Kvinnorna inom den kommersiella fotbollen

🇬🇧 Summary in English

Christer Ericsson & Björn Horgby
Örebro universitet


I den hÀr artikeln undersöker vi villkoren för vissa kvinnliga elitfotbollsklubbar för att utveckla en ren affÀrsmodell frÄn 1990-talet. Vi har valt föreningarna i vÄr studie pÄ grundval av deras sportsliga framgÄngar och sÀtt att bygga sina organisationer. Sedan starten har kvinnofotboll existerat under helt andra förhÄllanden Àn herrfotbollen. Kommersialiseringsprocessen för manlig elitfotboll tog lÄng tid, och det var först pÄ 1980-talet som den företagsstyrda modellen ersatte de tidigare modellerna. I kvinnofotboll skedde förÀndringen senare och inte riktigt pÄ samma sÀtt som i herrfotbollsklubbarna. Detta berodde pÄ att kvinnofotboll pÄ grund av de patriarkala maktförhÄllandena i samhÀllet lÀnge var socialt marginaliserad och dÀrför hade sÀmre förutsÀttningar för kommersialisering. VÄr studie visar att de föreningar som har varit mest framgÄngsrika pÄ sikt nÀr det gÀller organisation och sport har varit hybridorganisationer som kombinerade demokratisk och företagsstyrning. Eftersom den demokratiska styrningsmodellen fortfarande har en relativt stark stÀllning i kvinnofotboll finns det ett förenings- eller organisationskapital som har bidragit till att de mest framgÄngsrika klubbarna har kunnat utveckla hybridorganisationer sÄ framgÄngsrikt.


HÀmta ned fulltextversionen av artikeln hÀr!


CHRISTER ERICSSON Ă€r professor emeritus i idrottsvetenskap, Örebro universitet. Han har ocksĂ„ skrivit böcker om gjuteriindustrin, fotboll och bandy pĂ„ bruksorter, och om paternalistisk politik.

BJÖRN HORGBY Ă€r professor emeritus i historia, Örebro universitet. Tillsammans med Christer Ericsson och Bill Sund skrev han boken Fotboll, kommersialisering, demokrati (Bokförlaget idrottsforum.org, Malmö 2019). Han har ocksĂ„ skrivit böcker om arbetarhistoria, arbetarklasskultur, rockmusik och industriell paternalism i Sverige och Japan tillsammans med Christer Ericsson och Shunji Ishihara (Faderliga företagare i Sverige och Japan, Stockholm 2016).


LÀs mer pÄ idrottsforum.orgs temasidor om

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.