Regionalt idrettsdemokrati: Hvem deltar og hva påvirker interesse for deltakelse på idrettskretsting?

0

🇬🇧 In English


Anne Tjønndal1, Martine Limstrand1 & Siv Stavang Aune2
1 RESPONSE – Research Group for Sport and Society,
Fakultet for samfunnsvitenskap, Nord universitet; 2 Høgskulen på Vestlandet


Våren 2022 ble det foreslått endringer i Idrettstingets sammensetning med mål om å underbygge representativt demokrati i norsk idrett. En av endringene som ble vedtatt på Idrettstinget 2023 innebar en justering av representanttallet idrettskretsene seg imellom, slik at det ble mindre forskjeller mellom de store og de små idrettskretsene. Med bakgrunn i endringen i tingsammensetningen er formålet med denne studien å undersøke hvem som deltar og hva som påvirker interessen for deltakelse på idrettskretsting. Studien baserer seg på en spørreundersøkelse av idrettslag i Nordland, kombinert med en kvantitativ innholdsanalyse av protokoller fra Nordland idrettskretsting i perioden 2016-2022. Spørreskjemadataene ble analysert ved hjelp av deskriptiv statistikk og regresjonsanalyse. Fritekstsvar fra spørreundersøkelsen inngår også i studiens funn. Resultatene viser at bare 8.1 prosent av idrettslagene som tilhører Nordland idrettskrets har deltatt på idrettskretstinget i perioden 2016-2022. Årlig ligger den prosentmessige deltakelsen på mellom 2.3 og 4 prosent blant fylkets idrettslag. Det er mellomstore og store idrettslag som deltar mest på idrettskretstinget, mens små idrettslag er underrepresentert. Videre viser funnene at det er tre faktorer påvirker respondentenes interesse for å delta på idrettskretstinget: (1) idrettslagets størrelse, (2) interesse for idrettspolitikk og (3) å inneha tillitsverv i idretten. Det å være medlem av et stort idrettslag påvirker interesse for deltakelse på idrettskretstinget positivt. Det samme gjør interesse for idrettspolitikk. Regresjonsanalysen viser derimot at å inneha tillitsverv i idrettslag påvirker interesse for deltakelse på idrettskretstinget negativt. I fritekstsvarene fra spørreundersøkelsen utdyper flere tillitsvalgte at idrettslagene vektlegger drift og aktivitet over institusjonelle relasjoner og idrettspolitisk engasjement.


Klicka här för att läsa denna referentgranskade artikel i Scandinavian Sport Studies Forum, Vol. 14, 2023


ANNE TJØNNDAL er professor i idrettssosiologi og leder for forskningsgruppen RESPONSE ved Fakultet for samfunnsvitenskap, Nord universitet.

MARTINE LIMSTRAND har en mastergrad i samfunnsvitenskap med fordypning i sosiologi fra Nord universitet i Bodø. Hennes masteroppgave var en del av RESPONSE, hvor hun også har fungert som vitenskapelig assistent. Hennes faglige interesser inkluderer bærekraftig utøverutvikling, helse og spiseforstyrrelser, og kjønnsforskjeller innen idretten.

SIV STAVANG AUNE har en mastergrad i idrettsvitenskap fra Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU). Hennes forskningsinteresser er innenfor feltet idrettssosiologi, primært kulturforskjeller og sosial ulikhet i idrett og friluftsliv.


Läs mer på idrottsforum.org om


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.