ECSS 2015 – behind the scenes

0
707

ECSS bildECSS har börjat, European College of Sports Science– Sustainable Sport. Det är Malmö högskola som är huvudvärd för konferensen. Susanna Hedenborg och Aage Radmann är de lokala konferenspresidenterna. Många av oss på Institutionen för idrottsvetenskap är med som volontärer.

Volontärernas arbete skiljer sig åt. Igår fick jag agera datorspecialist. Något överraskande. Alla presentatörers PowerPoint-presentationer ska upp på servern och det var det som var mitt uppdrag under några timmar. Det var intressant. För det första får man träffa forskare från olika områden och för det andra hinner man få en ganska bra uppfattning om hur olika PP-presentationer ser ut och vad de har för syften. Jag tyckte mig kunna urskilja tre olika syften med en PP. Det finns de som använder den som manuskript där de skriver upp allt som ska sägas, för att slippa ha papper med stolpar, antar jag. Det finns de som använder den som stolpar för att slippa ha papper med stolpar med sig, antar jag, och det finns de som använder den bara för att visa några få bilder för att visualisera det de säger. Jag tyckte mig också se tendenser att de olika exemplen både var ämnes- som nationsrelaterade.

ECSS är en multidisciplinär konferens, även om den har en viss slagsida åt idrottsmedicin och idrottsfysiologi, men igår hände något som jag inte hade fått vara med om, om jag inte hade varit på en multidisciplinär konferens. En av mina kollegor ber mig komma och hjälpa till med det tyska språket. Allt på datorerna är nämligen på tyska, men när jag kommer fram så har han en liten överraskning åt mig. Det är en japansk forskare som har studerat rörelsen på hopparen på stupet i en hoppbacke. Där inleddes ett mycket intressant samtal där jag bland annat fick reda på de överraskande resultaten relaterade till armrörelsens betydelse för ett bra hopp i hoppbacken och hur detta påverkar hela förloppet ner till bromsplan. Resultat som kan vara snudd på revolutionerande! Där sitter jag och laddar upp power points och blir serverad hyperintressanta resultat i mitt intresseområde backhoppning. Fascinerande!

ski-jumping

Förutom att vara behind the scenes skulle jag även ha en så kallad mini-oral-presentation. 2 minuter presentation och 2 minuter frågor. Ett annorlunda format som kräver precision på ett sätt jag inte har erfarenhet av sedan tidigare. En mini-oral-presentation är väl mest att se som en teaser och en dörröppnare för andra forskare som kan vara intresserade av det man studerar. Annars går det ju ganska så tvärtemot den akademiska tanken om grundläggande och djupdykande presentationer, och snuttifieringen är påtaglig. Det var dock givande att prova på ett nytt format och få ett litet smörgåsbord presenterat för sig av de andra på sessionen. OCH precis nu när jag sitter och skriver om syftet för en mini-oral fick jag lön för mödan. Daniel Svensson från KTH kom precis fram för att prata om vårt gemensamma forskningsområde, sportifieringen. Han hade varit på min session.  En mini-oral-presentation är med andra ord ett bra verktyg för fortsatt nätverkande.

Det viktiga nätverkandet, för var och vad skulle forskningen vara om vi inte kände till varandra och kunde använda varandras kunskaper för att föra forskningen framåt.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here