claude Marcus, Aviva Must, och Angelo Pietrobelli. Läs mer om detta på konferenshemsidan.

Sport and Politics Group inom PSA, Political Studies Association, vars konferensrapport vi publicerade häromuppdateringen, har också en session på den årliga konferensen för hela PSA, som äger rum den 1–3 april 2008 i Swansea. Deadline för abstracts är den 24 september, inte den 28, som det står på konferenshemsidan. Läs noga Call for Papers, med information om hur man går till väga. Papers till Sport and Politics-sessionen kan handla om vilka frågor som helst som ryms inom relationen mellan sport och politics. Abstracts, eller proposals som det kallas här, ska skickas till Richard Holden.Mer info om detta på Sport and Politics’ nya, lätt överarbetade, hemsida.

NY SPARC, Sport & Recreation New Zealand, är en statlig organisation i Nya Zeeland med uppgift att få nyazeeländarna i rörelse. Den 2–4 april 2008 håller SPARC för femte gången sin biennala konferens Leaders in Sport i Sky City, Auckland, Nya Zeeland. Det övergripande temat är Leading Change – winning strategies in the fast-changing world of sport, och man inbjuder forskare och praktiker att komma in med abstracts till papers på detta tema, senast den 31 oktober. Call for Papers och all annan information finns på konferenshemsidan,

UPDATED Årets British Philosophy of Sport Association-konferens är förlagd till Aarhus Universitet, och äger rum den 24–26 april 2008. Ett Call for Papers har lagts ut på konferenshemsidan; hemsida. Deadline för abstracts är satt till den 21 decenber.

UPDATED ”To remember is to resist”: 40 Years of Sport and Social Change, 1968–2008 är temat för vad som måste antas kunna bli en riktigt spännande konferens som arrangeras av några olika institutioner vid University of Toronto den 20–22 maj 2008. 40 år efter Mexico City, Paris och Prag, och 80 dagar före OS i Beijing. Ett första Call for Papers ligger på vad som så småningom kanske kan komma att utvecklas till en konferenshemsida. Deadline för abstracts på 250 ord är den 31 januari 2008. Konferensen erbjuder en särskild session om idrott och funktionshinder. Lär mer här.

NY NASSH, North American Society for Sport History, håller för trettiosjätte gången sin årskonferens den 23–26 maj 2008, i Lake Placid, New York. Konferenshemsidan är inte särskilt informativ (mycket sägs vara ”coming soom(sic!)”, men det finns en Call for Paper-sida, och deadline för abstract submissions är den 15 november.

NY NASSM, North American Society for Sport Management, håller årlig konferens den 28–31 maj 2008 i Toronto, Kanada. Värd är Department of Sport Management vid Brock University. Något övergripande tema för konferensen finns inte. Abstracts ska vara insända senast den 1 november, en minut före midnatt. Läs Call for Papers här, och här finns konferenshemsidan.

2nd World Congress on Sports Injury Prevention - Tromsø äger rum den 26-28 juni 2008. Platsen för konferensen är i Tromsø (beläget norr om polcirkeln). Det är fråga om en stor internationell samling av de främsta forskarna på området. Läs om konferensen i en 24-sidig, färgglad folder här. Deadline för abstracts är den 1 januari 2008. Läs Call for Papers här.

Sydafrikansk idrottshistoria. Stellenbosch University står som värd för den första Conference on the History of Sport and Sports Studies in South Africa, som äger rum den 29/6–3/7 2008, i arrangemang av History Department at Stellenbosch University och ett antal brittiska och amerikanska universitet. Syftet med konferensen är att fastställa läget (die Lage) för sydafrikansk och afrikansk idrottshistoria. Några specifika temata finns inte, konferensen utvecklas efter hur de papers som kommer in ser ut. Deadline för ett 300-ords abstract är den 30 november 2007. Det ska skickas till Ms. Corinne Harmon. Färdiga papper ska levereras in senast den 31 mars 2008. Det finns för närvarande ingen konferenshemsida; Corinne har lovat att meddela oss så snart webdesignern är färdig.

NY ISHPES, the International Society for the History of Physical Education and Sport, har förlagt sitt årliga ”seminar” till Tartu i Estland, där det äger rum den 2–6 juli 2008. Temat är People in sport history – sport history for people, och man bjuder in till medverkan med workshops, papers eller posters. Senast den 31 januari ska man ha skickat in sitt abstract. En hel del info om detta finns redan på konferenshemsidan.

NY Sportstaden Estoril i Portugal är värd för 2008 års ECSS-kongress. ECSS, European College of Sport Science, är rådgivare till EU-institutioner i idrottsfrågor, och har sin bas i Köln, vid Deutsche Sporthochschule. Konferensen äger rum den 9–12 juli. Den 1 januari öppnar abstract-mottagningen, med deadline den 1 mars. Det finns fyra huvudavdelningar, Idrottssociologi, idrottspedagogik, idrottshistoria och idrottsfilosofi. Läs mer om detta på konferenshemsidan.

NY ISOC, International Centre for Olympic Studies, upprättades 1989 vid University of Western Ontario (Kanada). Vartannat år hålls ett symposium, och 2008 äger det, passande nog, rum i Beijing, i samarbete med Beijing’s Capital University of Physical Edication. Tidpunkten är väl vald, den 5–7 augusti; den 8 augusti öppnas officiellt de tjugonionde olympiska sommarspelen. Symposiets tema är Deconstruction and Discourse: Odysseys in Olympic Socio-Cultural Matters, och önskemål om papers på detta tema har gått ut. Deadline för papers är den 31 januari 2008. Läs mer om detta på ISOCs hemsida.

NY FIEP, Fédération Internationale d’Education Physique, håller sin världkongress 2008 runt hörnet, nämligen i Vierumäki i Finland, som hyser Sport Institute of Finland. FIEP-kongressen pågår den 6–10 augusti 2008, på temat Physical Education in Change. Man inbjuder nu till deltagande; abstracts ska vara inskickade senast den 29 februari (aha, skottår!). Det finns en välfylld konferenshemsida med all info som är tillgänglig.

Centrum för idrotts- och hälsoforskning vid Högskolan i Halmstad inviger sina nya, moderna lokaler med en stor nordisk idrottskonferens den 2–4 oktober 2008 på temat Health, Participation and Effects of Sport and Exercise: Physical Activity, Inclusion, Promotion, Prevention, Treatment and Evaluation. Deadline för abstracts är den 1 februari 2008. En pdf-folder med information om konferensen kan laddas ner härifrån.

Early warning NASSS, de nordamerikanska idrottssociologernas förening, har förlagt sin årliga konferens 2008 till Mile High City, det vill säga Denver, CO. Konferensen äger rum den 5–8 november, men därutöver är inget känt. Vi återkommer när mer information finns tillgänglig.

Spelet bakom spelen: Berlin-OS 1936

Den tyska olympiska kommittén utlyste först en tävling för att få fram en officiell OS-affisch. Inget av de inkomna bidragen kunde emellertid accepteras, och istället vidtalades ett antal kända konstnärer att inkomma med förslag, och slutligen fastnade man för ovanstående bidrag signerat Würbel. Bilden föreställer den klassiska Quadrigan, fyrspannet från Brandenburger Tor. I bakgrunden syns en kransprydd segrare, med armen lyft i den olympiska (?) hälsningen.
Det var en svårmanövrerad tid i Europa, de kaotiska åren mellan de två stora krigen på 1900-talet. Den kommunistiska revolutionen i Ryssland fick återverkningar i alla europeiska länder. Att marxismens tankegångar kunde omsättas i politisk handling väckte förhoppningar bland Europas arbetare och intellektuella, medan de besuttna klasserna kände oro och statsmakterna skyndade till försvaret av den bestående ordningen. Tyskland blev i mångt och mycket det centrala slagfältet för kampen mellan höger- och vänsterkrafterna i europeisk politik. De tyska nationalsocialisterna avgick slutgiltigt med segern i och med riksdagsvalet 1933 och NSDAP blev statsbärande parti. Att kommunismen kunde stoppas och den traditionella samhällsordningen återställas väckte förhoppningar i vida kretsar i Europa, och många trodde på 1930-talet att Hitler och nazismen representerade Europas framtid.

Sedan krigsslutet och uppgörelsen med nazisterna i Nürnbergrättegångarna har det om och om igen framkommit att enskilda individer, inte sällan idag framgångsrika och respekterade, gav öppet uttryck för nazistsympatier på 1930-talet och ibland också under andra världskriget. Helt nyligen bekände Günter Grass i en självbiografi att han varit aktiv i SS i krigets slutskede. En svensk litterär gigant som öppet sympatiserade med nazisterna var Fredrik Böök, och på senare tid har både Ingmar Bergman och Ingvar Kamprad avslöjats med nazistsympatier under 30-talet. Vad ska man då säga om J. Sigfrid Edström, denne idrottens främste företrädare under 1900-talets första hälft, och därtill framstående företagsledare? Som ledamot av Internationella Olympiska Kommittén var Edström djupt engagerad för de olympiska sommarspelen i Berlin 1936. När uppgifter om nazisternas judeförföljelser spreds över världen och krav restes på att flytta spelen, eller på bojkott av Berlin-OS, försvarade Edström envist valet av Berlin som spelplats och Tyskland som lämpligt värdland. Men var Edström antisemit, eller till och med nazistsympatisör? Leif Yttergren har forskat i Edströms kvarlämnade papper som förvaras i Riksarkivet, och i sin artikel för idrottsforum.org, ”J. Sigfrid Edström, antisemitismen och Berlin-OS 1936”, ådagalägger han det tvivelaktiga spelet bakom spelen. Den bild som framkommer av Edström är inte entydig, men ett par andra IOK-medlemmar avslöjas som pålitliga anhängare av det tredje riket.


Brittisk idrottshistoria i kris!

När de brittiska idrottshistorikerna samlades till sin årliga konferens 2007 så var det silverjubileum, som man säger i de långlivade drottningarnas förlovade land, det vill säga British Society of Sports History’s (BSSH) tjugofemte konferens. Som en särskild feature på konferensen bjöds på ett så kallat ”Presidential Roundtable”, där (tidigare) presidenterna för BSSH, North American Society for Sport History (NASSH), Australian Society for Sports History (ASSH) och International Society for the History of Physical Education and Sport (ISHPES) talade om tillståndet inom idrottshistoria och/eller deras resopektive organisationer.
Vissa av dessa anföranden har nu gjorts tillgängliga på Internet, nämligen Martin Johnes’ (BSSH) ”British Sports History: Present and Future”, Mark Dyresons (NASSH) ”Sport History and the History of Sport in North America”, samt Thierry Terrets (ISHPES) ”ISHPES: Potential and Limits”.
Martin Johnes sjusidiga papper är definitivt det mest intressanta, en polemiskt hållen analys av brittisk idrottshistorisk forskning under de 25 år som den föreningen han nu basar över existerat. Efter att ha konstaterat att det finns tecken på att allmänhistorikerna numera har förstått och accepterar att idrotten och dess utveckling spelar en betydande roll när man rekonstruerar den kollektiva tillvaron från mitten av 1800-talet och framåt, så tar han tag i de olika problem han ser inom idrottshistorieforskningen som på att avgörande sätt håller på att marginalisera subdisciplinen. Det är primärt tre förhållanden.
För det första är det den rent demografiska aspekten. Den nuvarande forskarkadern är fyrtiotalister, och nyrekryteringen är svag. Det är dessutom osäkert om pensionerade idrottshistoriker kommer att ersättas med nya idrottshistoriker, eller av andra slags historiker, eller inom idrottsveytenskapliga institutioner, av sociologer. Risken, menar Johne, är stor för att antalet idrottshistoriker framöver kommer att minska drastiskt.
För det andra oroas Johnes av det ökade antalet idrottshistoriska tidskrifter, och den sjunkande kvaliteten på bidragen i dem. Detta kan leda till att de riktigt bra idrottshistoriska texterna istället hamnar i allmänhistoriska tidskrifter, vilket ytterligare undanröjer subdisciplinens relevans och legitimitet.
För det tredje nämner Johnes det han kallar ”ämnets gettoisering”, det vill säga svårigheten för idrottshistoriker att nå utanför sin egen krets, och för en intresserad allmänhet att hitta läsbara och/eller välskrivna texter. Idrottshistoria figurerar praktiskt taget aldrig i populärhistoriska tidskrifter. Det görs inga TV-program om någon aspekt av sportens historia. Sporthistoriska böcker når aldrig storpublik; standardverket inom engelsk idrottshistoria, Holts Sport and the British utkom för snart 20 år sedan och beräknas ha sålt 13–14.000 ex, vilket från ett svenskt perspektiv är helt förbluffande lite.
Johnes har också några förslag på vad som kan göras för att på sikt förbättra situationen.
Idrottshistoriker måste lära sig att skriva bättre, mer lättläst och underhållande, med inlevelse och engagemang. Man måste också producera vetenskap som vänder sig till andra historiker istället för till andra idrottshistoriker. Ja, och kanske en del tidskrifter skulle behöva läggas ner.
Men framför allt måste idrottshistoriker börja reflektera över sitt studieobjekt. Är sport bara sport? Eller är sport en del av livet utanför sporten? Man måste, menar Johnes, se det idrottsliga och den idrottsliga upplevelsen som en av flera fritidssysselsättningar; idrott, dans, trädgårdsarbete, bakning, sex – dessa saker har mer gemensamt än vad som skiljer dem åt, och först när idrottshistorikerna kopplar ihop sporten med resten av livet blir det möjligt att förstå vad idrott betytt och betyder för människor. Och först då blir idrottshistoria relevand för den läsande allmänheten. Kanske ska idrottshistoria bli fritidshistoria. Kanske ska idrottshistorikernas tidskrift Sport in History istället heta och handla om Leisure in History.

Johnes artikel har som väntat givit upphov till en debatt bland idrottshistoriker i Storbritannien och annorstädes, en debatt som bara precis har inletts. På Sport History Scholars List finns än så länge bara 5–6 inlägg, men betydligt fler lär det bli. Vi gör en avstämning i samband med nästa uppdatering.

Detta är idrottsforum.orgs åttioandra uppdatering sedan starten den 6 juni 2003. Nästa uppdatering läggs ut den 7 november 2007. Vill du slippa oroa dig för att missa något så kan du kostnadsfritt anmäla dig till vår mailing list, och få ett e-brev som en påminnelse om att sajten uppdaterats. Klicka och skicka!

Förra uppdateringens artiklar, Rasmus Storms om idrottsklubbar som företag och Thomas Janssons om spontanidrottsplatser, finns, liksom alla andra publicerade artiklar, 174 till antalet, tillgängliga från artikellöpet. Förra uppdateringens löpsedel ligger här.

Är du idrottsforskare? Då vill du säkert vara med och presentera dig på idrottsforum.orgs forskarlista. Den omfattar idag inte mindre än 187 nordiska idrottsforskare, en ny i denna uppdatyering. Se här vad vi vill veta, och maila sedan informationen till redaktören.

Vill du medverka på idrottsforum.org? Kanske med en artikel? Eller vill du recensera böcker? Skicka ett mail till redaktionen. För att underlätta för författare och redaktör har vi ställt samman en sida med enkla instruktioner för författare (pdf-fil).

Kjell E. Eriksson
Redaktör

Arenakonferens i København

En rad danska och internationella arena- och stadionexperter bidrar med ny kunskap och konkreta erfarenheter när Idrættens Analyseinstitut, tillsammans med Lokale- og Anlægsfonden, Center for Idræt og Arkitektur, och Sport Event Danmark (tidigare. Idrætsfonden Danmark) den 27 november 2007 arrangerar konferensen Sportens nye arenaer – feber eller forretning? på Kunstakademiets Arkitektskole på Holmen i København.

Syftet med konferensen är att belysa såväl de ekonomiska som de byggplanemässiga och de idrottsliga aspekterna på de stora prestigebyggen som för närvarande planeras i alla de nordiska länderna. Professionaliseringen av idrotten och av underhållningsindustrin, tillsammans med behovet av gemensamma och samlande upplevelser driver fram byggplanerna, men erfarenheterna från en rad länder visar att det i slutändan finns en räkning som ska betalas och en idrottsvardag som måste hänga ihop, hur lockande det sedan än må vara med de prestigefyllda byggnadsverken.

Konferensens titel, ”Sportens nye arenaer – feber eller forretning?” har valts just med tanke på att det ensidiga fokus som lagts på skryt- eller uppvisningsanläggningar i flera kommuner i de skandinaviska länderna hämtar näring från en blandning av rädsla för att grannkommunen ska komma först och uppblåsta förväntningar på de ekonomiska vinsterna inom idrotts- och kultursfären å den ena sidan, och ett verkligt behov av moderna samlingspunkter för upplevelser i form av kultur och underhållning å den andra.

Konferensen vänder sig till politiker, kommunala idrottsadministratörer, arenaoperatörer, byggherrar, medier, arkitekter, stadsplanerare, forskare, eventorganisationer, professionella idrottsklubbar, idrottsorganisationer, och andra med ett intresse för den största byggboomen i skandinaviskt arenaliv sedan 1970-talet.

Pressackreditering ska sökas i epost till Henrik Brandt.

Redan dagen innan, den 26 november, samlas några av Europas ledande arena- och stadionexperter i København för ett seminarium om arenadrift för operatörer och byggherrar.

Ytterligare information om konferensen och de praktiska frågorna om anmälan etc. finns på konferenshemsidan. Det står också om konferensen i Idans nyhetsbrev, som kan hämtas ned här.

Bredd och elit

”Skapar eliten bredd? Eller skapar bredden elit?” Dessa till synes eviga frågor är föremål för behandling på höstens första idrottshistoriska seminarium i Stockholm. Seminariet utgår från två texter, dels en av Klaus Nielsen ur antologin Idrættens enhed eller mangfoldighed (Henning Eichberg och Bo Vestergård Madsen, red, Århus: Forlaget Klim 2002), dels en av Johnny Wijk, ”Det svenska ’golf- och tennisundret’.  En parallell framgångshistoria”, där olika förklaringsfaktorer till de svenska framgångarna i dessa två grenar diskuteras.

Seminariet äger rum tisdagen den 30 oktober klockan 15.30 (kaffe serveras från 15.00) på Historiska institutionen, Stockholms universitet (konferensrummet, hus D, plan 9). Den som vill vara med och dessutom få en chans att läsa Johnnys uppsats i förväg kan maila honom så skickar han den.

TIDSKRIFTEN X
Journal of Sport Economics


Tidskriften
Journal of Sports Economics (JSE) publiceras av Sage Publications, och utkommer från och med innevarande årgång med sex nummer per år (tidigare var JSE en kvartalstidskrift). 2007 års årgång är den åttonde. Tidskriften publicerar idrottsekonomisk akademisk forskning. Det uttalade syftet är att vidga och fördjupa kunskapsområdet genom att föra samman teoretisk och empirisk forskning i en och samma kanal. Några av de områden som kan bli föremål för behandling i artiklar i JSE är arbetsmarknadsforskning, till exempel relationer mellan ledning och anställda; kollektiva avtalsförhandlingar; lönebildning; och lokal och regional offentlig finansiering.

Allting tyder på att artiklar sakkunniggranskas (peer review); det nämns dock inte explicit, och inte heller vilket system som används. Däremot finns detaljerade instruktioner för manusförfattare som vore persondatorn inte riktigt spridd i ekonomkretsar: ”Manuscripts normally should not exceed 30 single-sided typewritten pages with 1-inch margins. All text should be double spaced (including abstracts, references and notes).” Därefter meddelas att man föredrar äldre versioner av MS Word, men: ”Authors should submit four (4) copies of their manuscript to Leo Kahane, Editor, Journal of Sports Economics” till hans analoga postadress. –Man utgår från att författare följer APAs skrivregler.

Leo Kahane, redaktör
Redaktör för Journal of Sports Economics är alltså Leo Kahane, ekonomiprofessor vid California State University@East Bay. Dr. Kahane var med redan från starten 2000, som en av tre co-editors. Idag är han således ensam redaktör, men till sin hjälp har han en verkställande, ”managing editor”, som väl gör grovjobbet, och två co-editors. Verkställande redaktör är Ya-yu Lo, vid University of North Carolina@Charlotte, som inte alls är ekonom eller synes ha något intresse för sport; hennes område är ”special education”. De två medredaktörerna, Fred Spooner och Robert Algozzine, är också verksamma vid UNC@Charlotte och sysslar också med utbildning. Därtill finns en lista över ”consulting editors” med 66 personer, närmare hälften kvinnor, samtliga verksamma vid amerikanska universitet. Är dessa månne ”peers”?

Ya-yu Lo,
managing editor
Ett genomsnittligt tidskriftsnummer är ca 100 sidor tjockt, och rymmer 7–8 artiklar. Dessa kan naturligtvis köpas var för sig. En traditionell årsprenumeration går för en enskild prenumerant loss på ca $100 och en institutionsprenumeration kostar ca $500. Nedan följer några exempel på de slags artiklar som JSE tar in, hämtat från de två senaste årgångarna.

The Stock Market Effects of the Sale of Live Broadcasting Rights for English Premiership Football: An Event Study av John Gannon, Kevin Evans och John Goddard (2/2006); The Purse Is Not Enough: Modeling Professional Golfers Entry Decision av Matthew Hood (3/2006): he Impact of Free Agency and the Salary Cap on Competitive Balance in the National Football League av Andrew Larsen, Aju J. Fenn och Erin Leanne Spenner (4/2006); The Win Maximization Model Reconsidered: Flexible Talent Supply and Efficiency Wages av Stefan Késenne (4/2006); Labor Supply on the PGA TOUR: The Effect of Higher Expected Earnings and Stricter Exemption Status on Annual Entry Decisions av Thomas A. Rhoads (1/2007); Salary Determination in the National Hockey League: Is Arbitration Efficient? av James Lambrinos och Thomas D. Ashman (2/2007); Player Salaries, Organizational Efficiency, and Competitiveness in Major League Baseball av Herbert F. Lewis, Thomas R. Sexton och Kathleen A. Lock (3/2007); Selection Bias and Peer Effects in Team Sports: The Effect of Age Grouping on Earnings of German Soccer Players av John Ashworth och Bruno Heyndels (4/2007); Private Financing and Sports Franchise Values: The Case of Major League Baseball av Phillip Miller (5/2007); Penalty Kicks in Soccer: An Alternative Methodology for Testing Mixed-Strategy Equilibria av Germán Coloma (5/2007).
Idrottens världshistoria – nu online

Den 1 juni 2005 släpptes ett fantastiskt bokverk, Berkshire Encyclopedia of World Sports. Förläggare är Berkshire Publishing Group, ett relativt litet med ytterst kompetent referensbokförlag med säte i Great Barrington, Massachusetts. Förlaget, som verkat sedan början av 1990-talet har publicerat en rad tunga referensverk, om världshistoria, hemlöshet, Asien, religion, med mycket mera. Berkshire Encyklopedia of World Sports består av fyra band på 2000 sidor, med 500 artiklar och över 1000 illustrationer och faktarutor. Trehundra moderna och traditionella idrotter beskrivs, och det finns artiklar om idrottskultur, idrott och samhälle, sport management, idrottsvetenskap, ungdomsidrott, kvinnor och sport, och mycket mycket mera. Dessutom kommer förlaget att publicera en webburen resurs som bygger vidare på boken. I redaktionen för verket sitter de två förläggarna bakom Berkshire Publishing Group, tillika äkta paret, David Levinson och Karen Christensen, och dessutom nio internationellt kända idrottsforskare, bland annat historikern Allen Guttmann, Jay Coakley och, känd från dessa spalter, Gertrud Pfister. Guttmann, vars Sports: The First Five Millenia recernserades helt nyligen, och Pfister var också redaktörer för International Encyclopedia of Women and Sports (2001; tre band, 1500 sidor) från samma förlag, tillsammans med Karen Christensen.

Citatet är hämtat från idrottsforum.orgs uppdatering #42, den 6 juni 2005. Hela saken har nu fått förnyad aktualitet, eftersom Berkshire Encyklopedia of World Sports nu finns tillgänglig i fulltext på Internet, och dessutom helt gratis – om än under begränsad tid. Vi har tittat lite på onlineutgåvan, och man kan inte låta bli att bli lite imponerad, dels av tekniken bakom det elektroniska tillgängliggörandet av bokverket, och dels naturligtvis, av innehållet i boken. Så här skriver Karen Christensen i sin presentation av förlagets erbjudande:

I’m delighted to tell you that the four-volume Berkshire Encyclopedia of World Sport [...] is now available in full-text online – and completely free, too, for a limited time. Berkshire is running this experimental launch with our friends from UK-based Exact Editions. [...] Just go to www.exacteditions.com/berkshirepublishing. Please do try the search system and check out the extensive linking. There’s also a great Clipping Tool that allows you to select a small section from a page and paste it into your blog or a website. [...] We hope you’ll pass this link to your institution’s or department’s chief librarian, and also please feel free to use the resources with your students – who will love the search capacity and the Clipping Tool (better than Google’s!). We welcome updates and comments on articles, and soon plan to have a system for adding them directly – your corrections will be invaluable to us at Berkshire so we can provide you and your colleagues, and students and journalists around the world, with up-to-date and accurate historical analysis and data.

Med tanke att verket idag kostar 4.700 kr (på Bokus) så är naturligtvis onlineversionen synnerligen attraktiv, även om vi i dagsläget inte vet vad det kommer att kosta att få upp den på skärmen. Men om vi följer Karens råd och informerar våra universitetsbibliotek så kanske vi alla kan få glädja oss åt fri tillgång också när förlaget vill ha betalt för titten.

Googla idrottsforum.orgs websidor för att hitta texter om det som intresserar just dig! Tänk på att det finns texter på danska, engelska, norska och svenska.

Google


Sk idrottsforum.org Sk hela Internet

Recenserade böcker

En hel trave nya idrottsvetenskapliga titlar recenseras i dagens uppdatering.

Idrott och politik, alltid lika inflammerat, 1936 som 1968, 1980 som 1984... Det kalla kriget uppvisade många exempel på idrottens politiska användbarhet, och många av dem diskuteras i East Plays West: Sport and the Cold War sammanställd av Stephen Wagg och David L. Andrews, och här recenserad av Kristian Gerner.

För första gången föreligger nu en riktig ”reader” för utbildning av idrottsvetare. Det är synnerligen flitige Alan Tomlinson som har ställt samman The Sport Studies Reader med 72 klassiska och nyare texter om idrott. Boken recenseras förtjänstfullt av Inge Kryger Pedersen.

Sent omsider lyckades vi förmå Håkan Larsson att recensera en av senare års mest intressanta avhandlingar i idrtottspedagogik, Mikael Quennerstedts Att lära sig hälsa. Larssons fylliga recension pekar på vissa svagheter men framhåller framför allt styrkorna i Quennerstedts studie.

Det i akademiska sammanhang relativt nya fältet sport marketing har begåvats med ännu en bok med konferensbidrag, sammanställd av Brenda G. Pitts. Hans Lundbergs närmast geniala recension av
Sport Marketing in the New Millenium: Selected Papers from the Third Annual Conference of the Sport Marketing Association ger ingen anledning till optimism när det gäller en accelererad kunskapsutveckling i området.

I takt med att alllt fler människor motionerar har det blivit allt mer relevant att utveckla en motions- och hälsopsykologi. Tidigt ute med en sådan var Bonnie G. Berger, David Pargman och Robert S. Weinberg med sin Foundations of Exercise Psychology (2002) som nu föreligger i en sprillans ny, tredje utgåva. Magnus Lindwall har läst boken som andra kör Volvo.

Ett ovanligt framsynt initiativ togs på Norges Idrettshøgskole när man 2006 lanserade en forskarkurs i moralfilosofi och pedagogik med flera internationella experter på fenomenologi. Några texter från kursen har samlats i ett temanummer av Moving Bodies med titeln Ethical Expertise, Phronesis and Moral Education. God hjälp för att förstå detta består oss Kenneth Aggerholm med genom sin recension.

Hur kan det komma sig att en liten folkgrupp i Kenya, motsvarande en halv promille av jordens befolkning, svarar för drygt hälften av alla topptio-placeringar inom medel- och långdistanslöpning i världen? Kanske svaret finns i East African Running: Towards a Cross-Disciplinary Perspective, en antologi sammanställd av Yannis Pitsiladis et al. Eller kanske svaret finns redan i Peter Schantz’ insiktsfulla recension av boken?

Som nämnts tycks allt fler människor ägna sig åt fysisk aktivitet i någon form – motion, motionsidrott, tävlingsidrott. Vilket tycks skapa mer och mer jobb för idrottsläkare, och mer psykolgisk forskning kring idrottsskador. Vi bad svenske mästaren på idrottsskadepsykologi, Urban Johnson, recensera tredje upplagan av David Pargmans antologi Psychological Bases of Sport Injuries, en bok som det visade sig att han kände väl till.

Vid institutionen för journalistik och mass-kommunikation, Göteborgs universitet, disputerade i april 2007 Anders Svensson på en avhandling om HV-fansens diskussioner på Internet. Från norra ståplats till cyberspace: En beskrivning av en diskussion på internet om ishockey utifrån ett offentlighetsperspektiv recenseras av Arve Hjelseth, som själv skrivit en avhandling med nätinlägg som empiriskt material.

Sveriges mest produktive läroboksförfattare inom det idrottspedagogiska området har slagit till igen. I sin nya bok skriver Claes Annerstedt om Att (lära sig) vara lärare i idrott och hälsa; vad det goda lärarskapet kan innebära och hur det bäst kan utvecklas. Lars-Magnus Engström, en annan idrottspedagogisk gigant på svensk botten, recenserar.

Läs mer om dessa böcker på recensionslöpet, som också länkar till samtliga bokrecensioner som publicerats i dessa spalter, för närvarande
419 titlar.

Nyheter på forskarlistan

En ny forskare kan vi presentera denna gång.

Elisabet Apelmo hann skriva två större artiklar och en bokrecension för forumet redan innan hon knep en doktorandtjänst i sociologi vid Lunds universitet. Nu har hon anmält sig till forumets förteckning över nordiska idrottsforskare. Vi gratulerar till tjänsten och applåderar hennes inklusion i forskarlistan! I sitt avhandlingsprojekt studerar Elisabet hur funktionshinder och genus samverkar när fysiskt funktionshindrade ungdomar väljer att idrotta.

Vii du också vara med på banan? Titta här vad vi vill veta, och skicka informationen till redaktionen!

SVEBI i Luleå – bråttom, bråttom!

SVEBI arrangerar sin traditionella forsknings- och utbildningskonferens 2007 i samarbete med Luleå tekniska universitet och institutionen för pedagogik och lärande. Som vanligt erbjuds ett brett och varierat program. Temat för årets konferens är Idrott – Hälsa – Ledarskap.

Konferensen äger rum den 21 och 22 november, och deadlines för anmälan om aktiv medverkan är passerade med marginal. Dock kan man fortfarande anmäla sig som deltagare, men bara fram till den 29 oktober (observera att anmälan är bindande).

I ett som vanligt späckat program noterar vi först och främst fyra plenarföreläsare: Klas Sandell, Karlstads universitet (”En ny friluftsvår i Sverige”); Hans Chrunak, Luleå Hockey (”Bra personkemi skapar bra kvalité”); Gunnar Ågren, Folkhälsoinstitutet (”Idrott och folkhälsa”); samt Karin Redelius, GIH (”Vad värdesätts i ämnet Idrott och hälsa”).

Bland föreläsarna inom de fyra seminarietemata Aktuell idrottsforskning, Idrott och ledarskap, Idrott och skola, samt Hälsa i tiden, hittar vi en rad bekanta namn: Kim Wickman, Umeå universitet (”Genus och funktionshinder. Några nedslag i forskningen kring handikappidrott”), P-G Fahlström, Växjö universitet (”Sportmanagement och ledarskap. Vad vet vi?”), Claes Annerstedt, Göteborgs universitet (”Framgångsrika svenska coacher – så ser de på sitt ledarskap”), Marie Öhman, Örebro universitet (”Kropp och makt i rörelse”), Suzanne Lundvall, GIH (”Inkluderande idrott”), Inger Karlefors, Luleå tekniska universitet (”Barn och fysisk aktivitet”), samt Göran Patriksson och Stefan Wagnsson, Göteborgs resp. Karlstads universitet (”Vad lär sig barn och ungdomar i idrottsföreningar?”).

Allting talar med andra ord för ett besök i Luleå i slutet av november – dock inte för tjänstgörande redaktör, som just dessa dagar är uppbokad i ett idrottshistoriskt symposium i Malmö. Så kan det gå...

Sportsanalyse – ny ägare, ny toppdomän, ny skepnad

Dag Vidar Hanstads nettsted sportsanalyse.com har under ett och ett halvt år försett i första hand norska studenter, forskare, journalister och idrottsledare med insikter i idrottens alltmer personfixerade värld. Den oerhört ambitiösa sidan, med dagsfärska nyheter om norsk och internationell idrott måste ha varit ganska jobbig att hålla i gång som ett hobbyprojekt, därtill vid sidan om Dag Vidars doktorandtjänst på Norges Idrettshøgskole.

Erik Unaas och
Dag Vidar Hanstad
(Foto Vidar Ruud/ANB
)

Den 24 oktober lanserades sportsanalyse.no, en väsentligt uppfräschad sida, i mångt och mycket inriktad på samma läsekrets och med samma inriktning på innehållet, men nu med väsentligt större resurser. Det senare åstadkoms genom att nettstedet nu ägs och publiceras av norska ”forlaget og mediehuset” Sportmedia AS, som under två årtionden publicerat idrottsrelaterade tidskrfter och som på senare tid vidgat sitt engagemang inom digitala medier.

I sin pressrelease framhåller Sportmedia att den nydanade sidan är av intresse för alla som önskar få mera insikt i idrotten, med speciellt fokus på anläggningar, idrottspolitik, elitidrott, barn- och ungdomsidrott, dopning, medier och den olympiska rörelsen. Dag Vidar ska även fortsättningsvis svara för redaktörskapet, och till sin hjälp har han en rad fasta skribenter: Harry Arne Solberg, Hallgeir Gammelsæter, Hans B. Skaset, Sigmund Loland, Trude Dybendahl Hartz og Andreas Selliaas. Dessutom kommer den ansvarige redaktören för tidskriften Idrett&Anlegg, tillika Sportmedias grundare, Erik Unaas, att bidra till sportsanalyse.no.

I vår kommentar till den första lanseringen av sportsanalyse.com den 9 mars 2006 skrev vi att ”[i]nom vår avgränsade nisch finns ingen konkurrens, bara draghjälp” och att Dag Vidars nya nettsted, danska Idan och idrottsforum.org tillsammans borde ”ha goda förutsättningar att uppgradera förståelsen av, synen på och diskussionen om den moderna idrottens utveckling”.Denna bedömning står sig än idag, när alla tre sportsajterna står starkare än någonsin.

Uppdatering #83

Nästa uppdatering läggs ut den 7 november 2007 och bjuder på en artikel av Bo Carlsson och Isabella Grujoska om idrottens utvecklingspotential, och en av Magnus Palmén och Ola Sahlgren om matchanalys i fotboll. Dessutom recensioner av fem nya idrottsvetenskapliga böcker:

Youth, Sport and Active Leisure: Theory, Policy and Participation av Anne Flintoff, Jonathan Long & Kevin Hylton (red) (Kristin Fransson); Sport and the Literary Imagination: Essays in history, literature, and sport av Jeffrey Hill (Birger Hedén); Nakna män: Maskulinitet och kreativitet i svensk bildkultur 1900–1915 av Patrik Steorn (Lis Engel); Economics of Sport: Second Edition av Mark J. Eschenfelder & Ming Li (Hans Lundberg); samt Sport & Gender Identities: Masculinities, Femininities and Sexualities av Cara Carmichael Aitchison (red) (Gunlög Fur).

I höstens uppdateringar avser vi att publicera artiklar av bland andra Mats Trondman, Marie Bergström, Jesper Fundberg, Susanna Hedenborg, Ian MacDonald, Y. Predrag Riling, Linn Hellstrand, Åke Andrén-Sandberg, Jan-Ola Högberg, Åse Strandbu, John Hellström, Peter Dahlén, Niklas Granberg & Nadja Korhonen, samt Björn Horgby & Daniel Arvidsson.


Redaktör Kjell E. Eriksson   |   Ansvarig utgivare Aage Radmann   |   Grundare Bo Carlsson   |   Uppdatering #82   |   2007–10–24
eXTReMe Tracker