Publicerad tisdagen den 23 november 2004
Till arkivet
Artiklar  |  Recensioner  |  Features  |  Idrottsforskare  |  Konferenser   Anslagstavla  |  Länkar  |  Om idrottsforum.org  |  In English
Ny svensk idrottsminister
Bosse Ringholm, själv något
av en idrottsledare.
I samband med att svenske statsministern Göran Persson nyligen ombildade sin regering, annonserades att Bosse Ringholm lämnade posten som finansminister för att bli vice statsminister, med bland annat ansvar för idrottsfrågorna. Vad, frågar sig Annika Eliasson, ska man med en idrottsminister till? Ska politiken leda idrotten? Eller ska politiken lyssna till idrottsrörelsen? Juryn är, som man säger, fortfarande ute i Ringholmmålet. Läs mer på featurelöpet!
Forskare nr 100!

idrottsforum.orgs förteckning över nordiska idrottsforskare, som vi gärna vill göra heltäckande, har sedan förra uppdateringen fyllt 100. I och med denna uppdatering finns det 105 namn på listan. Låt oss presentera den hundrade som anmälde sig!

Jens Christian Nielsen, född 1971, har en cand. mag. i pedagogik och historia från Roskilde Universitetscenter, där han också mellan åren 1998 och 2002 arbetade som ph.d.-stipendiat på ett projekt om ungdom, demokrati och fackföreningsrörelsen. Han disputerade 2002 på avhandlingen Ungdom, demokrati og fagbevægelse - ny (arbejder)ungdom & usædvanlige læreprocesser (pdf). Numera arbetar Jens som forskningskoordinator och projektledare vid Center for Ungdomsforskning, Danmarks Pædagogiske Universitet i København. Han har publicerat en räcka skrifter på temat ungdom, demokrati och föreningsliv.

Nytt center för kultur- och idrottsstudier i Norska Telemark

Bakom centret, som inrättades den 1 augusti 2004, står Høgskolen i Telemark och Telemarksforsking-Bø, en fristående affärsdrivande forskningsinstitution i stiftelseform. Centret ska främja forskning på hög nivå inom kultur- och idrottsområdena med utgångspunkt i de båda institutionernas forskningsmiljöer. Huvuduppgifterna anges till att ”[1] å drive informasjon om og profilering av forskingsaktivitetar og fagmiljø; [2] å arrangere konferansar, seminar og workshops; [3] å utføre administrative oppgåver; [4] å skaffe fleire prosjekt – og stipendiatar – til forskingsmiljøet."

Centrets personal, ett dussintal forskare anställda vid Høgskolen eller på Telemarksforsking-Bø har kompetens på en rad olika områden, t ex kultur- och idrottspolitik, kulturekonomi, idrottsanläggningar och den sociala organiseringen av kultur- och idrottsfälten. Bland medarbetarna märks Gerd von der Lippe och Jan Ove Tangen från idrottsforum.orgs forskarlista. Centrets nätsidor (klicka på loggan ovan) består för närvarande av utförliga presentationer av medverkande forskare och de forskningsprojekt de medverkar i. Forskarna finns också fördelade över fjorton olika kompetensområden som centret representerar. Man flaggar för en kommande pdf-bulletin, och på länksidan finner vi på första plats – idrottsforum.org.

Kampen mot dopning

De bägge grekiska sprinterstjärnorna Kostas Kenteris och Ekaterina Thanou, här med tränaren Christos Tsekos (t v) vid friidrotts-VM i Edmonton 2001. Kenteris och Thanou är numera ute ur idrottsvärlden efter oegentligheterna i Aten i somras då de inte dök upp vid ett inbokad dopningstest. Det har nu dessutom åtalats vid allmän domstol tillsammans med Tsekos och ett antal läkare för att ha falsifierat en motorcykelolycka i syfte att undvika dopningstestet.
Dopningen och problematiken därikring är en av de mest brännande frågorna idag för idrottsrörelsen på alla plan, lokalt, nationellt, internationellt. Kampen mellan dopningens tillskyndare och dess motståndare förs på många plan. På ”marken” är det de idrottsmän och –kvinnor som dopar sig, de tränare eller andra ”langare” som förser dem med preparaten, och de mindre nogräkande producenter av läkemedel som tillverkar dem, som står mot idrottsrörelsens egna antidopningstrupper och, i viss mån, reguljära rättsvårdande myndigheter. På den, så att säga, akademiska nivån finns det också förespråkare och opponenter. Den förstnämnda gruppen utgörs inte sällan av idrottsfilosofer, ofta etiker, och de framstår gärna som provokatörer. idrottsforum.org publicerade nyligen en recension av idrottsfilosofen Andy Miahs Genetically Modified Athletes, där författaren argumenterar för fri genetisk ”dopning”. Mot denna linje står den stora majoriteten idrottsforskare som tar avstånd från dopning, vissa av etiska skäl, andra bl a av kärlek till idrotten, som man anser vara dömd till undergång om dopningen släpps fri. En representant för denna uppfattning i idrottsforum.orgs spalter är Inge Kryger Pedersen.

David Hoff, rättssociolog och idrottsforskare, tillhör motståndarlägret; han är dessutom redo att understödja kampen mot dopningen med en på rättssociologisk grund utvecklad styrningsstrategi. I sin artikel går Hoff igenom litteraturen på dopningområdet, inte minst de juridiska analyserna av antidopningsproblematiken, och de lösningar som framlagts i olika sammanhang. Han föreslår sedan, mot bakgrund av tillgänglig kunskap i området och i ljuset av rättssociologisk styrningsteori, vad han kallar utomrättslig formaliserad styrning, och specificerar de kunskapsluckor som ännu behöver fyllas för att denna nya styrningsstrategi ska kunna bli ett framgångsrikt vapen i kampen mot dopningen.

Läs hela artikeln här.

Idrottaren i litteraturen: vinnare eller förlorare?

Colin Smith, ung man på glid i Alan Sillitoes roman The Loneliness of the Long-Distance Runner från 1959, här gestaltad av Tom Courtenay i Tony Richardsons filmatisering från 1962.
Det är väl inte många idag som minns den svenske långdistansaren Fred Eriksson, född 1914. Samtida med Gunder Hägg som han var, fick han ständigt stå i dennes skugga, på pallen och i resultattabellerna. Ännu färre, sannolikt, är medvetna om att denne Fred Eriksson lämnade friidrottskarriären utan bitterhet och blev författare till ett antal idrotts- och arbetarromaner. 1991 fick han mottaga Ivar Lo-Johanssons personliga pris; 2003 kunde han raka in Sigtuna Hembygdsförenings Kulturpris. En av Erikssons böcker – tyvärr inte längre i tryck – är Löparen från 1955. Löparen, som har kallats den bästa svenska löparromanen, blir föremål för en spännande komparativ analys, tillsammans med Dominique Bragas 5000: Récit sportif från 1924, i Birger Hedéns artikel, som är en del i ett större forskningsprojekt om idrottsskildringar i svenska romaner fram till 1960.

Läs hela artikeln här.
Redaktionellt

Välkommen till idrottsforum.orgs trettioförsta uppdatering sedan starten den 6 juni 2003. Nästa uppdatering kommer den 14 december. Vill du slippa oroa dig över att missa något så kan du anmäla dig till vår mailing list, och få ett e-brev som en påminnelse om att sajten uppdaterats. Klicka och skicka!

Förra uppdateringens artiklar, Arto Nevalas om finsk fotbollsforskning, Bo Carlssons om golfturism, och Ola Möllers om fotbolldomare, finns, liksom alla övriga publicerade artiklar, sammanlagt 65 till antalet, länkade från artikellöpet.

Vi har lagt in tre nya konferenser, och vi kan lova ytterligare fem-sex i nästa uppdatering, den sista för året. Gå till konferenslöpet och få idéer för nästa resa. Är det månne ett slags idrottsturism att åka på idrottskonferenser?


Är du idrottsforskare? Då vill du säkert vara med på vår forskarlista. Den omfattar idag inte mindre än 105 skandinaviska idrottsforskare. Titta här vad vi vill veta, och maila sedan informationen till webredaktören.

Folkets idrottshistoria tillvaratas

På Syddansk Universitet finner vi vår gamle bekant Bo Vestergård Madsen i ledningen för NFI, Netværk for Folkelig Idrætshistorie, som syftar till att främja nätverkssamarbete mellan arkivsamlingar, folkliga föreningar och forskningsinstitutioner för att bevara, registrera och synliggöra arkivmaterial rörande det lokala folkliga idrottsarbetet. Sättet att åstadkomma detta är bl a att upprätta en hemsida som navet i nätverket och att bygga upp idrottshistoriska databaser som ska finnas tillgängliga över Internet. Det hela läggs ut över nio huvudämnen, bl a Simning och badkultur, Atletik och fri idrott och kvinnogymnastik. Vi rekommenderar en surftur på NFIs sajt, som är innehållsrik trots att den befinner sig i ett tidigt utvecklingsskede. Klicka på loggan!

Recenserad litteratur

Idrott är starkt bidragande till formeringen av nationella identiteter. Detta är känt, och den empiriska applikationen av denna teori – som nu känns bevisad bortom varje tvivel – har givit upphov till ännu en bok, antologin Sport and National Identity in the Post-War World som undersöker detta på engelsk botten. Johnny Wijk har läst boken och har uppskattande ord att säga om den.

Knattefotboll har gått från oskyldig lek till blodigt allvar på några få generationer. Det märks på utvecklandet av selektionsmekanismer i ungdomsfotbollen, och förekomsten av böcker som Youth Soccer: From Science to Performance. Hans B. Dahlin är själv fd ledare inom ungdomsfotbollen, och beskriver entusiastiskt boken som ny och fräsch och en oundgänglig resurs för alla som är engagerade i ungdomsfotboll.

Sydsvenskans sportchef och legendariske sportjournalist Åke Stolt har skrivit OS-historia, bokstavligt, i Ingen lek utan eld: En olympisk krönika från Aten till Aten. Jan Larsson uppskattar den rappa journalistiska stilen, men saknar kalenderbitarens medaljörförteckningar.

Om det spända förhållandet mellan Glasgows båda hemmalag, Rangers och Cetic, görs det film och skrivs det böcker. Senast i raden är en kärleksfull hyllning till Celtic, Celtic Minded: Essays on Religion, Politics, Society, Identity... and Football sammanställd av Joseph M. Bradley och recenserad här av Magnus Sjöholm.

Läs mer om dessa böcker på recensionslöpet, som innehåller alla bokrecensioner som någonsin publicerats på idrottsforum.org, för närvarande 110 titlar.

Idrottspedagogik vid NFPF-konferensen

Den 10-12 mars 2005 arrangerar Nordisk Förening för Pedagogisk Forskning (NFPF/NERA) sin årliga konferens i Oslo. Under några år har det saknats ett idrottspedagogiskt symposium på konferensen och undertecknad vill härmed bjuda in till ett sådant. Läs om konferensen på webben (klicka på loggan).
 
Om du anmäler en abstract med idrottspedagogiska frågeställningar, hör gärna av dig till mig. I anmälningsformuläret går du in på Symposium, submission of abstracts. Ange undertecknad som symposium organiser. Symposiet heter ”Physical education and sport”. 

Håkan Larsson
Lärarhögskolan i Stockholm och Idrottshögskolan i Stockholm
073-782 24 36
hakan.larsson@lhs.se

Bilden
Dominique Moceanu, vid VM i gymnastik i Japan 1995

Ansvarig utgivare Aage Radmann | Redaktör Bo Carlsson | Webredaktör & webmaster Kjell E. Eriksson | Uppdatering #31, 2004-11-23
eXTReMe Tracker