Uppdatering #150 ::  Publicerad onsdagen den 9 maj 2012  ::  ISSN 1652-7224
Till arkivet

Change language on this page to

Utges av Institutionen för idrottsvetenskap, Malmö högskola, SE–205 06 Malmö
Redaktör: Kjell E. Eriksson
Artiklar  |  Recensioner  |  Features  |  Tidskrifter  |  Sportfilm  |  Mer om...  |  Arkiv  |  Idrottsforskare  |  Om oss  |  In English  |  Sök
Recensioner

Också i denna uppdatering recenseras nio böcker, varav en blivit föremål för en recensionsessä. Klicka på boktiteln för att komma till recensionen.

SPORT MANAGEMENT
Den fjärde utgåvan av Contemporary Sport Management har fått en fjärde redaktör utöver de tidigare tre, Janet B. Parks, Jerome Quarterman och Lucie Thibault. Den nye, Paul M. Pedersen, står dessutom först. Men, menar Magnus Forslund, boken har inte blivit bättre av det.

SPORT DEVELOPMENT
I Symeon Dagkas’ och Kathleen Armours antologi Inclusion and Exclusion Through Youth Sport diskuteras centrala frågor om idrottens samhälleliga funktion. Viktig bok, menar Karin Redelius.

SPORTFILM
Peter Dahlén har läst och värderat en ny bok som listar sportfilmer, med den ambitiösa titeln Encyclopedia of Sports Films, skriven av K. Edgington och Thomas L. Erskine, med James M. Welsh. Den får klart godkänt, trots vissa invändningar.

OLYMPISKA SPEL
Hela England befinner sig i OS-hysteri, och så även förlagen, som tävlar i OS-böcker. Historikern Martin Polley har skrivit The British Olympics: Britain’s Olympic Heritage 1612–2012, och historikern Björn Sandahl recenserar den.

IDROTTSPSYKOLOGI
Vi missade Frank L. Gardners och Zella Moores The Psychology of Enhancing Human Performance: The Mindfulness-Acceptance-Commitment (MAC) Approach när den kom ut 2007. Henrik Lemel hjälper oss att reparera den missen.

IDROTTSHISTORIA
IDROTTSSOCIOLOGI

Genomgripande förändringar i Europa efter krigsslutet diskuteras i antologin Sport and the Transformation of Modern Europe: States, media and markets 1950–2010 av Alan Tomlinson, Christopher Young och Richard Holt. Christian Widholm tycker att boken ska hamna på flera kurslistor.

KAMPSPORT
Anna Kavoura, som ska disputera på en avhandling om kampsport och genus, ger oss en entusiastisk recension av antologin Martial Arts as Embodied Knowledge: Asian Traditions in a Transnational World av D. S. Farrer & John Whalen-Bridge.

IDROTTSFILOSOFI
Man kan utöva sport, eller titta på sport. Det sistnämnda är inte så enkelt och självklart som det låter, visar Stephen Mumford i sin nya bok Watching Sport: Aesthetics, ethics and emotion som Ørnulf Seippel läst med stor behållning och skriver intresseväckande om.


Hitta samtliga tidigare recenserade böcker alfabetiskt förtecknade med länkar respektive recensionssida, för närvarande 991 titlar.

Se här listan över böcker som just nu ligger ute på recensent, och listan över böcker som ligger på redaktionen och väntar på en recensent. Kanske på just dig? Hör i så fall av dig till redaktionen.
SVEBI:
Ny deadline

Swedish Journal of Sport Research, tidigare SVEBIs Årsbok och nu referentgranskad, ser sig nödsakad att förlänga inlämningstiden för artikelmanus, och ny deadline är satt till den 30 maj 2012. Allt man i övrigt behöver känna till för att bidra till årets utgåva finns att läsa på hemsidan.

SDU@Slagelse

Vår man i danska Slagelse, Ulrik Wagner, meddelar att deadline för anmälan till kursen Sport between business, politics and mass media – Young researchers’ seminar on current management issues. Läs mer om detta här!

Dessutom erbjuder man kursen Scandinavian Elite Sports under Transformation (10 ECTS) på deltid och distans under läsåret 2012–2013. Läs om detta här!

Nya konferenser

Forumets konferenskalendarium listar dryga femtiotal et konferenser inom olika akademiska discipliner och forskningsinriktningar rörande sport. Nya konferenser presenteras nedan eller i egna rutor på denna sida, medan tidigare presenterade konferenser finns här.

Calls for Papers

Ett återkommande event, The International Pierre de Coubertin Symposium äger OS-året 2012 rum i England, närmare bestämt på Canterbury Christ Church University, fredagen den 3 augusti, och temat är Olympism, Olympic Education and Learning Legacies. Huvudtalare är Nick Fuller, utbildningsansvarig i Londonspelens organisationskommitté (LOCOG). Läs en broschyr här, och följ länken till hemsidan.

Den 5–10 augusti 2013, i Manchester, genomförs den sjuttonde världskongressen för International Union of Anthropological and Ethnological Sciences. Man planerar en panel på temat The anthropology of sport in a changing world. Läs mer på panelhemsidan.

Nästa år är det 150 år sedan engelska Football Association (FA) bildades, och för att celebrera detta anordnas den 2–4 september 2013 ‘Football 150’ conference, på National Football Museum (var annars) i Manchester. Det blir tal av den organiserade fotbollens höjdare, däribland Karen Espelund, men också stor forskarnärvaro. Läs Call for Papers här.

Bodies in Motion. The Politics/Poetics of Movement and Stillness är namnet på en konferens i Oslo den 24–26 oktober 2012. Konferensen organiseras av Senter for tverrfaglig kjønnsforskning och Institutt for helse og samfunn, Universitetet i Oslo, samt Norges idrettshøgskole (NIH). Ett Call for Papers har gått ut i dagarna, med deadline den 15 augusti. Läs CfP här!

Centre for Historical Sciences vid Université de Franche-Comté organiserar en internationell konferens på temat The Origins and Birth of a Europe of Football: a History of European Football Competitions fredagen dem 28 och lördagen den 29 september 2012 på universitetets campus i Besançon. Konferensen ingår som en del i det europeiska samarbetsprojektet FREE, Football Research in an Enlarged Europe. Läs Call for Papers här!

Den som till äventyrs tillbringar hösten i Australien kanske vill vara med när SMAANZ, Sport Management Association of Australia and New Zealand, konfererar den 28–30 november 2012 på University of Technology, närmare bestämt på UTS Business School i Sydney. Temat för året är Innovation and engagement. Läs Call for Papers här!

Fysisk aktivitet för kropp och knopp

Ängslättskolan

Ett av de mest intressanta interventionsprojekten på svensk botten har nyligen avrapporterats, efter ett drygt decenniums verksamhet. Det numera riksbekanta Bunkefloprojektet drogs igång 1999 på Ängslättskolan i Bunkeflostrand utanför Malmö, som ett samverkansprojekt mellan skolan, föreningsidrotten, Universitetssjukhuset MAS och Malmö högskola. För forskningsdelen var två huvudfrågeställningar centrala. Ortopediska kliniken ville studera effekterna på benmassan av interventionen, som gick ut på att barnen i skolan, från första till nionde klass, skulle ha minst 45 minuters fysisk aktivitet varje skoldag under hela läsåret, och därtill, vid behov, extra insatser av motorikträning vid behov. Den andra frågeställning handlade om huruvida den utökade idrottsundervisningen kunde ha effekter på lärandet i skolan generellt. I båda de här delarna fanns en kontrollgrupp som hade standardundervisning i idrott, 2x45 minuter i veckan.

Resultaten av de bägge forskningsstudierna, den medicinska och den idrottspedagogiska, har nyligen avrapporterats i Scandinavian Journal of Medicine & Science in Sports, i artikeln ”Daily Physical Education Improves Motor Skills and School Performance” av Ingegerd Ericsson och Magnus K. Karlsson. Publiceringen väckte stor uppmärksamhet i medierna, särskilt resultatet att daglig idrottsutövning ger bättre betyg i alla ämnen. Det sambandet har länge funnits som en intuition bland människor som forskar om, och de som undervisar i, idrottsämnet i skolan. Det har dock varit svårt att nå fram till berslutsfattare inom skola och skolpolitik på kommunal och statlig nivå. När nu entydiga och ovedersägliga forskningsreslutat föreligger kan man nog räkna med en ny syn också i maktens korridorer på behovet av daglig fysisk aktivitet i skolan.

idrottsforum.org har beretts möjlighet att publicera en icke-referentgranskad version av manuskriptet till forskningsrapporten, som därmed tillgängliggörs för en bredare läsekrets.


Välkommen till idrottsforum.orgs etthundrafemtionde uppdatering sedan starten den 6 juni 2003. Nästa uppdatering läggs ut onsdagen den 6 juni 2012, som vanligt med artiklar, recensioner och andra nyttiga, intressanta texter. Vill du slippa oroa dig för att missa något så kan du kostnadsfritt anmäla dig till vår mailinglista, och få ett e-brev som en påminnelse om att sajten uppdaterats. Klicka och skicka!
Förra uppdateringens artikel, Anne Torhild Klomstens om den könsintegrerade skolidrotten och den könssegregerade tävlingsidrotten, finns, tillsammans med samtliga publicerade artiklar, totalt 300 till antalet, tillgängliga från artikellöpet. Förra uppdateringens löpsedel ligger här.
Är du kanske själv idrottsforskare? Då vill du säkert vara med och presentera dig på idrottsforum.orgs forskarlista. Den omfattar idag inte mindre än 233 nordiska (med något undantag) idrottsforskare. Se här vad vi vill veta, och maila sedan informationen till redaktören.
Vill du medverka på idrottsforum.org? Kanske med en artikel? Eller vill du recensera böcker? Skicka då ett mail till redaktionen. För att underlätta för författare och redaktör har vi ställt samman en sida med enkla instruktioner för författare (pdf-fil).
För samtliga texter på idrottsforum.orgs webbplats gäller att författaren äger sin copyright. Osignerade texter, som artikel- och recensionsintroduktioner och texterna här på löpet, är skrivna av redaktören och kan fritt reproduceras eller citeras med angivande av källan.

Nästa år, konstateras på annan plats på denna sida, fyller det engelska fotbollsförbundet Football Association 150 år. Själva fyller vi 150 uppdateringar, så här mot slutet av vårsäsongen. Vi väljer att inte markera jubileet på annat sätt än med detta omnämnande; vi har redan siktet inställt på uppdatering #152, den första för hösten, då den nya publiceringsplattformen ska tas i bruk. Det blir intressant, på mer än ett sätt.

Förra uppdateringen lades ut dagen innan den internationella idrottsforskningskonferensen ”The Social Science of Sport: Quality, Position, and Relevance” inleddes i Malmö. Konferensen pågick i dagarna tre, den 19–21 april, och var en mycket berikande upplevelse, inte bara för denne redaktör, utan av allt att döma för alla medverkande. Fem internationellt framstående idrottsforskare keynote-talade, och 11 papers presenterades och diskuterades i workshopliknande sessioner. Och i gliporna mellan programpunkterna nätverkades det flitigt. Vi hoppas hinna färdigställa en hyfsat detaljerad konferensrapport till sommaruppdateringen den 6 juni.

Föreliggade uppdatering läggs ut dagen innan den nordiska idrottshistoriska konferensen ”Perspektiv på OS i Stockholm 1912” inleds i Stockholm. Er flitige redaktör hoppas vara på plats på Gymnastik- och idrottshögskolan på torsdag klockan 10, när Ulf Lönnqvist, tidigare idrottsminister och nuvarande ordförande i Sveriges centralförening för idrottens främjande öppnar konferensen – och gärna en halvtimme tidigare för registrering och kaffe. Förhoppningsvis kan vi få till stånd en rapport också från denna konferens. Någon frivillig?

Nyligen framförde ett antal kvinnliga elever på Heleneholmsgymnasiet i Malmö kritik mot idrottsundervisningen på skolan, med innebörden att tjejer diskrimineras. Skolans rektor intervjuades i samband med detta och uttryckte sin oförställda bestörtning – inte över att det förekom diskriminering, utan för att idrottsläraren anklagades för könsdiskriminering! Det kunde nämligen inte förekomma på hans skola, ånej.
Av en händelse har det kort tid efter rektors upprörda reaktion och försvar av idrottsläraren publicerats två forskningsrapporter, en från England och en på svensk botten, som visar att allt inte står rätt till när det gäller flickor och unga kvinnor i förhållande till idrottsundervisningen i skolan.
Åsa Bringsén, forskare vid Högskolan i Kristianstad, har fokusgruppintervjuat 244 flickor, 13–16 år, för att utröna varför just flickor i femtonårsåldern i en mätning 2010 i åtta östskånska kommuner visat sig hoppa av idrottsaktiviteter. ”Jag har kommit fram till att det är just tävlingsmomenten och prestationsfokuseringen som gör att många flickor slutar med aktiviteter”, säger Åsa Bringsén. ”Det är viktigt att anpassa idrotten efter önskemål från de som utövar den.” I medierapporteringen nämns inte den i och för sig självklara tolkningen av forskningsresultaten att idrottsundervisningen i skolan är anpassad till pojkarnas preferenser och behov. Diskriminering?
I samma veva publicerades i Storbritannien forskningsresultat från Institute of Youth Sport, Loughborough University, som visade att idrottsundervisningen i skolan avskräcker tonårstjejer från idrott och till och med fysisk aktivitet i allmänhet. 1500 skolbarn har tillfrågats, och mer än hälften av flickorna förlorar intresset för skolidrott och närmare hälften menar att den är alltför tävlingsinriktad. Mer än hälften av samtliga intervjuade, pojkar och flickor, ansåg att skolidrotten ger pojkarna större möjligheter att lyckas än flickorna. Diskriminering?
Det finns en strukturell diskriminering när det gäller tjejer och skolidrott – möjligen omedveten, men uppenbar för den som vill se. Men det ville nog inte rektorn på Heleneholmsgymnasiet.

Kjell E. Eriksson
Redaktör

Ny referentgranskad artikel i
Scandinavian Sport Studies Forum

Teenageres idrætsdeltagelse i moderne hverdagsliv

Maja Pilgaard


Recenserad Maja Pilgaards första stora redovisning av sina studier av danskarnas motionsvanor utkom 2009 och recenserades av Mikael Londos på forumet i maj 2011.

Abstract:  Teenagers’ Participation in Sports and Exercise in Modern Everyday Life  During adolescence, the tendency to withdraw from club organized sports is high. This has been an issue among researchers for many years but is still a cause for concern for the agents within the field of sports. The latest survey on sports participation among the Danish population shows that the adolescents have become even less involved in sports within the past ten years. This article focuses on what can explain the tendency to drop out. The analysis reveals a pattern of more individualized, self-organized and flexible sports participation among adolescents. Individual reasons for drop out from club organized sports are analyzed, and reasons are categorized into two groups, ‘voluntary drop out’ and ‘forced drop out’. The theoretical approach of individualization as a general tendency of modern everyday life contributes to an understanding of a need for more ‘light sport communities’ in order to allow adolescents to combine sport and social relations as an incorporated part of modern everyday life.

MAJA PILGAARD is a PhD student at the Institute of Sports Science and Clinical Biomechanics, University of Southern Denmark, and is employed as an academic researcher at the Danish Institute for Sports Studies in Copenhagen. Maja investigates sport and exercise participation of the Danes, and from a perspective of the sociology of everyday life she examines the development and the character of participation and the variations between different parts of the population. She focuses on how people include sport and exercise in everyday life based on life stages, social background, work and family life, and how sports providers can understand and relate to the new, flexible and individual ways of organizing sports participation in modern everyday life.
Ett slags idrottsfilosofi

Steven Connor.

Above the door leading to the library at Christ’s Hospital School, a boarding school in West Sussex, near Horsham, is the inscription Turpe nescire, a Latin phrase meaning that it’s a disgrace to be ignorant. There’s no way of knowing what kind of impression this maxim has made on generations of students at that school since 1552, nor do we want to speculate on what young Steven Connor made of it when he came there at the age of eleven in 1966, to be expelled six years later for reasons unknown to us. In any event, after completing his schooling at the local comprehensive school in his hometown of Bognor Regis, Connor came to Wadham College, Oxford where he studied literature for, among others, Terry Eagleton. In 1980 he wrote his DPhil thesis on Prose Fantasy and Mythography. Later that year he was appointed lecturer at Birkbeck College, London, where he still works today, now as Professor in Modern Literature and Theory. Connor has published widely over the years, mainly in his chosen academic field but also on its outskirts, such as a book on the cultural history of ventriloquism, and Paraphernalia: The Curious Lives of Magical Things. He came to our attention by yet another excursion outside the field of literature with his latest book, A Philosophy of Sport (Reaktion Books), the only one of his nearly 170 published texts with the word ‘sport’ in the title. (However, available on his website are three lectures that, in various ways, touches upon the topic of sports.)

In A Philosophy of Sport, Steven Connor presents his own philosophical understanding of sport based on the definition of sport as something that involves exertion and exhaustion, and that is a fundamental part of modern human life, where we negotiate our relationship to nature. He deals primarily with the sports of rugby, soccer, cricket, baseball and tennis, and he musters a team of prominent philosophers, including Hegel, Freud, Wittgenstein, Heidegger, Adorno, Sartre, Deleuze and Serre, to support his case. We asked Kalle Jonasson for a review, and he submitted an essay, no less, in which he relates his own philosophical musings, rooted in Bruno Latour’s understanding of modernity, to Connor’s carefully crafted, comprehensive, and partly provocative grammar of sport. Our reviewer is not completely convinced all the time, but, some reservations aside, he is actually quite happy with the book – “a gem”.
Vi har problem med vår Google-sökfunktion. Tills det är löst rekommenderar vi sökningar på vanligt sätt med Google, med tillägget att sökningen avser idrottsforum.org, så här:
sökord[mellanslag]site:.idrottsforum.org”. Öppna ett Google-fönster. Tänk på att det finns texter på danska, engelska, norska och svenska.
Huliganismen utreds

Den svenska regeringen tillsatte den 24 mars 2011 en särskild utredare – tillika nationell samordnare – med uppdrag att lämna förslag till hur brottslighet i samband med idrottsarrangemang kan motverkas. Den nationelle samordnaren är numera förre rikspolischefen och landshövningen Björn Eriksson. Utredningen som tagit sig namnet Nationell samordning mot brottslighet i samband med idrottsarrangemang ska avge sitt slutbetänkande senast den 31 mars 2013 – många reagerade för övrigt på den avsevärda tidsutdräkten – och en särskild skrivelse om anmälningsplikt lämnas i augusti 2012. Men redan förra månaden, i april, lämnades ett delbetänkande på 350 sidor, Mindre våld för pengarna (SOU 2012:23), till idrottsministern; det finns mycket att säga om detta!

Aage Radmann, huliganforskare

I ett längre appendix till utredningen finns en forsknings- och kunskapsinventering om idrottshuliganism med rubriken ”Idrottsvåldets karaktär”, författat av forumets förre utgivare, idrottsforskaren Aage Radmann. Efter en grundlig genomgång och gedigen presentation av tillgänglig forskning på området och en sammanställning av kunskapsläget föreslår Radmann att begreppet huliganism måste definieras, incidenter bedömas likvärdigt och polis och rättsväsendet jobba på ett annat sätt. Ytterligare ett förslag, att ett nätverk bildas av forskare och representanter för såväl civilsamhället som den offentliga sektorn vann Björn Erikssons stöd, och utredningen föreslår att Centrum för idrottsforskning och Riksidrottsförbundet tillsammans föreslår lämplig huvudman.

Läs en intervju med Aage Radmann på MAHs webbplats, och ta del av hela utredningen här!

Lediga platser

idrottsforum.orgs spalter är öppna för ledigförklarade akademiska tjänster inom det idrottsvetenskapliga området. Vi inbjuder lärosäten och forskningsinstitutioner från hela Norden att kostnadsfritt annonsera ledigförklarade tjänster till en sällsynt väl definierad målgrupp, genom att skicka in information om tjänsten och en länk till den formella utlysningen till redaktionen.


2 forskarstuderande mot licentiatexamen i idrottsvetenskap inriktning fysiologi/ medicin till Örebro
Idrottsvetenskap vid Örebro universitet söker forskarstuderande till utbildning på forskarnivå enligt ovan med utbildningsstart under höstterminen 2012. Idrottsvetenskap är till sin karaktär ett tvärvetenskapligt ämne och kan beskrivas som studiet av fysisk aktivitet genomförd med målet att främja fysisk och psykisk hälsa, rekreation, tävlingsprestation och estetisk upplevelse. Inriktningen för tjänster är idrottsfysiologisk forskning om den friska och den sjuka kroppens anpassning till såväl inaktivitet som akut och långvarigt fysiskt arbete vid olika typer av träning och fysisk aktivitet. Sista ansökningsdag 31 maj 2012. Läs hela utlysningen här.

Dessutom
söker man en Associate Professor of Business Economics, Sports and Event Economics till Syddansk Universitet med placering i Esbjerg. Läs mer här! Och kanske någon student, eller någons student, kan vara intresserad av en forskarutbildning vid Leeds Metropolitan University. Det finns sex doktorandstipendier inom idrott; läs mer här!

Nyheter
från CIF

Svenska Centrum för idrottsforskning har lanserat ett nyhetsbrev om idrottsforskning; det första kom den 25 april. Man toppar inte oväntat med egna konferensen Idrott och samhällsnytta den 23–24 maj, som forumet skrev om häromuppdateringen, och som finns på konferenssidan. Därefter skriver man om nya numret av Svensk Idrottsforskning, som har tema om Idrottslyftet, regeringens miljardsatsning på idrott för unga som ingående utvärderats varvid brister upptäckts vad gäller jämställdhets- och jämlikhetsarbetet. Dessutom innehåller nyhetsbrevet länkar till aktuella forskningsfynd.

Vill du få hem CIFs nyhetsbrev i din mailbox? Beställ genom att följa denna länk!.

Vem vinner matchen? Välj lag och se vad BayMiner tror.

Hur fit är Kasper?

Kasper Lund Kierkegaard bjuder intresserade till vad han kallar ”offentlig avrättning av hans fitnesskropp”. Kasper, idrottsanalytiker på Idrættens Analyseinstitut i København och ännu en kort tid doktorand vid Institut for Idræt og Biomekanik, Syddansk Universitet, ska, annorlunda uttryckt, lägga fram sin avhandling, Fitnesskultur.dk: Fitness-sektorens historie, de aktive udøvere og breddeidrættens kommercialisering. Avrättningen, eller kanske snarare upphöjelsen, äger rum onsdagen den 27 juni kl 14.00 till 16.00, i sal U-91.

Gott och blandat om idrott och forskning

Susan Bandy tipsar om ett sporttemanummer av feministtidskriften On the Issues Magazine med anledning av 40-årsjubileet för Title IX. Tidskriften än online och fritt tillgänglig för alla, och numret innehåller ett tjugofemtal kortare texter, varav ett par konstinstallationer, samt samlade godbitar ut arkivet om kvinnor och sport. Rekommenderas! Klicka och läs.

Snart kommer första numret av en ny vetenskaplig tidskrift från Human Kinetics, Case Studies in Sport Management. Redaktören Chad McEvoy har skickat ut ett Call for Papers/Cases, där tidskriften presenteras, och det finns här!

Brittiska Open University har sammanställt en informationstät hemsida, fritt tillgänglig, om likheter och skillnader mellan de antika och moderna olympiska spelen, med definierade learning outcomes och allt. Gå till sidan nu!

Vi hoppas innerligt att forumets surfare prenumererar på de återkommande nyhetsbreven från danska Play the Game, som var och varannan vecka informerar om frågor inom idrotten som annars inte kommer fram, om politik, styrning, korruption, etc, och som det inte finns utrymme att referera här. Beställ annars nyhetsbrevet här!

Välkända Tribeca Film Festival i New York ägde rum den 18–29 april, och, meddelar Peter Dahlén, innehöll en avdelning, Tribeca/ESPN Sports Film Festival, med fem sportdokumentärer. Läs om dem i New York Times.

Läs forumets nya
peer review-tidskrift

Kolla också in

idrottsforum.org stöds under 2010 av följande organisationer:


idrottsforum.org är kvalitetsgranskad av
Infoo.se - Den officiella svenska webbkatalogen

Den officiella svenska webbkatalogen.

Support Wikipedia


Besök idrottsforum.orgs systersajter i Norden:

idrottsforum.org rekommenderar:


Redaktör Kjell E. Eriksson   |   Ansvarig utgivare Kristian Sjövik   |   Grundare Bo Carlsson   |   Uppdatering #150   |   2012–05–09
eXTReMe Tracker