Uppdaterad den 5 mars 2015

Dansk idrottsforskning – ”tæt på kroppen”

”Hvordan kan kroppens lyst, kraft, nærvær, sanselighed, sårbarhed og glæde beskrives? Hvordan kan man forske i idrættens løssluppenhed, identitetskriser, sejre og nederlag – i den bevægelsesmæssige poesi, der opstår i det mellemkropslige? Denne antologi foregår i naturen, i luften, på isen, i skolegården, på fodboldbanen og i bevægelsesrummet. Den giver bud på, hvordan forskningen kan komme tæt på kroppen. Antologien fokuserer på en hidtil underbelyst tilgang til forskning inden for krops- og bevægelseskulturer.

Idrætsforskningen kan tilnærme sig emnet ”idræt og mennesket” på mange forskellige måder, og hver af disse har udviklet sit eget særlige faglige rum og sit eget sprog. Vi kan forenklet set tale om tre hovedstrømninger, den sociologisk-strukturelle og den historistiske strømning, begge med en stærk tradition i nordisk idrætsforskning. Dog har dansk humanistisk idrætsforskning i de sidste tre eller fire årtier forsøgt at opbløde denne polarisering. Samarbejdet mellem historikere og sociologer, antropologer, pædagoger, psykologer og praktikerforskere, har ført til udviklingen af en tredje tilgang, studier i krops- og bevægelseskulturer. Denne tredje tilgang omfatter en række kvalitative tilgange bl.a. også den fænomenologiske tilgang.

Nærværende antologi præsenterer denne tilgang i sin mangfoldighed. Den vil synliggøre et udviklingsfelt til inspiration for aktuel og fremtidig idrætsforskning i Norden. Artiklerne viser forskellige muligheder indenfor studiet af krops- og bevægelseskulturer.”

Henning Eichberg er professor dr. phil., og kultursociolog ved Institut for Idræt og Biomekanik på Syddansk Universitet. Lis Engel er cand. scient., ph.d., ekstern lektor ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. Helle Winther er lektor ph.d., Institut for Idræt og ernæring. Københavns Universitet, samt sanse- og kropspsykoterapeut.

Ladda ner innehållsförteckningen och redaktörernas inledning gratis. Klicka här!

Beställ Tæt på kroppen! Skicka ett mail till bokorder@idrottsforum.org. Glöm inte att ange namn och adress. Bokens ordinarie cirkapris är 318 sv. kronor. Beställ idag, och köp den för 223 sv. kronor (inkl moms). Boken levereras mot faktura. Frakt tillkommer.

Henning Eichberg, Lis Engel & Helle Winther (red)
Tæt på kroppen

233 sidor, 145x218 mm, hft
Omslagsbild: Lis Engel
Malmö: idrottsforum.org 2013
ISBN 978-91-85645-12-1