Læseværdig, både som tankevækkende tekst og som god håndbog

0
16

Helle Winther
Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet


Diana F. Green Choreographing From Within: Developing the Habit of Inquiry as an Artist 304 sidor, hft., ill. Champaign, IL: Human Kinetics 2010 ISBN 978-0-7360-7619-7
Diana F. Green
Choreographing From Within:
Developing the Habit of Inquiry as an Artist

304 sidor, hft., ill.
Champaign, IL: Human Kinetics 2010
ISBN 978-0-7360-7619-7

It is often said that you cannot teach choreography. One must have talent and an artistic ability to become a creative artist. I tend to disagree. I think that the artist is in every one of us, but it is driven out by fear, cultural identity, social requisites, and yes, dare I say it? – dance technique classes.

Sådan åbnes bogen Choreographing From Within af Diana F. Green, som har vundet priser for sit usædvanlige koreografiske og pædagogiske arbejde i både Maryland og Alabama.

Green har også været koreograf for otte større balletter. Med hendes baggrund og bogens titel in mente skulle man tro, at det var en lidt svært tilgængelig bog målrettet særligt erfarne dansere, koreografer og undervisere.

Bogens introducerende frase signalerer dog noget andet og både nye og erfarne danseinteresserede kan roligt gå i gang med bogen, der spænder over både en mængde lettilgængelige praksisanvisninger og tankevækkende filosofiske og endog spirituelle refleksioner om dansens sjæl. Med reference til filosoffen Susanne Langer skriver forfatteren, at dans ikke kun handler om teknikker og trin. En danser skal kunne dance med både ”heart and spirit”. Det er denne dimension, der handler om det autentiske udtryk og den indre bevægelse. Og det er denne dimension der indimellem kan blive vasket ud af dansen gennem et ensidigt fokus på teknik og perfektion.  Det er dog også kombination af teknik og spirit, der kendetegner den fantastiske danser.

Men som Green pointerer kan denne indre forbindelse til dansens kraft også dog ses hos novicer, for det handler ikke så meget om at kunne som om at turde det store nærvær.

However the novice dancer who becomes imbued with the spirit of movement during an improvisation may reach an audience without having to spend years in training… that dancer is ready for the stage immediately.

Det er netop denne ydmyghed og ligefremhed, der løber igennem bogens kapitler, der på grund af deres klare og tilgængelige struktur og opbygning er lige til at gå til.

Kapitlerne, som handler om f. eks energi, rum, tid, rytme og kvalitet i bevægelse, er alle ens byggede op med progredierende øvelser. De indeholder også refleksionsspørgsmål, som danseren kan stille sig selv. Det er også spørgsmål, som undervisere eller koreografer kan stille deres dansere eller studerende. Nogle af øvelserne er meget simple og enkle og kan sagtens bruges som koreografiske redskaber til børn og unge, samtidig med at de også indeholder den kompleksitet og bevidsthed, der kan give et dybere kropsligt arbejde, hvis bevægelserne skal komme ”from within”.

Alle kapitler starter også med spørgsmål, der vækker læserens og danserens nysgerrighed. Fx hedder det i kapitlet om tid: ”How can we make the statement that a dancer has great musicality even when the dancer dances in silence?”

Som læseren af denne tekst sikkert allerede har fornemmet, så er bogen virkelig læseværdig, både som tankevækkende tekst og som god håndbog. Den kan anbefales til alle, der arbejder med dans og koreografi på forskellige niveauer. Et stort fagligt overskud kan somme tider ses i evnen til at formidle det komplekse på en klar og enkel måde og det lykkes for Green.

Ligesom bogens klare struktur er en fordel, har den dog også den lille akilleshæl at den kan virke unødig skematisk.

Billedmaterialet er endvidere illustrativt i forhold til bogens øvelser, men danserne følelsesmæssige tone taler for mig at se imod bogens titel. Kun den sorte mandlige danser ser for mit øje ud til at danse ”from within”, mens de øvrige dansere udstråler en mere udvendig ekspressivitet.

De ændrer dog ikke ved, at bogen er absolut inspirerende og anbefalelsesværdig.

Copyright © Helle Winther 2013

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.