Utlagd 26 juli 2003
Varför spela NHL 2003?

Victor JohanssonMånga tycker säkert att det räcker med ett ishockeyspel och att det är onödigt att köpa ett ishockeyspel per år. Ett spel som återkommer varje år är NHL-serien från EA sports. Varje år kommer det ständigt förbättringar i grafiken, uppdaterade spelartrupper och nya funktioner.

Men jag gillar nyheter och det känns inte lika kul att sitta och spela ett spel då man vet att det finns förbättringar i en nyare version. Därför tycker inte jag att det är något fel att köpa ett spel i samma serie år efter år. Nu hade jag bönat och bett min pappa att han skulle köpa NHL 2003 till mig, och han sa till sist att jag skulle få det om jag skev en recension om spelet.

Det första man får se verkar väldigt lovande, en riktigt bra meny där man kan logga in på onlinetjänsten mm. Jag försökte tänka ut vad det är som gör menyn så bra och kom fram till att musiken i bakgrunden är det som gör den bättre. När man hör musiken utan att man tänker på den, är det exakt så som det ska vara. Innan en match startar möts man av ett snyggt intro med presentation av målvakten, bästa centern och busen. Sen hälsar Arne Hegerfors en välkommen och matchen kan starta! När matchen väl har startat så visas det snygga mellansekvenser där spelarna åker och gruffar med varandra.

En av de roligaste sakerna är slagsmålen. Då ställer två spelare upp som i ett fightingspel som har mätare på hur mycket ”liv” de har kvar tills de förlorar. När en spelare har vunnit åker han runt som en hjälte och hyllas av publiken och av medspelarna.

Grafiken är strålande och det är lätt att själv välja vinkel på kameran. Att man kan se vem spelaren är bara genom att titta på ansiktet är ett stort plus som EA Sports har förbättrat på sina senaste spel. Spelkänslan är faktiskt jättehärlig om man använder tangentbord, men inte så bra med kontroller, vilket gör att jag rekommenderar att spela med tangentbordet.

Den stora nyheten i 2003-spelet är den förbättrade online-funktionen. Denna funktion fungerar nu som en typ av Community där man kan chatta med kompisar, bestämma matcher och träffa nya kompisar från hela världen.

En annan nyhet är det så kallade ”game braker”-momentet. När man har tryckt på game-braker så kommer tiden att gå långsammare och fokus kommer på pucken som fortfarande går lika snabbt som vanligt. Under detta moment är det oftast lätt att göra mål och det är därför nyttigt i slutet av matchen. En mätare visar när du kan trycka igång game-braker. Man ökar mätaren genom att vinna slagsmål, göra mål och finta.

Det fina registret har utökats så nu kan man göra riktiga Kenta Nilsson-finter och lura motståndaren upp på läktaren med nästan omöjliga finter. Målvakterna kan nu även göra spektakulära räddningar, men det är lätt att upptäcka var ifrån det är lättast att göra mål. Ett läge där det blir mål på 98 % av skotten är precis efter en teckning i offensiv zon till höger. Man tekar bak till närmsta back som laddar medan han åker längs blålinjen. Man släpper skottknappen när man har laddat skottet till hälften och skottet smiter förhoppningsvis in vid vänstra stolpen.

EA Sports har tagit bort NHL-korten som man kunde samla på i 2002-versionen och målen man skulle uppnå för att få poäng som man kunde köpa kort för. Men det tråkigaste är nog att man inte längre kan tackla av motståndaren hjälmen! Det var ett stort plus. Jag kommer ihåg en gång när jag satt och försökte tackla av alla spelarna i motståndarlagets hjälmar under ett byte. Jag lyckades få av fyra stycken. De har även tagit bort träningen, som var helt onödig. Man kunde träna på finter, att åka bra, att skjuta, passa och att lägga straffar. Ingen kommer att sakna detta.

Om man nu ska betygsätta spelet får den nog fyra av fem. Det hade inte det lilla extra som behövs för en femma men det är ett mycket bra spel som alltid är annorlunda och alltid bjuder på nya sekvenser och saker som man inte trodde fanns. Till exempel kan man tackla en motspelare över sargen och igenom plexiglaset eller in i båset, eller man kan skjuta sönder plexiglaset med ett hårt slagskott. En snygg detalj är att pucken kan lägga sig uppe på målet; en liten detalj som gör spelet lite bättre.

Plus oc minus med spelet

+ De snygga menyerna och den bra musiken.
+ Reprisfunktionen är jättebra.
+ Grafiken och att man känner igen spelarna genom att titta på deras ansikten.
+ Spelkänslan i tangentbordet.
+ Onlinetjänsten
+ Att man kan skapa egna spelare.
- Att det inte längre går att tackla av hjälmen på motståndarna.
- Begränsat med val när det gäller att skapa egen spelare

Victor Johansson är 16 år och innebandyspelare i Limhamns IF.

Beställ spelet hos EA Sports

spelet

NHL 2003
EA Sports 2003