Tobias Stark
Institutionen för idrottsvetenskap, Linnéuniversitetet
För många är skånsk ishockey idag kanske mest förknippad med Malmö Redhawks och Rögle Bandyklubb. Att ishockeyn i Sveriges sydligaste landskap under årens lopp har handlat om bra mycket mer än så framgår med all önskvärd tydlighet av antologin Nedsläpp: Från spolade uterinkar till hockeytempel. Berättelser om klubbarna i nordvästra Skåne, som Helsingborgs Idrottsmuseum gav ut strax före jul, förra året.
Samlat på bokens 160 tätskrivna sidor ryms en hel uppsjö av livfulla berättelser om såväl stort som smått hämtat ur den sydvästskånska ishockeyns historia. Tidsmässigt rör sig handlingen huvudsakligen under åren från 1940-talets slut och fram till idag, det vill säga tiden efter ishockeyns verkliga genombrott i landet i spåren av Stockholms-VM 1949. Det innebär att antologin strängt taget kan läsas som en mångfacetterad skildring av ishockeyns utveckling på lokalplanet under sportens egentliga expansionsfas på svensk mark. Av det följer i sin tur att boken – dess begränsade geografiska fokus till trots – faktiskt säger något bestämt om ishockeyns konkreta utformning i Sverige under det senaste halvseklet.
Innehållsligt är antologin uppdelad i 44 olika kapitel, förordet inkluderat, författade av strax över dussinet skilda skribenter, varav inte minst den gamle sportradioreportern Sven-Åke Tilly kan framhållas. Den egentliga historieskrivningen inleds med ett jovialiskt ledarportätt av Malmöishockeyns första starke man, Folke Lindström, som brukar tituleras ”skåneishockeyns fader”. Därpå följer fryntliga presentationer av samtliga existerande ishockeyklubbar i nordvästra Skåne, redovisade efter sina respektive startår, från IFK Helsingborg (1949) via bland annat Torekovs IK (1955) och Rydebäcks IF (1976) fram till Helsingborg Hockey Club (1977).
Därefter riktas fokus mot den regionala storklubben Rögle BK. Förenings historia tecknas i bjärta färger parallellt med att prominenta spelare – såsom Kenny Jönsson, Maria Rooth och Kenneth ”Swiss” Svenson – tas på pulsen i form av nygjorda intervjuer. Tacksamt nog uppmärksammas även klubbens supportrar, genom hjärtliga porträtt av tongivande medlemmar i hejarklackarna ”Angel Island Army” och ”Högra Sitt”.
En grundmurad kärlek till sporten i allmänhet och den sydvästskånska ishockeyn i synnerhet löper som en röd tråd genom antologins samtliga bidrag. Priset för det är att historieskrivningen understundom blir lite väl vattenkammad och rosenskimrande, då sådant som personliga motsättningar och strukturella problem i princip förbigås helt. Som forskare och fackhistoriker kan man givetvis ha åsikter om detta, men eftersom bokens syfte snarare är att roa läsaren än att gå till botten med det historiska förloppet ter sig denna omständighet inte som något egentligt problem i sammanhanget. Värre är då att texten är satt med ett väldigt litet radavstånd och att rubrikerna i de olika kapitlen inte är desamma som i innehållsförteckningen, vilket gör att läsningen av boken blir onödigt komplicerad.
Överlag är dock Nedsläpp att betrakta som en utomordentlig coffee-table-bok om ishockeyns historia i sydvästra Skåne. Faktum är att redan det lika omfattande som magnifika bildmaterialet som finns samlat i boken är värt sin vikt i guld. Det måste ha kostat en halv förmögenhet bara att trycka boken med alla foton. Investeringen har emellertid givit resultat i form av en svårslagen lokalhistorisk dokumentation av ett av landets mest omhuldade folknöjen. Vilken del av landet står näst på tur för att föräras en lika respektingivande bok om ishockeyns lokala historia?
Copyright © Tobias Stark 2017
Tack för recensionen av Nedsläpp