Anders Östnäs
Lunds universitet

Idrottsarvet: Årets bok 2022
123 sidor, inb., ill
Göteborg: Idrottsmuseet i Göteborg 2022
ISBN n/a
Detta praktverk baseras främst på Cege Berglunds (chefredaktör) och Hans Elbels (foton) arbete. Boken inleds med ”Idrottens Hall of Fame i Göteborg” – en glansfull tillställning med en mångfald av göteborgska idrottscelebriteter. Här presenterades också nio nya invalda: Johanna Ahlm, handboll, Per Carlén, handboll, Emma Green, friidrott, Sophie Gustafson, golf, Niklas Jihde, innebandy, Håkan Mild, fotboll, Per Crona friidrott, Mats Grauers, handboll/ishockey samt Kenneth Johansson, handboll. Allt inramat av faktarutor och bildkavalkad.
Tjejträffar
Ett relativt nytt men mycket populärt inslag i verksamheten är tjejträffarna. Inbjudna senast var Robert ”Robban” Kronberg, Sveriges mest meriterade häcklöpare genom tiderna, Lasse Gustavsson, känd föreläsare, Christian Olsson, presentation överflödig samt Erik ”Myggan” Uddebom, legendarisk kulstötare tillika diskuskastare och senare styrkelyftare – en glad gamäng. En personlig utvikning: Myggans fru är syster till en av mina grannar i Lund. Varje gång Myggan och hans fru Solveig är på besök i Lund försöker vi träffas för att prata om gamla tider. Myggan var bland annat med om att bilda Bromma IF 1952, där jag var – då – en lovande löpartalang. Alltid samtal med glimten i ögat. Jag ser alltid fram emot nästa möte. Cege Berglund har längre fram i boken porträtterat Myggan under rubriken – ”Myggan – en av våra /färg/starkaste”. Han var dessutom nära vän till hans ”arvtagare” i kulstötning från Kristianstad – tillika min klasskamrat på gymnasiet – Bo Axelsson. Jag har som framgår många olika kopplingar till ”Myggan”.
I stället blev Pia Sterner tränare och först i landet att träna ett pojklag i Modo och Timrå. Hon var också över i Sovjet och fick där inspiration av tränarlegenden Tarasov
Den problemfyllda spelarflykten söderut (Svenska fotbollsproffs 1949–1951)

Lennart K. Persson – professor emeritus – står för ofta återkommande artiklar med en akademisk touch. En mycket intressant artikel handlade om de 25 spelare som lämnade Sverige under dessa få år. Främst styrde spelarna till Italien, men några få till Frankrike, främst Olympique Marseilles (Gunnar Johansson, Dan Ekner och Gunnar Andersson), två till Schweiz (Lugano: Kalle Palmér och Ramon Filippini) samt en till Spanien (Atletico de Madrid; Henry ”Garvis” Carlsson). Sju spelare lämnade 1949 med legendarerna Gre-No-Li – Gunnar Gren, Gunnar Nordahl, Nils Liedholm – i spetsen. Texten grundar sig på en mycket ambitiös bearbetning av tillgängligt källmaterial. En fråga som väcktes på grund av spelarexporten var om professionell fotboll borde införas i Sverige. Tre refererade forskare – Tomas Peterson, Billy Sund och Torbjörn Andersson – menade samtliga ”att tiden inte var mogen”. Vi talar då om 1960-talet. Idag är alla allsvenska spelare professionella med en genomsnittlig månadslön på cirka 100 000 kronor.
Pia Sterner, född Grengman
Pia Sterner tillhörde tveklöst pionjärerna inom svensk damishockey med rötter i Majorna i Göteborg. När hon var 15 år var hon med om att starta damishockeyn i Frölunda. Hon ville bli Sveriges första kvinnliga ishockeyproffs i USA, men det blev inte så. Hon hade till och med kontakt med legendaren Gordie Howe, men tiden var inte mogen. I stället blev Pia Sterner tränare och först i landet att träna ett pojklag i Modo och Timrå. Hon var också över i Sovjet och fick där inspiration av tränarlegenden Tarasov. Åren 1987–89 var hon tränare för Västtyskland. Vid sidan av ishockeyn har hon varit Europamästare i karate och VM-trea i styrkelyft. Numera tränar hon travhästar i Värmland. Ett intressant avsnitt om en kvinnlig pionjär, som under lång tid har stått i skuggan av maken Ulf Sterner – en av de största inom svensk ishockey!
Idrottens Hall of Fame i Göteborg
Denna rikhaltiga bok avslutas med foton och kort porträttering av alla invalda i Idrottens Hall of Fame åren 1999 – 2022.
Copyright © Anders Östnäs 2024