På denna sida finns länkar till 2004 års löpsedlar. Varje uppdatering presenteras med det e–brev som vid tillfället gick ut till idrottsforum.orgs abonnenter.
Klicka här för att komma till 2003 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2005 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2006 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2007 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2008 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2009 års löpsedlar
Klicka här för att komma till 2010 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2011 års löpsedlar.
Klicka här för att komma till 2012 års löpsedlar.


Uppdatering #14 2004-01-13
GOTT NYTT ÅR! Ja, man kan ju alltid hoppas. Vi drar vårt strå till stacken med en fräsch och innehållsrik uppdatering. Artiklarna denna gång ligger inom sport management-området; den ena handlar om de ekonomiska aspekterna på TV-rättigheter till stora idrottsevenemang, den andra om rättens kolonisering av idrottsfältet. Vi bjuder på fem nya recensioner, och en lång rapport från den idrottshistoriska konferensen i Malmö i november i fjor. Därutöver har vi en ny förlagspresentation,och alla de tidigare samlade på en ny sida. Så visst är det ett gott nytt år!

Uppdatering #15 2004-01-27
Vi ber att få presentera den nya uppdateringen av idrottsforum.org, den femtonde i ordningen sedan starten den 6 juni 2003. Varje ny uppdatering betyder nya artiklar, nya recensioner, ny feature (som regel) och en massa nyheter om konferenser, länkar, databaser, etc. Men de tidigare artiklarna, recensionerna, featuretexterna ligger kvar, från uppdatering till uppdatering. Under våren planerar vi dessutom att lägga ut de gamla löpsedlarna också. När vi får tid. Andra planer för våren är att systematisera artiklar och bokrecensioner i överskådliga index. När vi får tid. Dagens uppdatering bjuder som vanligt på två nya artiklar. Kristin Walseth skriver om idrotten som ett medel för integration av etniska minoriteter i samhället, medan Bo Reimer presenterar några reflektioner kring idrotten och TV-mediet. Vidare har vi tre mycket intressanta nya böcker som vi recenserar. Ingen ny feature denna gång, men nya konferenser och tillökning i forskarregistret. Vi garanterar informativ och trevlig läsning.

Uppdatering #16 2004-02-10
Dags igen! idrottsforum.org levererar en ny uppdatering, som utlovat, när det var utlovat, Vi bjuder i denna uppdatering på en mycket spännande artikel av Lis Engel om Butoh-dansen som rörelseträning. Vi tror oss se framtiden i den vidgning av kroppens sensoriska potential som Butoh representerar. Läs och lär. Men träning är inte bara kroppslig disciplinering utan också kollektiv och/eller mental sådan: laganda och -ansvar. Och det får idrottens ungdom pröva på – ja utsättas för, hävdas i en debattartikel om idrottens selekteringsprocesser. I två texter ägnas idrottshistorien, eller snarare fotbollshistorien – uppmärksamhet. Dels har vi en artikel om fotbollens roll i Sovjetunionen, dels har vi en feature om Västtysklands revansch efter förlusten i andra världskriget – nämligen VM-segern 1954! Vi har dessutom en trio nya intressanta idrottsvetenskapliga böcker, och en hel radda nya konferenser.

Uppdatering #17 2004-02-24
Den sjuttonde uppdateringen i idrottsforum.orgs korta historia läggs ut under tisdagnatten. Vi är speciellt stolta över att denna gång kunna presentera en artikel av den danska idrottssociologen Inge Kryger Pedersen, där hon går till attack mot den besynnerligt tillåtande hållning till dopning inom tävlingsidrotten som kommer till uttryck vissa filosofkretsar, och som fått sin främste svenske talesman i Claudio Tamburrini. Pedersen menar att sporten är en enastående samhällsinstitution, och att en legalisering av dopningen skulle allvarligt hota dess fortsatta existens. Vi har också fått två mycket intressanta böcker recenserade, en om basket och hiphop i USA och en om den engelska kvinnofotbollens historia. Dessutom presenteras den statliga kampsportutredningen, och en fantastisk fotobok med Peter Robinsons fotbollsbilder från den senaste 38 åren. Mycket att läsa, således.

Uppdatering #18 2004-03-09
Vi bjuder på den artonde utgåvan av idrottsforum.org och vi är särskilt stolta denna gång över två långa och intressanta artiklar. Lundahistorikern Christian Widholm skriver om synen på idrottsmän från skilda etniska bakgrunder i anslutning till Olympiska spelen i Stockholm 1912. Den norske mediestudenten (tro det eller ej!) Anders B. Kulseng går till rätta med märkesvarustrategernas primat inom sporten, exemplet Bjørn Dæhlie och hans vinteridrottsklädes-Collection. Vi har också ett par spännande recensioner, och fyra nya idrottskonferenser. Notervärt denna gång är att vi gjort en välbehövlig och rejäl uppsnyggning av forskarsidorna, med ny layout, bilder där vi kunnat hitta sådana, samt länkar från forskarsidorna till det eller de bidrag till idrottsforum.org som i förekommande fall föreligger. Vi har också kompletterat den författaralfabetiska listan över recenserade böcker med en titelalfabetisk, så att man nu kan välja tre utseenden på recensionslöpet. Puh (men tänk inte på oss, vi sliter så gärna för våra surfare)!

Uppdatering #19 2004-03-23
BORG IS BACK! Ja, det är faktiskt sant: idrottsforum.org har en artikel som fokuserar tidernas störste tennissvensk. Det finns faktiskt idrottsvetenskapligt intresserade och engagerade individer för vilka fotboll, hockey och skidåkning inte är de enda, eller ens de mest intressanta idrotterna. Och vi gläds i denna stund! Anders Ohlssons artikel handlar om idrottsstjärnors egna berättelser om sitt idrottsliv, som ett korrektiv till mediernas narrativ. Och Björn Borg har som bekant mycket att göra i den vägen. Vi bjuder också på en artikel om motionens betydelse för det psykiskia välbefinnandet, hur lite vi vet om detta och hur vi kan ta reda på mer. Inte mindre än fyra nya idrottsböcker recenseras, och vi redovisar förra årets symposier med Stiftelsen Vadstena Forum. So don't go away – eller snarare, gör just det! Gå till idrottsforum.org!

Uppdatering #20 2004-04-06
GLAD PÅSK! Och välkommen till den tjugonde uppdateringen av idrottsforum.org sedan starten den 6 juni 2003. Vi toppar denna gång med Helle Winther från Institut for Idræt i Köbenhavn, och hennes artikel ”Kropskontakt – i spændingsfeltet mellem dans, kamp og leg”. Åsmund Sjursen från Institutt for informasjons- og medievitenskap i Bergen står för den andra artikeln denna gång, en medieanalys av Mühleggskandalen. Vi har också denna gång fyra recensioner, med böcker om idrott och antropologi, juridik, integration och smärta respektive. Därtill fortsätter vi att peta och fila och utveckla läsarservicen, denna gång bl a med en alfabetisk innehållsförteckning till artikelsamlingen. Vi önskar angenäm läsning.

Uppdatering #21 2004-04-20
JA, DET ÄR VÅREN... Har någon tänkt på att vi tenderar att knyta an till den för tillfället aktuella årstiden eller helgen eller annat i tiden liggande i inledningen på dessa uppdateringsbrev? Varefter vi närmast omärkligt glider över till presentationen av nyheterna på sajten den aktuella uppdateringen, som i detta fall är den tjugoförsta i ordningen. Och det är inte lite vi bjuder på denna gång. Sålunda gör Jorid Hovden en alldeles lysande analys av förskjutningen inom de könspolitiska strategierna inom norsk idrott de senaste 35 åren. Och Malmöhistorikern Mats Greiff ger en försmak av ett kommande forskningsprojekt om travsporten och stallbackskulturen sedan 1930-talet, med bl a klassmässiga och genderpolitiska perspektiv. Tre nya bokrecensioner har vi också med, plus lite annat smått och gott. Vad kan vi tillägga?

Uppdatering #22 2004-05-04
KAMRATER IDROTTSFORSKARE! Vi måste... Vänta! Javisst ja, det är ju inte 1 maj, utan 4 maj, så låt mig anslå en mindre agitatorisk ton: Hej igen! idrottsforum.org är tillbaka med ännu en uppdatering, den tjugoandra i ordningen. Och en intressant upplaga är det. Henning Eichberg från det omstridda danska idrottsforskningsinstitutet IFO ger i en omfattande artikel sin bild av såväl IFOs forskningsinriktning, hotet mot och kampen för institutet, samt idrottsvetenskapens ställning inom akademin och i samhället i stort. I uppdateringens andra artikel skriver etnologen Mats Hellspong om sin forskning om idrottspubliken på 1800-talet och framväxten av publikbeteenden och -etikett. Och han ber idrottsforum.orgs läsare om hjälp att spåra källor. Tre nya idrottsböcker recenseras, och lite annan intressant idrottsvetenskapsrelaterad information ligger också på nya löpsedeln. Så var så god.

Uppdatering #23 2004-05-18
Hejhej! Så var det dags igen – det är inte klokt vad tiden rusar iväg ibland. Det är inte utan att vi på redaktionen ser fram emot sommaruppehållet, att under ett par månader få slippa deadline-pressen. I alla händelser inbillar vi oss det; vi får väl se hur det blir. Men nu är nu, och vi har lagt ut par riktiga godbitar åt er, och därtill lite annat smått och gott. Historikern och genuforskaren Helena Tolvhed har analyserat hur den svenska veckotidningen Se handskades med det ökande antalet kvinnliga idrottare i sommarolympiaderna från 1948 till 1964. Mitt i den perioden spelades fotbolls-VM i Schweiz, 1954 för att vara exakt, och där utspelades en praktfull skandal i samband med kvartsfinalen mellan guldtippade Ungern och alltid lika farliga Brasilien. Matchen urartade till bråk på och utanför plan, och Gerd von der Lippe låter oss följa den maskulina skandalen genom samtida norska dagstidningar. Vi har dessutom fyra bokrecensioner om idrottsturism och dopning, och på konferenssidan presenteras inte bara två nya konferenser, utan också en underbart satirisk seriestripp med udden riktad just mot idrottsfrorskare och deras konferensresor. Läs och begrunda.

Uppdatering #24 2004-06-20
Bästa idrottsforumprenumeranter! Ja, ibland blir det bara inte som man tänkt. Ibland är det bra, oftast är det dåligt. I det här fallet överväger det positiva, med råge. Det negativa, att den sista uppdateringen för säsongen blivit 19 dagar försenad, det kan vi bara beklaga, och kompensera med att göra uppdateringen, nu när den är här, extra märkvärdig. Och det har vi gjort. Hör här: Vi avslutar vårt första framgångsrika år med en norsk trippel, en liten tröst kanske för våra vänner i väster för att de inte får vara med nu, när det verkligen gäller, i Portugal, alltså. Så två av artiklarna handlar om fotboll. Knut Helland skriver om det ömsesidiga beroendeförhållandet mellan fotboll och media som växt fram parallellt med fotbollens och medias utveckling under drygt 100 år. Frode Fretland skriver om fotbollens tidigaste historia i Norge, bildandet av Kristianias Fotballklub 1885 och genombrottet för sporten de följande åren. Den tredje artikeln, av Åse Strandbu, behandlar två exempel på etnisk integration genom idrott, försök som för sin framgång har krävt könslig segregation. Strandbus hands on-forskning av närmast etnografisk karaktär är ett viktigt bidrag till den internationella diskussionen om sportens integrativa potential. Inte mindre än tio nya böcker recenseras, varav några väldigt ingående. Man kan inte undvika reflektionen att det kommer ut många böcker, varav vissa är riktigt bra och andra påtagligt undgängliga. Vi är stolta över vårt recensionsarkiv, som efter första året rymmer 82 titlar. Under samma period har vi övrigt publicerat 48 artiklar, och vår databas över nordiska idrottsforskare räknar idag 80 personer! Nu tar vi som sagt en välbehövlig paus. Vi ska ha semester och samla krafter, men vi ska också göra en del förändringar av sajten – till det bättre, naturligtvis. Någon gång under senare halvan av augusti kommer nästa uppdatering; för alla er som är abonnenter på denna e-mail-service kommer som vanligt ett besked via fiberoptisk kabel. Till dess: GLAD SOMMAR!

Uppdatering #25 2004-08-31
Hi there, Sport Lovers! Ja, så var det slut på sommarlovet, eller semestern, som man säger i vuxen ålder. Och vi redaktörer har fått sätta oss och knåpa ihop en ny uppdatering av idrottsforum.org, den tjugofemte i ordningen. Som ett brev på posten, nu när OS-tjafset är över, kommer vi med två artiklar om fotboll, en idrott som lätt kommer i skymundan när friidrottsguldmedaljörer – åtminstone här i Sverige – breder ut sig i spalterna och över TV-skärmarna. Med hjälp av Tomas Peterson får vi nu en inblick i det tuffa livet i ungdomsfotbollens värld, där missriktade elitsatsningar innebär att oupptäckta talanger akterseglas och aldrig ges tillfälle att utvecklas. Fotbollen har också en mer vidsträckt betydelse, menar Matti Goksøyr i sin artikel, som med historiska exempel leder i bevis att nationella identiteter skapas, vidmakthålls och förstärks av fotbollen – åtminstone i 90 minuter i taget. Vi kan erbjuda tre nya recensioner, Göran Ahrne skriver om Johan R. Norbergs avhandling om svensk idrottspolitik, Lis Engel och Helle Winther tacklar en antologi om idrott och dans och deras identitetsskapande funktion, och vår egen Bosse Carlsson tar sig an en akademisk bok om cheerleaders (av vilken han lärt att Samuel L. Jackson, of Pulp Fiction fame, började sin karriär som cheerleader). Lägg till detta två featuretexter om kägelspel i Finspång, en länk till VM i isgolf, och en artikelserie i Svenska Dagbladet om idrott och etik, så förstår var och en att det finns en del att arbeta igenom innan den 14 september – när nästa uppdatering kommer. Så ha en bra start på arbetsåret!

Uppdatering #26 2004-09-14
Dags igen! En ny uppdatering ser dagens ljus, den tjugosjätte i ordningen är det visst. Och störst av allt – den kommer en dag för tidigt. Dagens uppdatering är gjord mitt under intensivt flyttstök och självaste uppdateringsdagen sammanfaller med flyttdag, därav tidigareläggandet. Men nog om omständigheterna! Låt oss istället skärskåda innehållet i uppdateringen. Här skriver Dagmar Dahl om idrott och religion, ömsesidig påverkan och beroende och konflikter, bland annat. Inger Lindstedt diskuterar idrottsutövares ök- och smeknamn, så kallade affektiva namn. Fyra böcker recenseras, om idrott och kön, om idrott och civilisationsutveckling, om idrott och internationell politik, om idrott och fysiologi. Och Bosse Carlsson diskuterar hockeyhjältar och hockeyvåld utifrån ett aktuellt exempel. Och dessutom lite smått och gott på löpet. Inte så dåligt, eller hur?

Uppdatering #27 2004-09-28
Globaliseringen har drabbat idrottsforum.org.
Halva redaktionen är för tillfället placerad i Cambridge, England, och halva i Malmö, Sweden. Hur detta kommer att märkas under det närmaste året lär visa sig, men redan nu kan vi konstatera att löpsedeln i den nya uppdateringen reflekterar detta nya globala förhållande. Vad gäller innehållet i övrigt är det uppenbart att vi följer de principer som väglett publicering tidigare. Sålunda kan vi presentera två tunga, fullmatade artiklar som från olika håll fångar idrottsvetenskapliga problemställningar. Rolf Jonsson analyserar smärta och skada inom tävlingsidrotten och drar intressanta slutsatser av en närläsning av kvällstidningarnas skaderapporter. Björn Sandahl, idrottshistoriker, bjuder på ett utsnitt av sitt avhandlingsprojekt om idrottsämnet i svenska skolor under 1900-talet, och hur tillgången på adekvata lokaler för idrottsundervisning påverkar innehållet i och omfattningen av undervisningen. Vi har också ett par recensioner av idrottshistorisk forskning, dels Jonny Hjelms bok om damfotbollens formativa år, dels Anders Åbergs om den svenska speedwaysportens historia.

Uppdatering #28 2004-10-12
Hello. September var en rekordmånad för idrottsforum.org vad gäller antal besökare till löpsedelsidan. Kul! Vi hoppas på fortsatta framgångar och jobbar på att vår sajt ska bli ännu bättre och mer relevant för alla med något mer än bara ett ytligt intresse för idrott. Den tjugoåttonde uppdateringen, som nu ligger ute, bär syn för sägen. Den norska idrottssociologen Mette Andersson har under ett antal år följt några norska elitidrottsutövare sprungna ur etniska minoritetsgrupper i landet. Hennes analys visar att betydelsen av framgångsrika idrottare med den bakgrunden, för såväl idrottsvärlden som samhället i dess helhet, inte kan underskattas. Fotbollens globalisering märks framför allt på att transfers ökar och går kors och tvärs inom och mellan alla kontinenter. Annika Eliasson har undersökt samtliga transfers med manliga och kvinnliga fotbollspelare till och från Sverige under 1990-talet. Hon presenterar sina resultat i föreliggande uppdatering. Vi har som vanligt ett antal recensioner, tre, faktiskt, som täcker sex titlar. Det finns ett par nya idrottsforskare i registret och tre nya idrottskonferenser tipsar vi om. Samtidigt fortsätter vi mödosamt förnyelsearbetet i det lilla; featurelöpet har fått en rejäl ansiktslyftning till denna uppdatering. Vad mer kan vi säga?

Uppdatering #29, 2004-10-26
Hello. Vi tvingas inleda med en ursäkt denna gång. Den planerade uppdateringen tisdagskvällen den 26 oktober har, till följd av tekniska och redaktionella omständigheter, försenats 24 timmar. Vi beklagar det inträffade, och noterar samtidigt att vi som regel är punktliga. Detta är vår uppdatering #29 sedan (och inklusive) premiärupplagan den 6 juni 2003. Det motsvarar en ny uppdatering var artonde dag! Jaja, enough with the statistics already. Dagens uppdatering bjuder på inte mindre än tre nya artiklar, recensioner av fyra nya idrottsböcker, tre nya konferenser och 4-5 nya idrottsforskare! Vi toppar med en specialskriven artikel av Peter Dahlén om rugbysportens historia, den första på svenska på mycket länge, vågar vi påstå. Jesper Fundberg skriver om idrott och integration, medan Johan Gustafsson och Thomas Svensson studerat hur idrottsledare representeras i svenska dagstidningar. Mickael Möller recenserar böcker om Djurgården och Hammarby, samt om 1979, då Malmö FF blev näst bästa klubblag i Europa. Kutte Jönsson recenserar en ny bok med den tankeväckande titeln "Genetically Modified Athletes". Så, vad väntar du på?

Uppdatering #30, 2004-11-09
Hello again. Vi har nöjet att annonsera idrottsforum.orgs uppdatering #30, men någon kris är inte i synfältet -- ännu. Istället lever sajten i all högönsklig välmåga, med en kraftigt ökad besöksfrekvens (vi återkommer med årsstatistiken i samband med första uppdateringen efter nyår) och ständigt nya texter i form av artiklar, recensioner och features. Denna gång är det finsk fotbollsforskning på tapeten, liksom golfturism -- och antigolf överhuvudtaget, samt en sociologisk studie av fotbolldomarens verksamhet och auktoritet. Fem nya böcker recenseras, av dem tre idrottsturismtitlar, och därtill en om baseboll och filosofi samt Henning Eichbergs nya bok om kropp, rörelse och demokrati. Jenny Axelsson rapporterar från en dansk-svensk idrottskonferens. Vi har plockat in sex nya forskare på listan (nästa uppdatering gör vi ett century, som man säger här i cricketland), och vi har en ny och udda konferens på konferenslöpet. Lägg till detta lite annat smått och gott på löpsedeln, och skäms den som som kallar just denna vår för höst!

Uppdatering #31, 2004-11-23
Hello. Det lackar mot jul. Det finns plötsligt ljusklädda granar på torgen och dekorationer längs gatorna. Det går så fort. Ännu något snabbare än tiden från en jul till nästa går det från en uppdatering av idrottsforum.org till nästa. Men efter denna, den trettioförsta, tar vi det lugnt, det går tre veckor innan den trettioandra uppdateringen läggs ut den 14 december. Det är en eftergift i förhållande till varannanveckasregeln, men en anpassning till julledighetsevangeliet. Det lär för övrigt dröja ytterligare längre innan den trettiotredje uppdateringen läggs ut; det torde ske först den tredje veckan i januari. Men varför blicka framåt när man kan gräva ner sig i nuet? Idag kan vi bjuda på en ingående diskussion om kampen mot dopningen och förslag till en ny strategi för denna kamp, "utomrättslig formaliserad styrning". Det är rättssociologen David Hoff som skrivit en lång artikel i ämnet. En något kortare artikel av litteraturvetaren Birger Hedén behandlar skildrandet av friidrotten i svensk skönlitteratur före 1960, och det är Fred Erikssons 50-talsroman "Löparen" som blir föremål för analys. Vi bjuder på en reflektion över den nye svenske idrottsministern, och därtill fyra nya recensioner, inte mindre än nio nya idrottsforskare och tre nya idrottskonferenser. Vi passerade för övrigt just 100-strecket på forskarlistan, och forskare nr 100 får en särskild presentation på löpet.

Uppdatering #32, 2004-12-14
Hello. Jaha, så var det åter dags för årets sista uppdatering. Ett och ett halvt år drygt har gått sedan debuten i juni 2003, och vid sådana här tillfällen börjar man fundera; "då kommer alla känslorna på en och samma gång"; och den känsla som dominerar över alla andra är tveklöst "det ska bli skönt med lite ledighet nu"! Inte minst beror detta på att den uppdatering som ligger ute från och med ikväll är väldigt omfattande och därmed varit mycket arbetskrävande. Men vi är nöjda -- och lite stolta -- över det vi kan bjuda på över jullovet.
Vi har till att börja med tre artiklar. En av Norges ledande idrottsforskare, Gunnar Breivik vid Norges Idrettshøgskole, skriver om extremsporter; varför lockas vissa människor att riskera liv och lem för sporten? Åsa Bäckström vid den svenska Idrottshögskolan ger oss ett smakprov från sin kommande avhandling som också behandlar extremsporter, mer exakt skateboard och snowboard, Artikeln handlar om typifiering och stereotypifiering av boardåkarna, bland dem själva och bland oss "vanliga" sportare. Sine Agergaard, Center for Idræt vid Århus universitet, skriver om idrott i dansk bildnings- och utbildningstradition; också här är det ett avhandlingsarbete som ligger i botten, Sine gjort etnografiska studier vid två idrottsskolor, en som bildar och en som utbildar. Därutöver kan vi bjuda på inte mindre än elva recensioner, med böcker om allt från coaching, via Manchester United och sexualbrott, till rasism i fotbollens värld. Med detta kommer vi upp i 122 böcker recenserade under 18 månader. Man får vara nöjd. Vi har en feature där Johan R. Norberg diskuterar den svenska idrottsrörelsens roll i integrationen av invandrare även i samhället utanför idrottssfären. Vi vräker på med sju nya konferenser, så att konferenskalendern nu går fram till mars 2006. Vi har också några nya idrottsforskare i registret och lite annat smått och gott på löpet. Det finns att göra, men jullovet är ju långt. Vi önskar trevlig helg, och trevlig helgläsning -- vad kan man mer begära?

Till sidtoppen