Dramatiska bandyfinaler 2020 för herrar och damer

Bill Sund
Professor emeritus i historia


Svenska bandyfinalen spelas årligen sedan 1907, och numera i mars. Det vinnande laget blir svensk mästare i bandy. Sedan 1977 avgörs damernas och herrarnas finaler i en enda match på samma arena och i samma veckoslut.

På herrsidan vann i år klassiska Edsbyn mot Villa Lidköping med hela 5–1 och på damsidan vann Västerås mot Skutskär med 4–3.

Finalerna spelade utan publik i år på grund av den svåra sjukdomen smittrisken med Covid-19. Det brukar annars vara cirka tiotusentals åskådare. Däremot visades finalerna som vanligt i TV. Körsång var det som vanligt vid starten. Sångarna och andra, sammantaget 50 personer, hade fått komma in på läktaren – och några hade tagit sig in på egen hand utan tillstånd.

Inte mindre än tre av Edsbyns mål gjordes av Mattias Hammarström, inklusive en straff, medan Jonas Edling och Tuomas Määtä svarade för ett mål vardera. Villa Lidköpings reduceringsmål gjordes av Martin Andreasson genom en hörna vid ställningen 4–0. Det blev alltså ganska många mål i en bra match. Edsbyn satsade på sitt försvar. De hade ofta mer än fem försvarare och kunde på så sätt se till att Villa Lidköping inte fick målchanser trots att de hade många anfallare som låg på hela tiden. Också Edsbyn kunde anfalla när det behövdes. Villa Lidköping hade ett svagt försvar med bara några stycken som mest. Så det var verkligen två lag med olika taktik som möttes i denna final. Edsbyn är ju klassiskt och har vunnit 12 SM-guld hittills. Villa Lidköping har varit i fem finaler, men bara vunnit en gång, 2019, mot Västerås.

Edsbyn är en väldigt speciell idrottsstad. Staden var först med att skapa en bandyarena för spel inomhus. Ekonomiskt klarades det genom att aktier fick köpas och det gjorde många i området. Edsbyn är även en klassisk industristad med mycket tillverkning. Nu har man även ett bandygymnasium dit barn tar sig från delar av landet och studerar. Edsbyn och närliggande Alfta, där det främst är ishockey som gäller, fick för några år sedan reda på att de har de bästa skolorna.

Damfinalen var mycket jämnare än herrfinalen, Det vinnande laget Västerås låg ett tag under mot Skutskär med 3–1, så här utvecklades matchen: 1–0 Malin Persson, 1–1 Malin Andersson, 1–2 Sanna Gustafsson, 1–3 Linnea Larsson, 2–3 Linda Lohiniva, och 3–3 och 4–3 Charlotte Selbekk. Det var en spännande bandymatch.  Förra året vann Västerås också mot Skutskär, men då blev det förlängning i och med att det var oavgjort efter ordinarie tid och sedan avslutades matchen med straffar som Västerås vann. Både Västerås och Skutskär är två bra damlag i bandy; båda har en liknande taktik med tydligt offensivt spel där det dribblas, passas och skjuts. Försvarsspelet är också viktigt förstås, inklusive en bra och skicklig målvakt. Målvakterna har blivit allt viktigare i alla stora sporter som i fotboll, ishockey och bandy, liksom i andra lagbollsporter.

Bandyn är en viktig sport som involverar både män och kvinnor. Förutom finalerna visas inte bandy på TV som fotboll och ishockey. Anledningen är att de som ekonomiskt stödjer TV-matcher inte ställer upp för bandyn. Bandyns historia är äldre än vad man kanske tror och vet. Bandyn kom till Sverige från norra England före 1920-talet och blev först aktuell i Uppsala på grund av att Uppsala med sitt universitet hade kontakter med England. I Uppsala blev denna sport populär genom spel och lag och det är det fortfarande genom att finalerna återigen numera spelas där, nära universitetet, och arenan kallas också Studenternas IP.

Copyright © Bill Sund 2020

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.