Utlagd den 9 mars 2004

10 förlagspresentationerFÖRLAGSPRESENTATION I


Det brittiska idrottsförlaget Parrs Wood Press i Manchester förtjänar en särskild presentation. Förlaget grundades så sent som 1999 av sportjournalisten Andy Searle. Andy var missnöjd med de stora förlagens misstänksamhet mot idrottslitteratur och deras obenägenhet att ta risker med mindre kända författare och böcker som har ett annorlunda perspektiv på sporter som fotboll, cricket eller rubgy. Första året utkom 8 titlar på Parrs Wood Press, därefter har det stadigt, om än långsamt, ökat, och Andy ser positivt på framtiden, med ett flertal intressanta titlar redan kontrakterade för 2004. Några av förlagets titlar ses nedan. Åtskilligt fler finns på förlagets hemsida.

Maco – the Malcolm Marshall Story av Pat Symes
The View From the Dugout av Eric Harrison
Steak.... Diana Ross: Diary of a Football Nobody av David McVay
Bradman Revisited av Tony ShillinglawFÖRLAGSPRESENTATION II

”The Leader in Sports Publishing” – med sedvanlig amerikansk oblygsamhet presenterar sig det Chicagobaserade idrottsförlaget Triumph Books. Förlaget grundades 1989, och ligger på klassiska Printer’s Row i södra delen av the Loop. Förlaget har genom åren publicerat gräddan av det amerikanska idrottsetablissemanget, med namn som Whitey Ford, Brett Favre, Mario Lemieux, Ernie Harwell och Brian Billick. I april 2001 gick förlagets bok om racerstjärnan Dale Earnhardt i topp på New Yor Times bästsäljarlista. Det smäller högt. Förlaget är också ”Publisher for the Leagues” med regelböcker, laghistoria och bildpresentationer av lag från NFL, NBA, NHL, PGA Tour och flera andra förbund. Man smäcker dessutom gärna ihop böcker från enskilda mästerskap eller andra tävlingar ”instantly” så att de inom en vecka efter tävlingen är skrivna, tryckta och bundna, och ute på hyllorna för försäljning över hela USA. Puh! Klicka på loggan ovan för att komma till förlagets hemsida. I collaget nedan samsas några av förlagets aktuella titlar.
FÖRLAGSPRESENTATION III

Det amerikanska bokförlaget David Bull Publishing i Phoenix, Arizona specialiserar sig på motorsport, men är inom denna gränsdragning fullständigt öppen – man har böcker om Nascar, motorcykelracing, road racing; om stortävlingar som Daytona Continental; biografier om de största förarna som Mario Andretti, Bobby Rahal, Junior Johnson, Mark Martin and. Rusty Wallace. Förlaget grundades 1995 och har ambitionen att vara bäst inom sitt område; och bäst betyder i det här sammanhanget böcker som inte bara erbjuder intressant och spännande läsning med rafflande och dramatisk bildlayout, utan som demonstrerar sin ägares allomfattande intresse och som ska platsa på vilket soffbord som helst. Förlagets böcker, av vilka ett urval ses nedan, kan beställas via förlagets hemsida.FÖRLAGSPRESENTATION IV

Fitness Information Technology, FIT, finns i Morgantown, West Virginia. Förlaget grundades 1984 med affärsidén att producera och sälja träningsvideos, i kölvattnet på Jane Fondas fenomenala framgångar i den branschen. 4-5 år senare var den boomen lite avslagen och FIT satsade istället på förlagsverksamhet med idrottspsykologiböcker som specialitet. 1992 utkom FITs första tidskrift, Sport Marketing Quarterly, med professor Dallas Branch som redaktör. 1995 startade man bokserien Sport Management Library med boken Financing Sport, som var skräddarsydd för de nya standards som införts för universitetsutbildningen i sports management. Med detta sköt försäljningen – och vinsterna – i höjden. Nästa milstolpe blev elektronisk publicering via förlagets hemsida, som inleddes 1999. Idag är FIT ett starkt varumärke i sin nisch, 45 regelbundet uppdaterade läroböcker, referenslitteratur, idrottslitteratur för en bredare allmänhet, en vetenskaplig tidskrift, elektroniska databaser, bl a inom områdena idrottspsykologi, skolidrott, sport management och idrottspsykologi. Förlaget har distribution över hela världen, bl a via amazon.co.uk. Nedan finns ett urval av förlagets böcker i ett collage, och förlagets hemsida kommer man till genom att klicka på loggan ovan.FÖRLAGSPRESENTATION V


Berg Publishers grundades i början av 80-talet och blev tidigt känd för sina översättningar till engelska av betydelsefulla historiska och politiska verk, först enbart tyska, därefter från flera europeiska länder. I början av 90-talet gav man ut sitt första socialantropologiska verk, och har sedan dess etablerat sig som ledande i den disciplinen. Under 90-talet gick förlaget allt mer in för vardagskulturella yttringar, som mode, film, konsumtion, fritid och – just det, idrott. Ur ett svenskt perspektiv är det intressant att notera att Berg 2001 lanserade en ny serie, the Wenner-Gren International Symposium Series. Klicka på loggan ovan för att komma till förlagets hemsida.

Förlagets idrottsutgivning (som finns samlad under denna länk) spretar rätt så vilt, men präglas av en akademisk hållning och domineras av fotbollslitteratur, med titlar som Football and Fascism, Football Hooligans, Football in France (klicka här för en recension), Fear and Loathing in World Football. Därutöver rymmer listan t ex Women and Bullfighting, Deep Trout: Angling in Popular Culture, Mud, Sweat and Beer: A Cultural History of Sport and Alcohol och Qualitative Methods in Sports Studies.FÖRLAGSPRESENTATION VI

Human Kinetics, HK, publicerade sin första bok 1974, en rapport från en idrottspsykologisk konferens. Sedan dess har företaget växt oavbrutet, och är idag ett av världens mera framstående idrottsförlag, med den stolta affärsidén att ”produce innovative, informative products in all areas of physical activity that help people worldwide lead healthier, more active lives”. Och Dr. Rainer Martens, HKs grundare och president tillägger: ”The greatest challenge facing Human Kinetics is to convert all information about physical activity into knowledge – information that people can use to make a positive difference in their lives”.

Dessa stolta mål och utmaningar möter man genom en omfattande utgivning av idrottslitteratur, med över 120 titlar per år och ett tjugotal tidskrifter, videor och datormjukvara. Fokus i utgivningen ligger på undervisningslitteratur inom skolidrott, med inriktning på bl a idrottspedagogik, -psykologi och -medicin, men man publicerar också böcker om sport management och idrottsekonomi. Företaget, som ligger i Champaign, Illinois, har 270 anställda och omsätter 25 miljoner dollar per år.

Förlaget har en fullmatad hemsida med bl a en virtuell tur runt högkvarteret i Champaign.FÖRLAGSPRESENTATION VII

Warwick Publishing är en del av Warwick Communications, som också omfattar skivbolaget Sensation Records och Canadian Book Network, ett bokdistributionsföretag för än så länge blott tre förlag förutom det egna, däribland Green Frog Publishing.

Warwickföretagen finns i Toronto, Kanada, och förlaget publicerar en vid mix av litteratur, främst inom privatekonomi, mat och dryck, samt idrott. En av förlagets senaste idrottsbokutgivningar är en historik över hockey-VM skriven av Joe Pelletier & Patrick Houda. Den gör sällskap med såväl Thor Heyerdahls självbiografi som Marijuana for Dopes i Warwicks generösa förlagsfamn.

Exempel på idrottsutgivning finns i collaget nedan; Därtill kommer ett antal böcker specifikt om hockey. Förlaget är sannolikt ungt, och väl värt att hålla ett öga på i framtiden. Så klicka på loggan ovan och besök Warwick Publishing.FÖRLAGSPRESENTATION VIII

Sport and Leisure Studies Arena är inte ett bokförlag, utan just en arena, en plats där idrottslitteratur i vid mening presenteras. Arenan är en del av Taylor and Francis Group plc, ett brittiskt jätteföretag med en rad bokförlag under hatten, däribland Routledge. Och det är i huvudsak idrottslitteratur från Routledge som presenteras – och säljs – på Sport and Leisure Studies Arena.
     Här finns flera spännande titlar. Vad sägs t ex om A Game for Rough Girls, med undertiteln A History of Women’s Football in Britain, eller Science and Soccer redigerad av Tom Reilly och Mark Williams. Men här finns också vad som synes vara viktiga böcker om idrottsundervisning i skolorna, liksom den i denna uppdatering av Bosse Carlsson recenserade idrottsvetenskapliga metodboken.
     Alla böcker finns inbundna eller med mjuka pärmar. De inbundna kostar oftast tre gånger paperbackpriset, som regel kring £75 för ca 300 sidor.
     Det finns också ett stort antal idrottsvetenskapliga tidskrifter på arenan, t ex Culture Sport Society, Ergonomics, The European Sports History Review, International Gambling Studies, The Journal of Sports Sciences och Soccer and Society. De flesta är peer reviewed och kostar mellan £50 och £1.500 per år. Utgivare är bl a Routledge, Frank Cass, dvs förlag i Taylor and Francis Group.
     Sport and Leisure Studies Arena är en intressant bekantskap på nätet. Surfa dit genom att klicka på loggan. Testa också länksidan, som här kallas ”other resources”.FÖRLAGSPRESENTATION IX

KLIM är ett danskt förlag, med en bred utgivningsprofil som inbegriper facklitteratur i ett flertal ämnen, som filosofi, psykologi, kulturhistoria, skönlitteratur som prosa och lyrik, barn- och ungdomslitteratur, och kassettböcker. Det utkommer ett 70-tal nya titlar per år. Förlaget, som är finns i Århus, grundades 1984, och efter en lugn start satsade man 1990 på en omfattande deckarutgivning, och 1995 inleddes en satsning på facklitteratur, dock utan att göra avkall på skönlitteraturutgivningen. Förlaget ägs och styrs av de anställda, och alla har redaktionella, praktiska, marknadssföringsmässiga och administrativa arbetsuppgifter.
   Utgivningsområdet ”Idræt og sport” indelas i ”Bevægelsesstudier”, ”Idræt” och ”Sport”. Bland de sistnämnda finns Eduardo Galeanos Fodbold i sol og skygge, en bok om tennisteknik och en Wilson Kipketer-biografi. Idrottsböckerna utgörs främst av idrottspedagogisk litteratur, medan bevægelsesböckerna handlar om kropp och rörelse. Här finns flera idrottsforum.org-bekanta representerade, som Bo Vestergård Madsen, Lis Engel, Henning Eichberg, m fl.
   KLIMs hemsida är ytterst välgjord (av ett företag som faktiskt heter NÖRD, med svenskt ö) och lättmanövrerad. Böckerna presenteras utförligt och kan beställas direkt på webbplatsen. Dessutom erbjuds man ett författargalleri som omfattar samtliga förlagets författare. Bra idé! Så klicka på logga ovan och gör ett besök!FÖRLAGSPRESENTATION X

Frank Cass Publishers grundades 1957 och utvecklades snart till ett av de mera välrenommerade akademiska förlagen i England, inte minst till följd av en ambitiös utgivning av akademiska tidskrifter. Efter att den första tiden ha varit inriktade på ekonomi, utvecklingsforskning och kolonialhistoria har man under de senare årtiondena expanderat ämnemässigt såväl som i avseende på antal titlar. Idag Har Frank Cass 2000 titlar i tryck, och man räknar med att med hjälp av print-on-demand-tekniken kunna hålla de flesta titlar tillgängliga för alltid, och dessutom att börja trycka upp äldre titlar. Vi applåderar. Vidare ger förlaget ut ett 60-tal akademiska tidskrifter, huvudsakligen inom samhällsvetenskap och humaniora. Under 2004 gör man en nylansering av Culture, Sport and Society under det nya namnet Sport and Society.
     Förlaget köptes nyligen upp av Taylor and Frances, en förlagshydra med ett stort antal tunga akademiska förlag på halsen.
     Söker man på sport i förlagets snabbsök så får man upp 108 titlar, allt från antologin The Changing Face of the Football Business via Mike Huggins’ Flat Racing and British Society, 1790-1914 till Roger Levermores Sport and International Relations. Flera titlar finns tillgängliga i såväl inbundet skick (dyrt) som i paperback (billigare).
     Gör ett besök hos Frank och hans gedigna boklager. Klicka på loggan ovan.

www.idrottsforum.org  |  Redaktörer Bo Carlsson & Kjell E. Eriksson  |  Ansvarig utgivare Aage Radmann