Publicerad onsdagen den 2 november 2005
Till arkivet
Artiklar  |  Recensioner  |  Features  |  Idrottsforskare  |  Konferenser  |  Länkar  |  Arkiv  |  Om idrottsforum.org  |  In English  |  Sök
Konferenser om sport management och idrottspsykologi

Vi har två nya konferensrapporter på vårt featurelöp denna uppdatering. Bosse Carlsson och Gun Normark, båda från Idrottsvetenskap vid Malmö högskola, har varit i den nordengelska före detta industri- och arbetarstaden Newcastle (som vi från skolan känner med suffixet ”upon Tyne”) för att besöka årets EASM-konferens (European Association of Sport Management). Våra utsända fann innehåller väl spretigt; sport management kan vara i princip vad som helst, fann de. Deras rapport plockar russinen ur kakan och presnterar några av de viktigaste papperen som presenterades.

En ämnesmässigt mer entydig och enhetlig konferens hölls i Sydney, Australien i augusti i år, och idrottsforum.org hade bett Sanna Nordin att ha oss i åtanke om konferensen visade sig vara värt en rapport. Hon bad några kolleger som var där att berätta om sina upplevelser och sammanställningen visar att omgivningarna var klart mest minnesvärda, men att också konferensen, trots en del brister av olika slag, var resan värd.

Gå till featurelöpet

Idrottshistoriskt symposium i Malmö
Den 10-11 november anordnas ett idrottshistoriskt symposium i Malmö. Arrangemanget är ett samarbete på nordisk nivå mellan Malmö Stad, Idrottsmuseet och Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande. Årets arrangemang är det fjärde i ordningen och har temat "Idrottens attraktivitet". För ytterligare information, kontakta Anders Hammer.

Handslagsseminarium
Det svenska Gymnastikförbundet samlar sig till ett tvådagars-seminarium om handslaget, den svenska regeringens satsning på idrottens barn- och ungdomsverksamhet (en miljard SEK på fyra år), den 12–13 november. Komna halvvägs vill gymnasterna utvärdera de gångna två åren och sätta ut kursen för de återstående två. Mer info kan finnas på hemsidan, dock var beskedet den 18/10 ”Mer information kommer i augusti”!

NCFF i Halmstad
Nationellt centrum för främjande av fysisk aktivitet hos barn och ungdom i Sverige arrangerar en träff på temat ”Aktiva och rörelseglada barn och ungdomar” på Högskolan i Halmstad den 18 november. Att trivas och må bra är en förutsättning för att stärka förmågan att lära och utvecklas, och under dagen ges ett antal föreläsningar i syfte att belysa denna problematik. Kontakta Lars Kristén för ytterligare information.

Breddidrottsforum 2006
RF, SISU och Bosön arrangerar ett möte på temat bredd, skola och folkhälsa den 27–28 januari 2006. Läs mer i inbjudan.

Nordisk idrætslærer kongres 2007
Vi kunde i förra uppdateringen publicera Ingegerd Ericssons rapport från Nordiska Lärarkongressen i Húsavík, Island i somras. Nu kommer en verkligt early warning för nästa konferens, som äger rum om två år på Gerlev Idrætshøjskole i Danmark, den 31 juli till den 5 augusti 2007. Läs mer om kongressen här. Missar du den så är det inte vårt fel.


På anslagstavlan anslår vi information som våra läsare skickar in. Har du något du vill informera om så skicka ett mail med info och länk till webredaktören.
Tidskrift om idrottens juridik

Vi vill plugga lite för den engelska idrottsjuridiska tidskriften Entertainment & Sports Law Journal (ESLJ), som publiceras från University of Warwick, med sponsring från Manchester Metropolitan University School of Law, som en del av ett Electronic Law Journals-projekt, vari ingår förutom ESLJ också Journal of Information, Law & Technology och Law, Social Justice & Global Development. Samtliga tidskrifter har referee-granskning

ESLJ har ett brett intresseområde som inkluderar, i första hand, konst, musik, litteratur, sport/idrott, film och media, men i andra hand tar man sig också an ämnen som mode, datorer och Internet.

Förutom vetenskapliga artiklar av hög kvalitet tar man gärna in kortare texter som inte nödvändigtvis är färdigbearbetade, som case notes, kommentarer, etc. Som brukligt är i dessa sammanhang publicerar man också bokrecensioner. (Den trogne idrottsforum.org-surfaren kanske känner igen upplägget – artiklar, recensioner, feautures.)

Redaktörer får ESLJ är idrottsforum.org-bekantingarna Steve Greenfield och Guy Osborn från University of Westminster Law School, Mark James från Manchester Metropolitan University, och Dave McArdle från University of Stirling.

Av obestridligt värde är att samtliga publicerade texter finns tillgängliga i fulltext på nätet. Gå till tidskriftens hemsida och läs mer!

Assyriska FF och fotbollsstaden Södertälje

Assyriskafansen var mycket entusiastiska i oktober 2004 när chanserna var goda för avancemang till Allsvenskan (bilden från Zinda Magazine). Entusiasmen lever dock även i nederlagets stund; lyssna härBlowsights hyllningslåt till Assyriska.
Idrotten, och kanske mera specifikt fotbollen, som integrationsarena i teori och empiriskt diskuteras från och till i dessa spalter. Så också denna gång, teoretiskt, i Ingela Kolfjords artikel nedan och med mer empirisk inriktning i Torbjörn Anderssons artikel ”Fotbollen i Södertälje”. Det har varit mycket med Assyriska FF det senaste dryga året, efter det att laget kämpade sig upp i den högsta svenska serien, Allsvenskan. Det blev en kort vistelse, det stod redan för ett par månader sedan klart att laget förmodligen skulle komma att spela i Superettan nästa säsong, och häromveckan blev detta fastställt. ”Invandrarlaget” från Södertälje söder om Stockholm, som fortfarande till viss del består av spelare med etnisk bakgrund i den assyriska folkgruppen som kom till Sverige under senare delen av 60-talet, är dessutom föremål för en serie dokumentära TV-program under namnet ”Assyriska - landslag utan land”.

Fotbollshistorikern Torbjörn Andersson har valt en något annan vinkling på sin studie av Assyriska FF, och i mindre grad av Södertäljekollegorna Syrianska FC, vars spelare har en likartad etnisk bakgrund som Assyriska och som i år knappt kvalmissade Superettan. I sin artikel lägger Andersson tonvikten vid klubbarnas förhållande till staden Södertälje, dess invånare och institutioner, som han skärskådar genom ett källmaterial som består av inlägg på chatfora på Internet, dels Assyriskas eget, dels deras supporterklubb Zelge Fans’. Vidare redovisas ett kvantitativt empiriskt material från en enkätstudie av samtliga elever i Södertäljegymnasiernas första klass. Materialet erbjuder en rad intressanta iakttagelser om Assyriskas plats i Södertäljeungdomens hjärtan, och därmed, i förlängningen, i viss utsträckning om fotbollens integrationseffekter.
Michael Jordan
och idrottsrasismen

Michael Jordan, här på väg ut ur i bilen för att närvara när Tiger Woods i oktober 2004 knöt banden med sin Elin (Nordegren) på Barbados.
I andra delen av sin artikeltrilogi om idrott, ras och medier i USA sätter Peter Dahlén søkelyset på den sportsligt och ekonomiskt nästan osannolikt framgångsrike basketbollspelaren Michael Jordan. När Jordan, som gjort sig ett namn i universitetsligan i basketboll, kom till National Basketball Association (NBA) 1984 hade ligan under ett dramatiskt år skakats i grunden av den nye chefen, David Stern, som 1983 övertagit ledaskapet för en organisation i djup kris. Michael Jordan kom att bli en viktig aktör i upprättelsen av ligan i den amerikanska allmänhetens ögon.

Som svart idrottsman med nästan obegränsad tillgång till media i USA har Jordan valt en betydligt lägre profil än Cassius Clay/Muhammad Ali, som behandlades i Dahlén första artikel i serien. Inga som helst politiska uttalanden från Jordan finns i arkivet, inte i rasfrågan, inte i någon annan fråga. Mest känd utanför sporten (inom den anses han vara den främste allroundspelaren någonsin) är han för sina skyhöga inkomster, och då inte i första hand den väl tilltagna lönen som spelare. Nej, viktigare i det hänseendet har varit reklamintäkterna från i första hand Nike, vars egen framgångssaga till inte ringa del är förbunden med Jordans.
Idrottsutbildning för integration

Landskrona gamla vattentorn, ett välkänt inslag i stadens skyline. (Foto © Eber Ohlsson 1985). Bilden från Skånska vattentornssällskapet.
I oktober blev det klart; Landskrona BoIS herrfotbollslag lyckades inte hålla GAIS stången och därmed inte heller hålla sig kvar i den högsta serien, Allsvenskan, utan gör Assyriska och GIF Sundsvall sällskap till Superettan. Smällarna har varit många för Landskrona, stor varvsindustristad som efter 70-talets strukturförändringar inte riktigt hittat en ny identitet. Staden dras med de klassiska postindustriella problemem och har därtill en stor invandrarpopulation vars integration hämmats av bristen på arbetstillfällen och den svaga framtidstron. På senare år har Lunds universitet förlagt vissa kurser till Landskrona, till synes utan en mer avsiktlig och långsiktig strategi.

En uttalad avsikt finns det emellertid bakom Malmö högskolas satsning på Landskrona, att i samarbete med kommunen 2007 starta en projektledarinriktad tvåårig utbildning i Internationell migration och etniska relationer (IMER) med inriktning mot idrottsvetenskap. Syftet är att utnyttja idrottens potential som integrationsarena. I utbildningen samsas ett antal discipliner, som juridik, ekonomi och politik, och en rad infallsvinklar: etnicitet, genus, sexualitet, bland annat. Ingela Kolfjord, som arbetar med att bygga upp utbildningen, delar i denna artikel med sig av de teoretiska analyserna, funderingarna och sedermera utgångspunkterna för den nya satsningen.


Välkommen till idrottsforum.orgs fyrtiosjunde uppdatering sedan starten den 6 juni 2003. Nästa uppdatering kommer läggs ut den 16 november 2005. Vill du slippa oroa dig för att missa något så kan du anmäla dig till vår mailing list, och få ett e-brev som en påminnelse om att sajten uppdaterats. Klicka och skicka!

Förra uppdateringens artiklar, första delen i Peter Dahléns följetong om idrott, ras och medier i USA, Björn Sandahls komparativa analys av idrottsämnets utveckling internatiuonellt, samt Fredrik Johanssons och Pascal Rotter Nilssons studie av tredje generationens konstgräs, finns, liksom alla övriga tidigare publicerade artiklar, sammanlagt 100 till antalet, länkade från artikellöpet.

Är du idrottsforskare? Då vill du säkert vara med och presentera dig på idrottsforum.orgs forskarlista. Den omfattar idag inte mindre än 143 nordiska idrottsforskare (en ny i denna uppdatering). Titta här vad vi vill veta, och maila sedan informationen till webredaktören.

Vill du medverka på idrottsforum.org? Kanske med en artikel? Eller vill du recensera böcker? Skicka ett mail till redaktionen. För att underlätta för författare och redaktörer har vi ställt samman en sida med instruktioner för författare (pdf-fil).

Googla idrottsforum.orgs websidor för att hitta texter om det som intresserar just dig! Tänk på att det finns texter på danska, engelska, norska och svenska.

Google


Sök idrottsforum.org Sök hela Internet

Recenserade böcker

Fyra nya titlar blir denna gång föremål för recensenters vedermödor; en svensk avhandling, en dansk studie i Bourdieus anda, samt två läroböcker i en IOK-stödd utbildning.

Svensk brädsport har blivit föremål för akademiskt studium och avhandling för doktorsgraden. Det är Åsa Bäckström, som med sin Spår: Om brädsportkultur, informella lärprocesser och identitet bryter ny mark, och, sannolikt väcker ett nytt intressen för sporten. Kalle Danielsson recenserar.

Martin D. Munk, seniorforskare vid danska Socialforskningsinstitut.Martin D. Munk och Jakob B. Lind har ställt sig uppgiften att visa att idrottsfältet är autonomt i Bourdieusk mening. I boken
Idrættens kulturelle pol: En analyse af idrætsfeltets autonomi belyst ved Pierre Bourdieus metode försöker de ro detta projekt i land. Läs Joakim Åkessons recension för att se om han lät sig överbevisas.

MEMOS är ett slags organisation för utbildning inom ramen för den olympiska rörelsen. Human Kinetics har publicerat de två första volymerna i en serie utbildningsböcker, och de recenseras här av Gun Normark. De är
Strategic and Performance Management of Olympic Sport Organisations av Jean-Loup Chappelet och Emmanuel Bayle, dels Marketing of Olympic Sport Organisations av Alain Ferrand och Luggino Torrigiani.

Läs mer om dessa böcker på recensionslöpet, som innehåller alla bokrecensioner som någonsin publicerats i dessa spalter, för närvarande 167 titlar.

Var med och utvärdera svenska fotbollshandslaget!

Handslaget, den svenska regeringens miljardsatsning på ungdomsidrotten under perioden 2003-07, kom också fotbollen till del. Svenska Fotbollförbundet (SvFF) fick första året 7 mkr och andra året 21 mkr att fördela på olika projekt. Man valde att inte detaljstyra inriktningen på föreningarnas ansökningar, men ställde upp ett antal mål, bl a att viss del skulle gå till flicksatsningar, och att resurser skulle avsättas för föreningsutveckling. Nu vill SvFF lägga in en kontrollstation efter två år, med såväl forskning på som utvärdering av de olika projekt som genomförts. Man eftersöker både kvantitativa och kvalitativa ansatser. Läs mer om detta gyllene tillfälle för idrottsforskare här.

Idrott, pengar, och medier

I en undersökning som täcker 10.000 sportartiklar i 37 dagstidningar från 10 länder på tre kontinenter, genomförd av den danska medietankesmedjan Mandagmorgon i samarbete med Play the Game, visas att det är de stora kommersiella intressena inom idrottsjournalistiken som styr innehållet i dagstidningarnas idrottsrapportering. Sportindustrin i USA är dubbelt så stor som bilindustrin och sju gånger så stor som filmindustrin. Åndå handlar bara sex procent av artiklarna i undersökningen om ekonomiska förhållanden.

”De vil hellere se hur fotbollsstjärnorna bor, vilka bilar de kör, och vem de är gifta med, än läsa om dopning, sponsorer och politisk maktkamp”, säger Achim Stecker, sportredaktör på Europas största tidning, Bild.
Knut Helland
Den norske medieforskaren Knut Helland kommenterar: ”Den kommersiella idrotten utövar sådan press på journalistiken att det blivit omöjligt att upprätthålla de klassiska journalistiska idealen.” Det känns som vanligt bra att få sina egna iakttagelser bekräftade i vetenskapliga studier. I det här fallet förefaller det kanske lite som om en glasdörr blivit forcerad med hjälp av en murbräcka, men den som vill veta mera kan hitta en sjusidig engelskspråkig pdf-fil på ämnet här.
Fotbollsturism

Fotboll är världens i särklass populäraste idrott och drar varje vecka miljontals besökare till fotbollsarenorna världens över. Det spelar ingen roll om du är i Europa, Afrika, Asien eller Sydamerika, överallt vallfärdar fans till deras favoritlags hemmaplan. Har du en dröm om att någon gång få titta ut över Nou Camps väldiga publikhav eller höra 45 000 liverpoolfans sjunga You'll Never Walk Alone på Anfield? Då bör du snarast ta dig till fotbollsbiljetter.se där du hittar all information som du behöver för att få tag på fotbollsbiljetter för att se ditt favoritlag på plats.


Ansvarig utgivare Aage Radmann | Redaktör Bo Carlsson | Webredaktör & webmaster Kjell E. Eriksson | Uppdatering #47 2005-11-02
eXTReMe Tracker