Tennisen före TV – profilerna Lennart Bergelin och Sven Davidson på 1950-talet och utmaningen från den professionella tenniscirkusen

In English

Johnny Wijk
Historiska institutionen, Stockholms universitet


Den här artikeln handlar om svensk tennis under 1950-talet. Den är ett delresultat i mitt projekt om utvecklingen för svensk tennis och svensk golf, med särskilt fokus på bägge sporternas markanta framgångsutveckling till snabbt växande folksporter, och med en plötslig framgångsvåg med ett stort antal spelare i den yttersta världseliten. Uttrycket ”det svenska tennisundret” med anspelning på 1980-talet är välkänt, liksom synpunkten att allt började med Björn Borg på 1970-talet. Mitt perspektiv är annorlunda. Den i flera decennier starka framgångsperioden för svensk tennis hade inte varit möjlig utan 1960-talets markanta uppbyggnadsperiod. Det handlade om en grundläggande strukturell uppbyggnad med fler banor, nya klubbar, fler tränare och stark tillströmning av ungdomar, samtidigt som TV började med uppmärksammade direktsändningar från Davis Cup-matcher i Båstad, med de nya idolerna Jan-Erik Lundqvist och Ulf Schmidt. I en tidigare publicerad artikel på idrottsforum.org har jag lyft fram 1960-talets uppbyggnad, men i den här artikeln är det således 1950-talet som står i centrum. Den svenska tennisen var i ett tidigt utvecklingsskede med liten volym, men det fanns uttalade strategier för tillväxt. På elitsidan kretsade det mesta kring spelarna Lennart Bergelin – senare Björn Bors tränare och manager – och Sven Davidson båda med stora framgångar inom den internationella amatörtennisen. Artikeln innehåller även ett avsnitt som fokuserar den infekterade konkurrensen inom världstennisen på 1950-talet och fram till 1968, där privata så kallade ”proffscirkusar” köpte upp de främsta spelarna i världen för uppvisningsspel istället för deltagande i de traditionella turneringarna.


Hämta ned fulltextversionen av artikeln här!


JOHNNY WIJK, f. 1955 och professor i historia vid Stockholms universitet, disputerade 1992 på en avhandling om ransoneringssystemet på livsmedel och den svarta marknaden under andra världskriget med titeln Svarta börsen – samhällslojalitet i kris: Livsmedelsransoneringarna och den illegala handeln i Sverige 1940-1949. Studierna av beredskapsåren ledde vidare till en undersökning av idrottsrörelsens aktiva roll i den civila fysiska beredskapen via breda massarrangemang som Fältsport, Riksmarscher, Allorientering, Riksskidan, och Folkspänsten, och sammantaget med en närstudie kring krigsårens uppmärksammade svenska friidrottsframgångar med löparna Gunder Hägg och Arne Andersson formades boken Idrott, krig och nationell gemenskap: Om fältsport, riksmarscher och Gunder Hägg-feber (2005). För närvarande är det ett projekt om den svenska tennisens och golfens utveckling från 1950-talet till idag som står i fokus.


Läs mer på idrottsforum.orgs temasidor om

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.