Caroline Jönsson startar stiftelse: FairPay Foundation – Play on equal terms

caroline-jonssonUmeå IK FF:s målvakt Caroline Jönsson, en av svensk damfotbolls stora ikoner, avslutar en lång och enastående fotbollskarriär den 14/6-2013. Från och med i dag kommer hon att arbeta med sin nybildade stiftelse FairPay Foundation – Play on equal terms.

Stiftelsen har sitt säte i Umeå och världen som spelrum. Den arbetar för att alla människor oavsett kön ska få samma möjligheter att gå med i, utvecklas och elitsatsa inom vald idrott, med tillgång till samma resurser för att nå sina mål. I dag finns inte de möjligheterna.

FairPay tar sin utgångspunkt i regeringens jämställdhetspolitik:

Regeringens jämställdhetspolitik syftar dels till att motverka och förändra system som konserverar fördelningen av makt och resurser mellan könen på en samhällelig nivå, dels till att skapa förutsättningar för kvinnor och män att ha samma makt och möjlighet att påverka sin livssituation. När kvinnor och män delar makt och inflytande i alla delar av samhällslivet får vi ett mer rättvist och demokratiskt samhälle. (Regeringen.se)

Idrottsrörelsen präglas fortfarande starkt av manliga normer och maktstrukturer. Det gör att FairPay arbetar utifrån ett samhällsperspektiv men även utifrån idrottens historia. Män får 80% av intäkterna i form av reklam, sponsring och publikintäkter från både privat offentlig sektor och centrala medel år efter år. FairPay hjälper sina samarbetspartners att arbeta fram jämställda sponsringspolicys och planer för konkret förändring och erbjuder dessutom en certifiering, FairPayer. I Umeå finns nu ett antal FairPayer-certifierade organisationer: Norra Skogsägarna, Pondus Kommunikation och NRA Skyltfixarna.

För mer info och kontakt:

  • Ordförande Caroline Jönsson tel: 070-625 78 79 caroline@fairpay.nu
  • VD Marika Hjerpensköld tel: 070-193 79 59 marika@fairpay.nu
  • Styrelseledamot Björn-Anders Larsson tel: 0762-483056

Besök hemsidan: www.fairpay.nu

Print Friendly, PDF & Email

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.