Uppdatering #63  ::  Publicerad onsdagen den 27 september 2006  ::  ISSN 1652-7224
Till arkivet
Artiklar  |  Recensioner  |  Features  |  Idrottsforskare  |  Konferenser  |  Länkar  |  Arkiv  |  Om idrottsforum.org  |  In English  |  Sök
Lagidrott, damer och psykologi

Svensk idrottspsykologisk förening (SIPF) och Skåneidrotten inbjuder till höstkonferens på temat Idrottspsykologi och lagidrott – med damer i fokus. Konferensen äger rum i Lärarutbildningen hus Orkanen, Malmö högskola, den 18 oktober 2006, mellan kl 10 och 16.

Konferensen är öppen för nordiska idrottspsykologer, särskilt de med intresse för lagidrott och damlag. Ett antal föreläsare står på dagordningen: Anne Marte Pensgaard, Norges Idrettshøgskole, Marika Domanski-Lyfors, fd förbundskapten för svenska damfotbollen, etnologen Jesper Fundberg, Peter Elander, huvudcoach för Sveriges damhockeylandslag, samt Kristina Landgren Carestam, avgående förbundskapten för svenska herrlandslaget i innebandy.

Deltagande går loss på 400 kronor, vilket inbegriper kaffe, fika, lunch, samt medlemskap i SIPF för 2007. Man kan läsa mer om konferensen, och dessutom anmäla sig till den, här, och ytterligare information lämnas av Mikael Johansson eller Sverker Bengtsson.

Lediga platser

idrottsforum.orgs spalter är öppna för ledigförklarade akademiska tjänster inom det idrottsvetenskapliga området. Vi inbjuder lärosäten och forskningsinstitutioner från hela Norden att kostnadsfritt annonsera utlysta tjänster till en sällsynt väl definierad målgrupp, genom att skicka in information om tjänsten och en länk till den formella utlysningen till redaktionen.

Stipendiatstilling (doktorandtjänst) vid NTNU
Fakultet for Samfunnsvitenskap og Teknologiledelse vid Norges Teknisk-Naturvitenskapelige Universitet (NTNU) i Trondheim utlyser en Stipendiatstilling i bevegelsevitenskap under en fyraårsperiod, ”med arbeidsplikt”. Forskningsarbetet ska genomföras inom området ”
Endringer i stabilitet og variabilitet av bevegelser hos eldre ut fra et dynamisk system perspektiv”. Innehavaren av tjänsten ingår i forskarutbildningen i hälsovetenskap. Lönen är NOK 25.875 per månad. Ansökan ska vara NTNU tillhanda senast den 24 oktober 2006. Fullständig information om utlysning och tillsättning finns här.

Sport Management-tjänst i Georgia
University of Georgia söker en Assistant Professor inom sport management med goda avancemangsmöjligheter (tenure-track position). Sökande ska ha forsknings- och undervisningserfarenhet i något av områdena sport law, ethics, facilities and event management eller communications. Tjänsten är placerad vid Dept. of Kinesiology, Athens, GA. Ansökningar ska vara universitetet tillhanda senast den 1 december 2006. Läs mer här.

Dansk konferens om spelkriget

De nordiska länderna befinner sig i ett bittert krig om en marknad värd miljarder kronor, svenska, norska, danska. I frontlinjen står de stora statliga spelmonoplen, och motståndaren utgörs av utländska privata spelbolag. Den nordiska modellen, där monopolet legitimeras med att delar av vinstmiljarderna till staten överförs till idrotten och andra behjärtansvärda ändamål, är hotad, och EU lär ha svårt att låta spelmonopolen fortleva.

Warwick Bartlett
Med anledning härav anordnas i København, i självaste DGI-Byen, en konferens i detta ämne, den 3 oktober 2006. Arrangörer är Nordisk Journalistcenter, Play the Game och Idrættens Analyseinstitutt, och konferensens fyra temata är
• Spelvärlden i förändring
• Det nordiska spelkriget
• Idrottens spelberoende
• Mediernas roll

Medverkar gör bland annat Jan Francke och Johan R. Norberg från Sverige, Tjeerd Veenstra från Holland, Morten Rønde och Arne Ullum från Danmark, Warwick Bartlett från spelbolagens organisation.

Mer information om lokal, pris och anmälningsförfarande finns här.

Nyheter på forskarlistan

En av denna uppdaterings författare är också ny på forskarlistan denna gång.

Eva Queckfeldt är lektor i historia vid Lunds universitet, och därtill studierektor vid Historiska institutionen. Hennes specialitet inom idrottsforskning, som väl ligger lite på is för tillfället, är idrott och medier ur ett historiskt perspektiv. Inte så konstigt då att hon blev opponent på en avhandling om Torsten Tegnér, legendarisk svensk idrottsjournalist. Oppositionen presenteras här intill.

Den årliga konferensen i Human Movement Science äger rum i Trondheim torsdag den 26 och fredag den 27 oktober 2006, nu för femte gången. Bland talarna denna gång märks Lars Arendt Nielsen, Åsa Bartonek, Jens Bojsen-Møller och Ulrik Wisløff. Inbjudan till konferensen finns här. Senast fredagen den 29 september måste abstracts vara inskickade om man vill medverka med ett paper!

Den 22–23 november står GIH i Stockholm som värd för SVEBIs årliga forsknings- och utbildningskonferens. Förutom fyra plenarföreläsningar av Angie Page, Ingemar Linnéll, Marcus Gerber och Lars-Magnus Engström, så presenteras 20-talet papers tematiskt ordnade under rubrikerna ”Idrott och prestation" (värd Karin Redelius), ”Idrott och livsstil” (värd Håkan Larsson), ”Idrott och samhälle” (värd Suzanne Lundvall) och ”Idrott och skola” (värd Jane Meckbach). Mer info här!

Den 4–5 december hålls konferensen Social Capital and Sport Governance in Europe: Trust and the Use of Social Ties vid Università Bocconi i Milano. Ett call-for-paper har gått ut (se här) med deadline den 20 september. Registreringen stängs den 1 november. Bakom konferensen står en forskargrupp finansierad av EU.

Den 18-19 april 2007 är det en management-inriktad idrottskonferens vid Cass Business School, City of London University (London, England). Konferensen anordnas av Sportbusiness.com och Cass business school. Informationen om konferensen är så här långt ganska knapphändig men om ni skickar ett mail till Andy RiceSportbusiness.com så kan ni nog få mer information.

ISHPES & ISSA - Congress 2007
International Society of the History of Sport and Physical Education och International Sport Sociology Association har lagt sin kongress för 2007 i DGI-byn i Köpenhamn, Danmark. Temat för konferensen är idrotten i den globala världen.

Fler konferenser presenteras på idrottsforum.orgs nya konferenssida.

Jaget, självet och idrotten

Det är en fördel för barn att få växa upp med idrotten som en del av det dagliga livet. Den romerske diktaren Juvenalis’ förhoppning (så ofta felciterad) ”Orandum est ut sit mens sana in corpore sano” (Låt oss hoppas att det finns en sund själ i en sund kropp) får gott stöd i modern forskning om sambandet mellan självuppfattning, kropp och rörelse.
Idrott är lek – vissa idrottsforskare talar gärna om homo ludens, den lekande människan – och i den allmänna uppfattningen av idrott lever idén om idrott som lek ett eget liv, till synes oberörd av en idrottsverklighet som av egen kraft och under påverkan av andra intressen tar sig allt längre in i det djupaste allvar. Och istället kommer andra idrottsforskare och pratar om idrottens globalisering och kommersialisering, om dess varumärken och marknadsvärde. Men det finns en idrottens minsta gemensamma nämnare, oavsett om man väljer lek-perspektivet eller den internationella elitidrottens perspektiv – det handlar om fysisk aktivitet, i någon mening som självändamål. Den fysiska aktiviteten är förutsättning för såväl lek som elitidrott och för alla idrottsliga uttryck däremellan, men den har därutöver stor betydelse för utövarnas liv i en rad andra hänseenden – framför allt i form av stärkt fysisk hälsa, och därmed möjlighet att undvika en rad ohälsoproblem – men idrotten bidrar också till att utveckla social kompetens, till att skapa bättre inlärningsförutsättningar, och, hävdas i denna artikel, inte minst bidrar idrotten till en bättre självuppfattning, till en mer positiv självbild.

Professor Thomas Moser vid Høgskolen i Vestfold har i en rad arbeten diskuterat hur barns självbild utvecklas, och i vilken mån motorisk utveckling och fysisk aktivitet spelar in i den utvecklingen. I sin artikel på idrottsforum.org penetrerar Thomas Moser de olika begreppen kring självuppfattning/självbild, mot bakgrund av psykologisk teori om ”jaget”, subjektet som betraktar och upplever, och ”självet”, som är föremål för ”jagets” iakttagelser och upplevelser. Med en organiserad begreppsapparat ger han sig sedan i kast med problematiken kring hur barns självuppfattning utvecklas, och vilken roll idrotten kan spela för att stärka barns självbild. Men vad vet vi om hur samspelet mellan självuppfattning, kropp och rörelse uppstår? Här redovisar Moser en ingående analys av ett stort antal empiriska studier av sambandet mellan fysisk aktivitet och självuppfattning, av vilka knappt hälften gäller barn. Han lyfter i det sammanhanget fram några variabler som tycks ha betydelse för att förstärka de positiva effekterna av idrott på självkänslan. På basis av analysen av tillgänglig forskning presenterar författaren avslutningsvis ett antal konkreta råd för hur man kan organisera barns idrottsutövning i avsikt att optimera utövandets effekt när det gäller att stärkas självuppfattningen.


Nästa uppdatering läggs ut den 11 oktober 2006. Vill du slippa oroa dig för att missa något så kan du anmäla dig till vår mailing list, och få ett e-brev som en påminnelse om att sajten uppdaterats. Klicka och skicka!

Förra uppdateringens artiklar, Jesper Andreassons om fotbollsdamer mellan svett och mascara, och Eivind Skilles om skillnader i idrottsdeltagande, finns, liksom alla tidigare pblicerade artiklar, tillgängliga från artikellöpet. Förra uppdateringens löpsedel ligger här.

Är du idrottsforskare? Då vill du säkert vara med och presentera dig på idrottsforum.orgs forskarlista. Den omfattar idag inte mindre än 171 nordiska idrottsforskare, en ny i denna uppdatering. Titta här vad vi vill veta, och maila sedan informationen till webredaktören.

Vill du medverka på idrottsforum.org? Kanske med en artikel? Eller vill du recensera böcker? Skicka ett mail till redaktionen. För att underlätta för författare och redaktörer har vi ställt samman en sida med instruktioner för författare (pdf-fil).

Akademisk avhandling om Torsten Tegnér

Trosten Tegnér hade en egen idrottslig karriär vid sidan om idrottsjournalistiken. Han ingick i AIKs mästarlag i bandy 1914, och han var dessutom spjutkastare på elitnivå.
Fredagen den 9 juni 2006 disputerade Rolf Haslum vid Historiska institutionen, Stockholms universitet, på en doktorsavhandling om Torsten Tegnér (1888–1977), legendarisk svensk tidningsman, idrottsjournalist, och förgrundsgestalt inom svensk idrott och idrottsrörelse. Torsten Tegnér, vars mamma hette Alice och farfars far Esaias, tog 1915 över den år 1910 grundade tidningen Idrottsbladet, som ägare och chefredaktör; han sålde tidningen 1957, men kvarstod som dess redaktör i ytterligare tio år. Idrottsbladet blev genom Tegnérs egenartade sätt att skriva och hans kontroversiella ställningstaganden i olika frågor helt unik, inom såväl svensk press som svensk idrott. Tegnér var också medlem av Riksidrottsförbundets överstyrelse under de formativa åren 1926–41, och han spelade en aktiv roll för utvecklingan av svensk idrott till en bred folkrörelse.

Nyblivne doktorn Rolf Haslum är 76 år gammal, och publicerade på 1960-talet några böcker om det rationella kontoret. Till Nättidningen Svensk historia säger Haslum: ”Genom att skriva om Torsten Tegnér har jag, efter mitt yrkesliv inom svenskt näringsliv, fått förmånen att kombinera mina två stora intressen – historia och idrott. Jag har även haft nytta av att jag själv varit idrottsledare och aktiv på området.”

Haslums opponent vid disputationen var Eva Queckfeldt, lundahistoriker som specialiserat sig på forskning om idrott och medier. I sin opposition, som vi har nöjet att publicera här, tar hon fasta på Haslums genomgång av det omfattande empiriska underlaget, årgång efter årgång av Idrottsbladet, ett arbete som får beskrivas som en forskargärning av stora mått, och som bidragit till avhandlingens omfattning, drygt 400 sidor. Däremot är den historieteoretiska ansatsen svag, med outvecklade kopplingar till Bourdieu och Gramsci, och ett antal intressanta trådar som inte följs upp. Dock, menar Queckfeldt, erbjuder boken en inblick i en svunnen tid, ”
där kvinnor inte borde syssla med idrott, där de män som idrottade skulle vara snövita amatörer – och där idrott och politik skulle vara två helt skilda saker”.
Om fysisk aktivitet på recept

En halvtimmes stavgång per dag kan ha en lindrande verkan när det gäller ledsmärtor och andra besvär från rörelseorganen.
Välfärdssjukdomar, eller vällevnadssjukdomar – när dök de upp för första gången? Och när identifierades de för första gången? Det är inte helt lätt att sätta ett datum på det, men de har varit kända länge nog, vill man tro, för att vi bättre borde kunna handskas med problemen. Allt talar emellertid för att vi har misslyckats i det hänseendet. År 2003 beräknades sjukvårdskostnaderna i Sverige för fetma och övervikt till i runda slängar tre miljarder kronor; det innefattar vård vid bland annat diabetes typ 2, högt blodtryck, stroke, kärlkramp och akut hjärtinfarkt. Och de här sjukdomarna uppvisar inte en vikande tendens, tvärtom. Så vad är det som krävs för att komma till rätta med orsakerna bakom de här olika sjukdomarna?

Det är uppenbart att det erfordras kraftfulla insatser för att hejda utvecklingen av övervikt och fetma i befolkningen. Och man måste angripa problemet från flera håll. En åtgärd är att stimulera till fysisk aktivitet – vilket i sig är problematiskt – och en väg att gå är att läkare förskriver fysisk aktivitet på recept, FaR. Helene Bengtsson och Camilla Svensson, färdiga idrottsvetare vid Malmö högskola, har studerat detta sentida fenomen i Skåne län; hur läkarna agerar, hur de ser på FaR som behandlingsmetod, hur samarbetet mellan hälso- och sjukvården och idrottens organisationer fungerar. Mot bakgrund av en enkätstudie som riktade sig till primärvårdsläkare skrev Bengtsson och Svensson sin examensuppsats om hinder och möjligheter när det gäller att använda fysisk aktivitet på recept för att behandla vissa sjukdomar, och i förelligganda artikel redovisar de sina resultat, där en övergripande slutsats är att en förbättrad användning av FaR skulle innebära väsentliga samhällsekonomiska besparingar.


Uppdaterad 2006–09-15

Fysisk sktivitet åt alla
En konferens med denna titel, och som handlar om idrottens samverkan med skolan, äger rum i Malmö den 17 oktober 2006 mellan 9.00 och 16.00, på Malmö högskola/Lärarutbildningen, sal B423 i Orkanen, Nordenskiöldsgatan 10 i Malmö. Konferensen äger rum inom ramen för Handslagsprogrammet, och arrangeras av svenska Riksidrottsförbundet, SISU Idrottsutbildarna och Skåneidrotten. Talar gör Tomas Peterson och Erwin Apitzsch. Mer info finns här.

Wray Vamplew till Malmö
Den brittiske (eg. skotske) idrottsforskaren och historikern Wray Vamplew – för närvarande vid University of Stirling – besöker Enheten Idrottsvetenskap vid Malmö högskola den 24–25 oktober och ger två föreläsningar, bland annat om idrott och alkohol. Föreläsningarna är öppna och alla nordiska idrottsforskare är hjärtligt välkomna. Maila Susanna Hedenborg för mer information eller för att anmäla att du tänker dyka upp.

Bunkeflomodellen
inbjuder till heldagsseminarium den 26 oktober 2006 på temat ”Alla duger och alla kan bli bra på något”. Medverkar gör Mia Törnblom, David Lega och Kristina Melin. Priset, 750 kronor, inkluderar lunch och fika. Läs mer om konferensen på Bunkeflomodellens hemsida.

Träningsdagarna 2006
En annorlunda mässa på Stockholmsmässan slår upp portarna för allmänheten den 24 november. I dagarna tre kan man utforska ämnen som träningslära, kostlära, mental träning, idrottsskador – dessa är några av huvudämnena under seminarierna. Lägg sedan till ledarskap, dopning, ätstörningar och många andra återkommande aktuella ämnen. Läs mer på hemsidan.


På anslagstavlan anslår vi information som våra läsare skickar in. Har du något du vill informera om så skicka ett mail med info och länk till redaktören. Anslagstavlan uppdateras kontinuerligt.
Googla idrottsforum.orgs websidor för att hitta texter om det som intresserar just dig! Tänk på att det finns texter på danska, engelska, norska och svenska.

Google


Sök idrottsforum.org Sök hela Internet

Recenserade böcker

Fem böcker i de mest skilda idrottsvetenskapliga ämnen recenseras i denna uppdatering.

Att idrott befrämjar hälsa och välstånd är väl en närmast axiomatisk sanning, men att det finns en annan sida till det idrottsliga framgår av Simmar-Emma: Min kamp mot bulimin av Emma Igelström och Carina Olofsson. Jesper Thiborg rekommenderar varmt.

Med den nyutgivna fjärde upplagan av sin A History and Philosophy of Sport and Physical Education: From Ancient Civilizations to the Modern World har Robert A. Mechikoff och Steven G. Estes skapat den perfekta läroboken i idrottshistoria, så långt en amerikansk textbook kan bli perfekt för en europeisk publik. Det menar Björn Sandahl.

Om de visuella uttrycken för idrott i den unga sovjetstaten har Mike O’Mahony forskat och skrivit, nu senast i boken Sport in the USSR: Physical Culture – Visual Culture, som enligt vår recensent Kristian Gerner fyller en väsentlig kunskapslucka när det gäller sovjetisk idrott, nämligen om perioden 1915–45.

Artiklarna i Sandra Spickard Prettymans och Brian Lampmans antologi Learning Culture Through Sports: Exploring the Role of Sports in Society diskuterar idrottens roll i samhället och kulturen. Ørnulf Seippel är kluven till resultatet och efterlyser en motsvarande nordisk bok.

En avhandling om den amerikanska tjejligan i baseboll som kom till stånd under VK2 har publicerats efter 30 år. The Origins and History of the All-American Girls Professional Baseball League av Merrie A. Fidler föll inte Hans Bolling på läppen.

Läs mer om dessa böcker på recensionslöpet, som innehåller samtliga bokrecensioner som publicerats i dessa spalter, för närvarande 305 titlar.

Simon Chadwick och idrottens affärer

Inom ramen för den annars på idrottsindustrin helt inriktade Sport Business Campus ’07 kommer en endags akademisk konferens att äga rum på temat Sport Business in the 21st Century: Challenges and Opportunities. Seminariet äger rum i London den 17 april 2007, och syftet är att föra ut forskningsresultat till och nätverka med akademiska kolleger och idrottsvärldens praktiker.

Simon Chadwick, som tillsammans med James Santomier, Jr. står som sammankallande (chairs) för evenemanget, inbjuder nu forskare i området att inkomma med ”Executive Summaries” (och så småningom hela papers). Bidrag som faller inom ramen för en eller flera av nedanstående teman är särskilt välkomna:

• Commercial development of sport and sporting properties
• Strategic, tactical and change management
• Sport marketing, sponsorship and naming rights
• Broadcasting, media and technology
• Managing venues and events
• Operations, risk and security management
• Human resource management
• Finance and accounting
• Globalisation and international management

De bästa bidragen kommer att publiceras i ett specialnummer av Journal of Sports Marketing and Sponsorship. Deadline för Executive Summaries är den 15 december 2006, och för färdiga papers den 4 april 2007. Det finns detaljerade regler när det gäller bidragen, som blir peer reviewed, så titta här innan du börjar skriva.Och maila till Simon om du har några undringar.

Simon Chadwick, som alltså är huvudansvarig för konferensen om idrottens affärer, är verksam vid Birkbeck University of London, och är Director och en av tre forskare vid Birkbeck Sport Business Centre, inom universitetets School of Management & Organizational Psychology. Hans forskningsintressen omfattar en rad olika aspekter av idrottens kommersiella sida, som till exempel sponsring av fotboll genom tröjreklam, idrottens varumärken, idrott och e-marketing, och han har publicerat ett imponerande antal böcker och artiklar inom dessa och andra sport management-områden.

Simon är redaktör för den vetenskapliga tidskriften International Journal of Sports Marketing and Sponsorship, som för övrigt kommer ut med nytt, späckat nummer i dagarna. Bland annat finns där en intervju med Bjørn Taalesen av Knut Helland, en artikel om att marknadsföra idrott via e-games-hemsidor, och en text om villighet att betala för forbollsrapporter på Internet.

Simon Chadwick sitter dessutom i redaktionen för Sport Marketing Europe, International Journal of Sports Marketing and Management, Journal of Leisure, Sport and Tourism Education, International Journal of Sport Management, Journal of Coaching Science, samt Journal of Sport Tourism.

Birkbeck Sport Business Centre ligger på Malet Street i vackra Bloomsbury mitt i London och inom stadens ”Golden Mile” som inbegriper ett stort antal forskningsinstitutioner, bibliotek och universitet. Utan att ha frågat rakt ut tror sig tjänstgörande redaktör förstå att Simon Chadwick säkert skulle uppskatta nordiska bidrag till såväl sin konferens som sin tidskrift.

Uppdatering #64

Nästa uppdatering läggs ut den 11 oktober och bjuder på artiklar av Mats Trondman om filmade straffars sociala ordning, av Urban Johnsson om idrottsskador, psykologi och intervention, samt av Alf-Ivar Nordsetrønningen om öppningsceremonin i Turin-OS 2006.

Fem nya böcker recenseras, The Book of Cool av Fred Rees & Dominic Sheridan (Kalle Jonasson); Bolden i spil: Teambold i teori og praksis av Anders Halling et al (Hansi Hinic); Kend din krop, mand: Sundhed Sex Sport Sind av Kaare Christensen et al (Håkan Larsson); Idræt som kommunal velfærd: Mentalitet, velfærd og idrætspolitik i København, Ballerup og Skive 1870–1970 av Morten Mortensen (Christer Ericsson); samt Pain and Injury in Sport: Social and Ethical Analysis redigerad av Sigmund Loland, Berit Skirstad & Ivan Waddington (Rolf Jonsson).

Under hösten kommer vi att publicera artiklar av bland andra Kyösti Linna, Jane Meckbach & Ingemar Wedman, Marie Bergström, Judit Bérczes, Björn Sandahl, Jesper Thiborg, Hanna Borglund & Jonas Carlsson.


Redaktör Kjell E. Eriksson   |   Ansvarig utgivare Aage Radmann   |   Grundare Bo Carlsson   |   Uppdatering #63   |   2006–09–27
eXTReMe Tracker