Vem tar ansvar för sportjournalistiken? Del 2 uppdaterad med Zlatan

2
889

Nästa att ta ansvar är idrottsrörelsen och idrottarna.

  1. Journalisten måste kunna göra sitt arbete utan att riskera att ”straffas” genom att de som hen ska intervjua inte ställer upp om det har stått något negativt tidigare. De måste förstå vad medierna arbetar utifrån för förutsättningar och hur professionell, ansvarstagande journalistik som stärker demokratin bedrivs.

Zlatan kan vara ett exempel även här. Zlatan har tidigare varit osams med Aftonbladet. I samband med EM i Österrike/Schweiz 2008 hade det svenska landslaget direktsända presskonferenser från sitt hotell. På en av dem, inför matchen mot Ryssland, kommer Sveriges lagkapten Zlatan Ibrahimovic in. Han sätter sig och börjar ta emot frågor. Aftonbladet räcker upp handen och Zlatan säger, dina frågor svarar jag inte på, nästa. Detta är oacceptabelt.

Här blir det dubbelfel om inte trippelfel. Zlatan kan inte sitta som lagkapten i den svenska dressen och inte låta den media som är utsänd för att rapportera om det svenska laget få svar på sina frågor under en officiell presskonferens. Dubbelfelet består i att det mest rimliga hade varit ett kollektivt ställningstagande från journalisternas sida för att visa att det inte kan vara den som intervjuas granskas etc. som ska sätta villkoren för journalistiken. Det är viktigt med ställningstaganden och att de förutsättningar som finns för en objektiv journalistik följs och respekteras oavsett om det är konkurrentens tidning/kanal eller inte. Det andra som borde ha skett var att landslagsledningen skulle hanterat situationen bättre och sett till att Zlatan uppfyllde sitt uppdrag som lagkapten.

Nästa dag stod det ingenting i svensk media om Zlatans beteende. Det var ett lågvattenmärke för svensk sportjournalistik. I rysk media stod det däremot om den svenska presskonferensen och Zlatans beteende, eftersom en journalist som skrev för rysk media hade sett presskonferensen och reagerat.

Även idrotten måste fundera på vad för slags idrottsjournalistik som vi vill ha och publiken ska kunna förvänta sig. Det krävs mer kunskap inom idrottsvärlden om mediernas uppgifter och logik.

Tack och lov hörs röster idag och har hörts flera gånger i samband med att Zlatan eller någon annan har betett sig på ett icke önskvärt sätt för journalistiken.

De som arbetar med Zlatan är lyckade kommunikatörer. De får ut det budskap de vill och när man ser de olika sammanhangen som Zlatan medverkar i kan man även skönja att de har mycket att säga till om när det gäller bildspråket för att bibehålla mytifieringen runt Zlatan.

Vi måste dock alla värna om en idrottsrörelse och medieaktörer som tar ansvar i de här frågorna.

Igår publicerade jag det här inlägget. Idag hittar jag en intervju med Zlatan där han visar prov på när idrottare inte tar hänsyn eller tar ansvar: http://nyheter24.se/sport/788450-varfor-snackar-du-se-nar-zlatan-krossar-fransk-journalist

 

 

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here