Birger Hedén
Litteraturvetenskapliga institutionen, Lunds universitet
Nostalgi är det första som faller mig in när jag ser titeln på boken av sportjournalisten Åke Stolt: så länge sen det var när Åtvidabergs FF dominerade svensk klubbfotboll. Först vann de Svenska cupen 1970 och 1971 och sen Allsvenskan 1972 och 1973. För den som kanske inte känner igen inspirationen till titeln upplyser författaren på sidan 88 att det rör sig om Göran Tunströms roman Berömda män som varit i Sunne. När det gäller Åtvidaberg, här i första hand som platsen för ett fotbollslag, så är det den enda bruksort vars lag gjort den prestationen. Men det var också platsen för det dåförtiden internationellt kända företaget, som under namnet Facit tillverkade skrivmaskiner och räknemaskiner. Facit, vars starke man i början av 1900-talet var Theodor Adelswärd, sentida ättling till stiftaren Johan i slutet av 1700-talet, var bland annat sportintresserad vilket hade stor betydelse för samhället och just fotbollen.
På 1960-talet och framåt blev det den dåvarande VD för Facit, Gunnar Ericsson, som såg med välvilja på bygdens fotbollslag. Om sina möten med honom och hans betydelse inte bara för ett klubblag utan senare för landslaget i egenskap av ordförande för Svenska fotbollförbundet (till på köpet blev han också medlem av Internationella Olympiska Kommittén) har författaren mycket att berätta om tack vare sin fotbollsbevakning som medlem av sportredaktionen i Östgöta-Correspondenten. Stolts engagemang för fotbollen fortsatte när han blev sportchef på Sydsvenska Dagbladet 1989.
Fotboll hade också en given plats i urvalet krönikor i en tidigare bok, men är här ämnet för hela boken. Fast fotbollen och dess utövare är inte enbart skildrad med tillbakablick på tiden för 40-50 år sen vilket annars kan understryka min inledning om nostalgi; plats ges också fram till och med Zlatan som Stolt ger sin personligt vinklade och mångsidiga bild av, verkligen inte enbart hyllande utan också med distans.
Av alla han skriver om har faktiskt bara två aldrig varit i Åtvidaberg: Cruyff och Maradona. Men som Stolt skriver, han har haft sommarhus i Åtvidabergs kommun i femtio år så det måste väl räknas som en anknytning. Och mötena med dessa så kallade legendarer måste bara med.
Annars kan man förbluffas av namnen: Putte Kock, Lennart Johansson, som bland mycket annat vid ett tillfälle av de gånger de träffats redogjorde för hur det gick till när den sedermera mutbrottsfällde Blatter blev ordförande för FIFA och inte Johansson, och Beckenbauer som spelade cupmatch i Åtvidaberg med Bayern München i början av 70-talet under Åtvidabergs storhetstid. När detta skrivs har Åtvidaberg kanske börjat ett återtåg till högre divisioner tack vare ett kval.
Även Havelange, Pelé, Gunnar Nordahl och Åby Ericson har varit där. Från en av många tävlingsarenor i vid mening skildrar Stolt sina upplevelser när VM spelades i Argentina 1978. Det var ju en av flera platser där internationellt idrottsdeltagande genom decennierna ifrågasatts på grund av den politiska situationen i landet där evenemanget äger rum. Sverige valde liksom många andra att delta trots vetskapen om förhållandena i den dåvarande diktaturen där våldet regerade. Stolt belyser i ett helhetsporträtt i miniatyr förbundskaptenen Åby Ericson (han har en gång skrivit en biografi om Åby) bland annat situationen när den vänlige och lite naive Åby råkade säga att han kände sig tryggare där än på gatorna i Stockholm.
Bokens titel hänvisar till bolltrollaren Roger Magnusson, som jämte några fotbollsspelande bröder kom från Blomstermåla i Småland. Han hamnade i Åtvidaberg, som då inte låg i allsvenskan, och blev sedan proffs utomlands i Italien och Tyskland där han till sist kom till Marseille och gjorde stor lycka. Introduktör blev en annan namnkunnig svensk, Gunnar ”Säffle” Andersson.
Detta är en rik minnesbok, med en mängd både allvarliga och humoristiska inslag där författarens intensiva deltagande i fotbollens värld i egenskap av journalist men lika mycket som engagerad åskådare ger läsaren en känsla av stark närvaro vid alla de möten med olika människor, spelare och dignitärer som beskrivs.
Copyright © Birger Hedén 2021