”En grundläggande översikt över träningsfysiologi och dess koppling till hälsa”

0

Tommy Lundberg
Docent i fysiologi, Karolinska Institutet


Åsa B. Tornberg & Stephen Garland
Träning som medicin
232 sidor, hft
Lund: Studentlitteratur 2022
ISBN 978-91-44-11920-5

Träning som medicin är en bok som främst vänder sig till studerande och yrkesverksamma inom idrottsvetenskap, fysioterapi och medicin. Författarna, Åsa B Tornberg och Stephen Garland, presenterar i boken en grundläggande översikt över träningsfysiologi, fysisk träning och dess koppling till hälsa.

Titeln kan uppfattas som något missvisande då boken i själva verket är mer inriktad på att förklara grundläggande träningsfysiologi och träningsprinciper än att specifikt behandla träning som medicinsk behandling, även om detta såklart tas upp. Denna popularisering av titeln riskerar att medföra att författarna kanske inte helt når fram till hela den målgrupp man riktar sig till, framför allt studerande.

Jag är generellt lite tveksam till bokens huvudtes att träning ska ses som en universell medicin, och jag tycker ibland att likheterna mellan träning och läkemedel överdrivs. Även om träning kan ha många positiva hälsoeffekter och kan bidra till att förebygga och behandla vissa sjukdomar kan inte alla människor dra nytta av träning på samma sätt på grund av individuella skillnader och medicinska begränsningar. För många sjukdomar och tillstånd kan medicinsk intervention vara helt nödvändig och träning kan endast utgöra en mycket liten kompletterande del av behandlingsplanen. Det är också välkänt att de generella råden för fysisk aktivitet utgår från observationsstudier där orsak och verkan inte alltid har utretts fullständigt. Jag kan sakna en lite mer nyanserad bild kring fysisk aktivitet och dess koppling till hälsa, och inte minst en större genomlysning av genetikens betydelse i detta sammanhang.

Samtidigt är det värt att nämna att det inte finns så många alternativ på svenska inom ämnet, och Träning som medicin kan därför fungera som ett bra komplement till exempelvis FYSS eller textböcker skrivna på engelska.

Med det sagt erbjuder Träning som medicin en bra översikt över grundläggande träningsfysiologi. Bokens första del täcker ämnen som träningens biokemiska effekter, energisystem, neuromuskulära systemet och kardiovaskulära systemet. Genom att behandla dessa områden ger författarna en solid grund för förståelse av träningsfysiologin.

I del två av boken behandlar författarna utvärdering och mätning av kondition, styrka och fysisk aktivitet. Konkreta tester tas upp och läsaren får även hjälp med hur man ska tolka resultaten. Detta avsnitt är särskilt användbart för yrkesverksamma som behöver kunna bedöma och övervaka sina klienters eller patienters fysiska prestation och framsteg.

I den tredje delen tas förskrivning av fysisk aktivitet och träning upp, och läsaren serveras flera bra tips kring träningsformer och intensitetsstyrning som kan användas vid förskrivning av träning till patienter och klienter som vill uppnå sina träningsmål. Detta avsnitt ger konkreta riktlinjer och rekommendationer för att skapa individanpassade träningsprogram baserat på olika mål och behov.

(Shutterstock/Little Adventures)

Enligt min uppfattning är inte boken tillräckligt djupgående för att kunna presentera de allra senaste forskningsrönen inom området, och den lever kanske inte fullt ut upp till påståendet att vara baserad på den senaste vetenskapen. Vissa av de presenterade råden och rekommendationerna är snarare något föråldrade. Exempel på detta är rekommendationen att bästa sättet att stimulera muskeltillväxt (hypertrofi) skulle vara att styrketräna kring 6–12 repetitioner, eller att skelettmusklerna innehåller 20% typ-2X fibrer. Här hade författarna haft möjlighet att motbevisa vissa gamla myter och presentera ny konsensus.

En sak som stör läsupplevelsen är att trycket och kvaliteten på boken inte är den bästa. En del sidor och figurer är suddiga vilket drar ner helhetsintrycket. En annan aspekt att beakta är att bokens fysiologi kan vara något ytlig för att helt tillfredsställa universitetsstudenter, åtminstone utanför grundläggande nivå. För en mer djupgående förståelse kan det finnas behov av ytterligare material, inte minst tydligare hänvisning till aktuella forskningsöversikter. Samtidigt är det värt att nämna att det inte finns så många alternativ på svenska inom ämnet, och Träning som medicin kan därför fungera som ett bra komplement till exempelvis FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling) eller textböcker skrivna på engelska.

Sammanfattningsvis erbjuder Träning som medicin en grundläggande översikt över träningsfysiologi och dess koppling till hälsa. en ger en solid grund för förståelse av träningsfysiologi och innehåller praktiska råd och tips för utvärdering, mätning och förskrivning av fysisk aktivitet. Trots vissa brister i vetenskaplig aktualitet och behovet av nyansering kring träning som medicin kan boken fungera som ett mycket användbart komplement till befintlig svensk litteratur inom ämnet.

Copyright © Tommy Lundberg 2023


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.