Göteborgslaget Frölunda vann övertygande hockey-SM säsongen 2018-2019

Bill Sund
Professor emeritus


Den nu avslutade svenska herrhockeysäsongen blev jämn och var av god kvalitet. SHL, högsta ligan, vanns av Färjestad BK, tvåa kom Luleå HF, trea Frölunda HC fyra Djurgårdens IF, femma Skellefteå AIK, sexa Malmö Redhawks, sjua Växjö Lakers, åtta HV 71, nia Rögle BK och tia Örebro HK. De hade alla chansen att vinna svenska mästerskapet och därmed få fler chanser och matcher för lagen och förbundet. Det ökar kvaliteten, lockar fler åskådare och ger mer inkomster. Det var många skickliga lag med bra tränare, ledare, målvakter – som verkligen har blivit bättre – och spelare såväl offensivt som defensivt, med vissa skillnader när det verkligen gällde.

I modern ishockey precis som i fotboll måste spelarna ofta kunna vara både offensiva och defensiva. Det fungerar inte längre att bara vara där uppe eller därnere. Det har blivit svårare att göra mål. I ishockey var det förr viktigt att skottet skulle gå på den sidan av målet där målvakten hade sin klubba, för där var det svårare för honom att ta pucken. Nu skjuter man oftast på andra sidan där han har handsken, eller så skjuter man skott längs isen.

En viktig förändring är även att spelarna passar mycket till varandra. Dribblandet som förr var så viktigt har minskat. Spelsystemen har blivit klart mer kollektiva.

Poängligan, alltså flest mål och målgivande passningar vanns av Ryan Lasch i Frölunda HC med 50 poäng, 12 mål och 38 målgivande passningar. Största hemmavinsten stod Skellefteå AIK för mot Malmö Redhawks md 9-0, och bästa bortavinsten stod Djurgårdens IF för mot Örebro HK med 2-8

Efter serien spelades de SM-avgörande matcherna i åttondelsfinaler, kvartsfinaler, semifinaler och i finalen. I åttondelsfinalen möttes lagen på sjunde till tiondeplats: Växjö Lakers vann mot Örebro SK och HV 71 mot Rögle BK. Det gällde då att vinna 2 matcher. I de övriga finalmatcherna gällde det att vinna flest av 7 matcher, alltså minst 4 hemma- som bortamatcher. I kvartsfinalerna vann Färjestad BK mot HV 71, Frölunda HC mot Malmö Redhawks, Djurgårdens IF mot Skellefteå AIK och Luleå HF mot Växjö Lakers, samtliga med fyra vinster. I semifinalen vann Djurgårdens IF mot Färjestad HC med 5 matcher och Frölunda slog Luleå HF fyra gånger. Det var således storstadsklubbarna Frölunda HC och Djurgårdens IF som gick till finalen trots att de bara hade kommit trea och fyra i serien. Det säger en hel del om betydelsen av att kunna fortsätta hockeyspelandet längre fram under året. Hockeysäsongen har blivit klart längre.

Både Frölunda HC och Djurgårdens IF var klart bättre än förra säsongen. Frölunda vann 4 fighter och Djurgården 2, så Frölunda tog hem titeln. Frölunda vann även turneringen CHL, Champions Hockey League i februari. Det var en stor och viktig framgång för svensk ishockey.

Men en stor skillnad mellan Stockholmsklubbar och de ute i landet är att i Stockholm har klubbarna inte alls samma stöd av kommunen.

I svenska semifinalen slog Djurgården ut Färjestad och Frölunda slog ut Luleå. Speciellt skickliga spelare i Frölunda var denna säsong Ryan Lasch och lagkaptenen Joel Lundqvist. Matcher mellan Göteborgs- och Stockholmslag är alltid mycket uppmärksammade. Huvudstad mot stad nummer två, matcherna spelas nästan som derbyn.

Historiskt sett har Djurgården med sina 16 seriesegrar vunnit mest av alla lag, men det var hela 18 år sedan de senast vann. Frölunda har 4 segrar hittills, men det kommer säkert bli fler, liksom för Djurgården. Historiskt sett har Djurgården varit klart dominerande i Stockholmsområdet när det gäller hockey och även på damområdet. AIK har också funnits där, men har inte riktigt nått den höga nivån. Däremot i dambandy har de haft stora fördelar med segrar i SM. Herrbandyn har länge dominerats av Hammarby i huvudstaden.

Båda hockeylagen Frölunda och Djurgården genomförde alltså en bra säsong inte minst på deras hemmaplaner förstås, Göteborgsarenan och de mer kända Stockholmsarenorna Globen och Johanneshov. Men en stor skillnad mellan Stockholmsklubbar och de ute i landet är att i Stockholm har klubbarna inte alls samma stöd av kommunen.

De stora Stockholmsklubbarna har startat aktiebolag, där klubben har aktiemajoriteten. De högsta medellönerna inom svensk idrott finns inom ishockeyn, där månadslönerna ligger nära 100 000 kronor. Först av alla i Sverige att starta fackförening inom idrotten var som bekant hockeyspelarna som hade erfarenheter från NHL i USA och Kanada.

En mycket viktig orsak till att Frölunda HC vann 4 matcher mot Djurgårdens IF var styrkan på hemmaplan. Spelmässigt var de mycket duktiga att hantera såväl boxplay som powerplay. De gjorde mål mot Djurgårdens IF även när de spelade boxplay med en man utvisad. Det är klart ovanligt och svårt i ishockey, men man klarade det genom snabba kontringar när man fått kontroll över pucken. Båda lagen spelade som vanligt hårt med många utvisningar som följd. Hockeyn har ju blivit allt hårdare med skarpa närkamper såväl försvarsmässigt som anfallsmässigt. En liknande tendens kan man även se inom fotbollen och bandyn.

Under nästa säsong, som ju börjar redan den 14 september, kommer säkert såväl Frölunda som Djurgården att vara starka, men andra klubbar som Luleå och Färjestad med flera kommer att vara bra, så säsongen blir säkert intressant och givande. Överhuvudtaget är det ju så att ishockeyn har spridit sig över hela landet och även till länder där den inte funnits tidigare, som exempelvis Danmark, Tyskland, Italien och England. Ishockeyhallarna har haft och har en stor betydelse för denna sport som nu också spelas från tidig höst till in på våren. Ishockey är en sport som kommer att få allt större framgångar på både dam- och herrsidan.

Copyright © Bill Sund 2019

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.