Lediga platser | Universitetslektor i idrottsvetenskap till Linnéuniverseitet, Växjö | Ansök senast den 21 april 2024

0
Linnéuniversitetets bibliotek.(Foto: Pieter Kuiper – Eget arbete, Public Domain)

Institutionen för idrottsvetenskap är en av åtta institutioner vid Fakulteten för samhällsvetenskap som är en av Linnéuniversitetets fem fakulteter med ungefär 400 anställda och cirka 3500 studenter. Institutionen har ungefär 45 anställda och har verksamhet i Växjö och Kalmar. Vid institutionen finns ett omfattande utbildningsutbud som inkluderar ett flertal utbildningsprogram (Coaching och Sport Management, Idrottsvetarprogrammet, Idrottsvetenskapligt masterprogram och Ämneslärarprogrammet med inriktning mot arbete i gymnasieskolan), inklusive forskarutbildning i ämnet idrottsvetenskap, och ett betydande antal fristående kurser på alla nivåer. Våra utbildningar ges såväl på campus som distans och tar sammantaget ett brett ansvar för huvudområdet idrottsvetenskap och dess tvärvetenskapliga karaktär. Forskningen vid institutionen bedrivs i nära samarbete med det omgivande samhället och behandlar aspekter av bland annat utbildning, ledarskap, lärande, träning och samhällsförändringar i relation till idrottande, lärarkompetens, fysisk aktivitet och hälsa.

Arbetsbeskrivning

Denna anställning som universitetslektor i idrottsvetenskap riktar sig i huvudsak mot forskning och utbildning inom ledarskap/coaching och organisering/management inom idrottsområdet. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är att:

    • organisera och genomföra utbildning, främst på svenska men inslag på engelska förekommer, på grund- och avancerad nivå, vilket omfattar undervisning, handledning, examination, kursansvar, kurs- och programutveckling inom i huvudsak ovan specificerade områden;
    • bedriva forskning inom området idrottsvetenskap med inriktning mot ledarskap/coaching och organisering/management, vilket även inkluderar att identifiera möjligheter till extern forskningsfinansiering och att ansöka om sådana medel;
    • bidra till att utveckla den idrottsvetenskapliga forskningsmiljön vid Linnéuniversitetet genom bland annat aktivt deltagande i seminarier, institutionens handledarkollegium, och forskningssamarbeten i samverkan med såväl kollegor vid institutionen som nationella och internationella forskare;
    • samverka med det omgivande samhället genom exempelvis samverkansuppdrag och uppdragsutbildningar.

Den sökande förväntas att kunna ta ansvar för studentkontakter på campus.

Behörighet

Behörig att anställas som lektor är den som dels har visat pedagogisk skicklighet, dels har avlagt doktorsexamen i idrottsvetenskap eller har motsvarande vetenskaplig kompetens.

Med motsvarande vetenskaplig kompetens avses i regel examen från utländskt universitet med i huvudsak samma nivå och kvalitet som svensk doktorsexamen i idrottsvetenskap.

För behörighet till denna anställning krävs dessutom att den sökande har dokumenterad god samarbetsförmåga, och dokumenterad förmåga och erfarenhet av att uttrycka sig väl i tal och skrift på svenska (eller annat skandinaviskt språk) och engelska.

Bedömningsgrunder

Som bedömningsgrunder vid anställning av en lektor ska graden av sådan skicklighet som är ett krav för behörighet för anställning gälla. Prövningen av den pedagogiska skickligheten ska ägnas lika stor omsorg som prövningen av andra behörighetsgrundande förhållanden.

Vägledande för bedömningen av den vetenskapliga skickligheten är den egna forskningens självständighet, omfattning och kvalitet inom områdena idrottsledarskap/-coaching och idrottsorganisering/sport management.

Den pedagogiska skickligheten ska ha visats genom undervisning inom de utbildningsområden anställningen avser, vilket inkluderar såväl utveckling, planering, genomförande och utvärdering av undervisning, som handledning och examination. Den pedagogiska skickligheten ska visa på ett reflekterande förhållningssätt till studenters lärande och till den egna lärarrollen.

Ytterligare bedömningsgrunder är:

    • dokumenterad erfarenhet av undervisning på universitetsnivå inom de utbildningsområden anställningen avser;
    • dokumenterad erfarenhet av såväl nationellt som internationellt forsknings- och utvecklingsarbete med koppling till idrottssektorn och inom de specificerade områden som anställningen avser;
    • dokumenterad förmåga att i konkurrens erhålla externa forskningsmedel;
    • dokumenterad samarbetsförmåga med kollegor;
    • dokumenterad förmåga att samverka genom att sprida, tillgängliggöra och nyttiggöra forskning och utbildning i en ömsesidig process med det omgivande samhället för kunskapsutbyte och gemensamt lärande.

Meriterande i övrigt är

    • högskolepedagogisk utbildning om minst 15 högskolepoäng (motsvarande SUHF:s nationella riktlinjer), och om den sökande inte uppvisar detta i sin ansökan förväntas den sökande tillgodogöra sig detta under anställningens två första år;
    • projektledning eller arbetsledning inom forskning liksom relevanta insatser för ämnesområdets vetenskapliga utveckling;
    • ledning av utbildning, utbildningsverksamheter och pedagogiska samarbetsinitiativ;
    • dokumenterad erfarenhet av arbete inom den idrottsliga sektorn.

När universitetet anställer nya lärare ska de sökande väljas som, utifrån en kvalitativ helhetsbedömning, bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en framgångsrik utveckling av verksamheten.

Kontaktpersoner

Vill du veta mer om Institutionen för idrottsvetenskap? Läs mer här!

Klicka här och ansök på den här sidan senast den 21 april.


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.