”Den engelska modellen”: Arbetet mot fotbollsvåld i England – bakgrund, åtgärder, effekter

0
5
🇬🇧 In English

Anders Almgren1, Filip Lundberg Verendel1,2, Neil Williams1
& Jonas Havelund
1,3
1 Enable Sverige; 2 Djurgårdens IF; 3 Institut for Idræt og Biomekanik,
Syddansk Universitet


Artikeln går igenom hur man i England har hanterat fotbollsrelaterade ordningsstörningar från 1950-talet till början av 2000-talet. Fokus ligger på lagstiftning med inriktning bland annat på alkoholbegränsningar, publikvisitationer, nationella och internationella avstängningar samt förbud mot ståplatser.

Vid sidan av att ge en bild av Storbritanniens huvudsakligen repressiva åtgärder mot ordningsstörningar, diskuteras såväl processens drivkrafter som åtgärdernas effekter. Arbetet drevs ofta framåt i en cykel där en större incident utlöste en infekterad offentlig debatt, som i sin tur ledde till offentliga utredningar och politiskt beslutade åtgärder. Detta kan delvis förklara den brittiska strategins övervägande repressiva inriktning. Effekterna diskuteras bland annat utifrån ifrågasättande från akademiskt håll av hur implementeringen av alltmer kontrollerande och repressiva åtgärder har inneburit en rad oavsiktliga konsekvenser som skapat nya utmaningar. Det konstateras att trots framsteg kvarstår vissa problem, samt att delar av lagstiftningen kritiseras för att vara oproportionerligt ingripande och rättsosäker.

Artikeln betonar slutligen vikten av att balansera repressiva åtgärder med förebyggande insatser och dialog för att effektivt hantera ordningsstörningar. De positiva exempel på detta som finns i det brittiska insatserna glöms ofta bort i svensk debatt. Nyanseras bilden av ”den engelska modellen”, så kan erfarenheterna från England ge värdefulla insikter för Sverige i arbetet mot fotbollens ordningsutmaningar.


Hämta ”Den engelska modellen” här!


ANDERS ALMGREN är operativ chef för ENABLE Sverige. Han har en masterexamen i sociologi från Göteborgs universitet. Innan han kom till ENABLE Sverige arbetade han 5 år som Supporter Liaison Officer på IFK Göteborg. Anders gör regelbundet presentationer på polisutbildningar om motpartsperspektiv och polisiär legitimitet.

FILIP LUNDBERG VERENDEL har en masterexamen i statsvetenskap från Södertörns högskola. Han är en av grundarna av E NABLE Sverige. Filip arbetar som hållbarhetschef på Djurgårdens IF där han arbetar med fotboll och ishockey.

NEIL WILLIAMS , PhD, undervisar i engelska i Casablanca, Marocko. Neil har genomfört observationer av interaktionen mellan supportrar och polis i Sverige som en del av ENABLE Sverige, och han har även genomfört intervjuer med både svenska poliser och fotbollssupportrar. Dessutom har han utfört fältarbete i Storbritannien. Han fick sin doktorsexamen från Keele University i England 2023 för sitt arbete med ämnet Policing Football in Sweden: a Participant Action Research project performed with the football community.

JONAS HAVELUND är kanslichef vid Institutionen för idrottsvetenskap och klinisk biomekanik vid Syddansk Universitet. Hans forskningsintressen ligger i interaktionen mellan fotbollssupportrar, klubbrepresentanter och polis. Han har deltagit i utbildningsaktiviteter för poliser i Danmark i syfte att stärka deras kompetens i att bevaka fotbollsmatcher i mer än tio år och har varit en del av ENABLE Sverige sedan projektets start.


Läs mer på idrottsforum.orgs temasidor om


LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.