Publicerad onsdagen den 14 september 2005
Till arkivet
Artiklar  |  Recensioner  |  Features  |  Idrottsforskare  |  Konferenser  |  Länkar  |  Arkiv  |  Om idrottsforum.org  |  In English  |  Sök
Gräv guld i USA!

Anders Kristiansen från Haderslev fick hjälp av Student Guide USA till vad som förefaller kunna bli en framgångsrik fotbollskarriär i Kalifornien.
Vägen till framgång som idrottsstjärna går inte sällan via en stipendierad utbildning på amerikanskt universitet, som betalar stora summor för att locka till sig duktiga idrottande ungdomar – som sedan självfallet får representera ”sitt” universitet i den amerikanska collegeidrotten. Det finns ingen brist på fallgropar för den som på egen hand vill sy ihop en ansökan om idrottsstipendium, och dessutom är konkurrensen stenhård; detta är trots allt drömmen för idrottsungdomar i nästan hela världen utanför USA. Men nu finns hjälp att få, och på Internet dessutom, tipsar Jonas Hallman om. En grupp skandinaviska före detta studenter vid amerikanska universitet har arbetat upp en hemsida, Student Guide USA, där man erbjuder vägledning och goda råd i form av ett Marketing Plan Package för var och en av idrotterna fotboll (soccer) simning, golf och tennis. Varje package kostar USD50 och inbegriper online support, chats och diskussionsfora. I bästa fall får man för de pengarna ett saftigt stipendium, bra undervisning och coaching, en idrottskarriär inom college sports, och kanske även efter avslutade studier. Om man är bra inom sin idrott, vill säga. Det kan vara värt att kolla in för idrottsintresserade studenter med högt satta mål. Lycka till!

Öppet hus hos Idrottsvetenskap i Malmö
Den 1 oktober kulminerar en veckas invigningsyra för det nya huset för Lärarutbildningen vid Malmö högskola med öppet hus i hela huset, vilket självfallet också inkluderar Idrottsvetenskap, som bjuder hugade besökare på både teori och praktik på idrottens och idrottsvetenskapens område. Idrottsvetenskapens Öppet hus-program finns här och hela invigningsveckans program ligger här.

Idrottshistoriskt symposium i Malmö
Den 10-11 november anordnas ett idrottshistoriskt symposium i Malmö. Arrangemanget är ett samarbete på nordisk nivå mellan Malmö Stad, Idrottsmuseet och Sveriges Centralförening för Idrottens Främjande. Årets arrangemang är det 4:e i ordningen och har temat "Idrottens attraktivitet". För ytterligare information, kontakta Anders Hammer.

Breddidrottsforum 2006
RF, SISU och Bosön arrangerar ett möte på temat bredd, skola och folkhälsa den 27–28 januari 2006. Läs mer i inbjudan.


På anslagstavlan anslår vi information som våra läsare skickar in. Har du något du vill informera om så skicka ett mail med info och länk till webredaktören.
OL i København 2020!?

Karen Hækkerup, 30
Det har viskats om det en tid nu, att København ska söka de olympiska spelen (OS/OL) 2020. Unga socialdemokratiska riksdagskvinnan Karen Hækkerup, som kandiderar till posten som overborgmester i den danska huvudstaden, deklarerar i en webkrönika att hon, om hon väljs, avser att söka OL 2020. Det diskuteras av folket på en debattsida på DR, den danska radion. Enligt Berlingske nätburna Nyhedsmagasin föreligger redan en konsultrapport, ”København og store sportsbegivenheder”, som beställts av Copenhagen Eventures, en del av turistorganisationen Wonderful Copenhagen. I sin rapport menar Lars Haue-Pedersen och Robin Courage från TSE Consulting att beslut om att söka inte kommer att fattas förrän om 5–6 år, men att den tiden behövs till ingående ekonomiska och andra analyser. Och på TSE Consultings hemsida säger man att året ifråga är 2024. Spännande är det i alla händelser, och vi på idrottsforum.org önskar vår närmaste huvudstad LYCKA TILL i fortsättningen!
Svensk idrotts föreningar har åter studerats

Det svenska Riksidrottsförbundet har nyligen publicerat en studie av svenska idrottsföreningar som är en uppföljning av en motsvarande undersökning från 1994. Ett urval av drygt 500 svenska idrottsföreningar (av totalt 20.000) har deltagit i undersökningen, som bestod av en enkätstudie med fyrtiotalet frågor rörande allmän föreningsinformation, ideella ledare och anställda, ekonomi, samt övrigt.

Studien redovisas i en rapport som är tillgänglig som gratis pdf-fil på RFs hemsida. Avrapporteringen lider av bristfällig analys och sammanfattande slutsatser, inte mint av jämförelsen med studien tio år tidigare – och man kan undra varför ingen sådan övergripande komparativ analys gjorts. Här torde finnas en marknad för idrottsforskare. Redovisningen av empiriska data ger dock läsaren möjlighet att dra egna slutsatser om situationen idag, om än ej om utvecklingen det senaste decenniet.
Supporterrock
i Sverige


Jonas Winberg och Curre Sandgren i Coca Carola vid en spelning på Tre Backar i november 1998. Bandet har funnits sedan 1986, och kommer från Stockholmsförorten Åkersberga.
Vad menar vi med supporterskap? I en artikel på idrottsforum.org nyligen skrev Peter Dahlén om supporterskapets betydelse för att upprätthålla idrottens, och mera specifikt, fotbollens position inom alla andra områden, samt om hur supporterskap utvecklats i takt med förändringarna inom idrott och media under de senaste årtiondena. Supporterskap ligger i botten också för Dan Porsfelts artikel i denna uppdatering. Liksom Dahlén, och Sandvoss vars bok Dahlén utgick ifrån, framhäver Porsfelt supporterskapets betydelse för att skapa identitet, och globaliseringens effekter på identitetsskapandet, som en av flera centrala aspekter på ämnet och fenomenet supporterskap, vid sidan av kommersialisering och kommodifiering, samt huliganismen, den del av supporterskapet som varit mest i allmänhetens blickfång under de senaste 10–15 åren.

Men Dan Porsfelt,
universitetslektor vid Växjö universitet, är egentligen ute i ett annat ärende när det gäller fotboll och supporterskap, nämligen supporterskap och musik. Supporterrock som företeelse är relativt blygsamt utvecklad i Sverige i förhållande till, till exempel, England och Tyskland, men Porsfelt har lyckats plocka fram tre artister/grupper vars raison d’être är kopplingen till var och en av de tre stora Stockholmsklubbarna; Coca Carola med Djurgården, Bajen Death Cult med Hammarby, och AIK-trubaduren med AIK. Han urskiljer tre olika teman genom analyser av sångtexter och andra uttryck, och frilägger ett fenomen ”i gränslandet mellan rock och samhälle, mellan kommersialism och värnandet av en mer eller mindre konstruerad autenticism, mellan revolution och konservatism, mellan karnevalisk utlevnad och samhällelig repression”.


Välkommen till idrottsforum.orgs fyrtiofjärde uppdatering sedan starten den 6 juni 2003. Nästa uppdatering kommer den 28 september 2005. Vill du slippa oroa dig för att missa något så kan du anmäla dig till vår mailing list, och få ett e-brev som en påminnelse om att sajten uppdaterats. Klicka och skicka!

Förra uppdateringens artiklar, Lars-Magnus Engströms om barnidrott och vuxenmotion och Kutte Jönssons om kön/genus, teknologi och idrott, finns, liksom alla övriga tidigare publicerade artiklar, sammanlagt 93 till antalet, länkade från artikellöpet.

Är du idrottsforskare? Då vill du säkert vara med och presentera dig på idrottsforum.orgs forskarlista. Den omfattar idag inte mindre än 138 nordiska idrottsforskare. Titta här vad vi vill veta, och maila sedan informationen till webredaktören.

Vill du medverka på idrottsforum.org? Kanske med en artikel? Eller vill du recensera böcker? Skicka ett mail till redaktören. För att underlätta för författare och redaktörer har vi ställt samman en sida med instruktioner för författare (pdf-fil).

Googla idrottsforum.orgs websidor för att hitta texter om det som intresserar just dig! Tänk på att det finns texter på danska, engelska, norska och svenska.

Google


Sök idrottsforum.org Sök hela Internet

”Anekdot”

är enligt Bra Böckers lexikon en kort berättelse, ofta med skämtsam innebörd, om en känd person, en historisk händelse eller dylikt. Ordet betyder egentligen något outgivet, och ursprungligen menades med anekdot anteckningar som inte publicerats. Ordet härrör från de anteckningar, Anekdota, som historieskrivaren Prokopius gjorde om det Bysantinska hovet och som utgavs först efter hans död.

Anekdotgruppen 2005 vid Helsingborgs Idrottsmuseum.
Alla som någonsin sysslat med idrott eller varit verksam i idrottskretsar vet att anekdoten fortfarande i idrottssammanhang fungerar som ett slags oral historieskrivning. Och ingen vet detta bättre än den grupp av åtta herrar verksamma inom Helsingborgs Idrottsmuseum som går under benämningen Anekdotgruppen 2005. På sin hemsida efterlyser Anekdotgruppen just anekdoter ur Helsingborgs idrottshistoria, som man avser att ställa samman till en bok. Man har hittills fått ihop 211 bidrag, bland annat detta:

Det var den lite underlige och tystlåtne spelaren, som ingen riktigt kom in på livet. Det var känt att han läste böcker på sin fritid. Så en dag fick han frågan vad han läste för några slags böcker.
   – Skönlitteratur mest, blev svaret.
   – Vad fan vet du om sjön, kom det från någon i omklädningsrummet.
(ur Ramlösa BoIS historia, framplockat av Jan Lindman)

Har du någon liten Helsingborgsanekdot i minnet så ta kontakt med Anekdotgruppen, och glöm inte att skicka en kopia av anekdoten till idrottsforum.orgs redaktör Bosse Carlsson. Han bara ääälskar dem!
Recenserade böcker

Fyra böcker med vitt skilda aspekter på idrottsforskning och idrottsvetenskap recenseras denna gång.

Bosse Carlsson har läst två böcker om Title IX, ett tillägg till den amerikanska konstitutionen som förhindrar diskriminering på grund av kön inom bland annat skolidrott; dels Female Gladiators: Gender, Law, and Contact Sport in Ameriva av Sarah K. Fields, dels Title IX av Linda Jean Carpenter och R. Vivian Acosta.

idrottsforum.orgs medarbetare, tillika docenten i sociologi vid Høgskolen i Telemark, Jan Ove Tangen har skrivit en ambitiös bok, Hvordan er idrett mulig? Skisse til en idrettssosiologi. Han tar hjälp av Niklas Luhmanns systemteoretiska idébygge för att utveckla sina tankegångar. En imponerad David Hoff rapporterar.

Svensk kvinnofotboll håller äntligen på att få den uppmärksamhet och position i svensk idrott som den förtjänar. Ytterligare ett tecken läggs till redan kända med Jennifer Wegerups Damelvan: Ett porträtt av svensk damfotboll. Wegerup, mångårig fotbollsspelare och sportjournalist, levandegör kvinnofotbollens svenska historia med elva intervjuporträtt av fotbollskvinnor från 1930-talet till våra dagar. Ingela Kolfjord suckar nöjt.


Läs mer om dessa böcker på recensionslöpet, som innehåller alla bokrecensioner som någonsin publicerats i dessa spalter, för närvarande 156 titlar.

Fyra nya idrottskonferenser flaggar vi för denna gång. I Olympiska museet i Lausanne diskuteras idrottens säkerhetsfrågor i oktober, och i slutet av november diskuteras internationell idrottsjuridik i Johannesburg. I januari äger den första ISEM-konferensen rum i London (International Sports Event Management), och den stora amerikanska sport management-föreningen NASSM har sitt årliga konvent i Kansas City, Mo. i juli nästa år. Läs mer på konferenslöpet, där du säkert kan få idéer till nästa resa. Är det månne ett slags idrottsturism att åka på idrottskonferens?

The Value of Sport Monitor

Vi som verkar inom idrottsvetenskapen, idrottsutbildningar, eller, för den delen, inom idrott, tenderar att ta idrottens värde och nytta för given. På basis av ganska grunda vetenskapliga referenser kräver vi att statsmakten ska satsa på idrott i olika former för att inte bara förbättra folkhälsan (och här finns ganska övertygande vetenskaplig bevisning av sambandet), men också för att minska brottsligheten, begränsa narkotikamissbruk och förstärka skolans och utbildningens roll (och här har idrottens förespråkare fått förlita sig på teoretiska spekulationer och anekdotiska bevis).

I samband med Samväldesspelen i Manchester 2002 dryftades dessa problem av en rad brittiska idrottsorganisationer, och man beslöt att i samverkan med University of Stirling och dess idrottsforskningsenhet utveckla det som idag är känt som The Value of Sport Monitor. The Monitor är i princip en databas med sökfunktion som innehåller alla nya rön inom idrottsforskning och relaterade ämnen, rön som är godkända för inklusion i The Monitor först efter en grannlaga värdering enligt noggrant utformade kriteria (baserade på de som används av Journal of Occupational and Organisational Psychology; hedras den som hedras bör).

The Monitor är under uppbyggnad. Kategorin ”participation” tillsammans med nyckelordet ”ethnicity" gav inga träffar, inte heller med nyckelordet ”gender". Båda nyckelorden misslyckades också i samband med kategorin ”Crime Reduction and Community Safety”. Men det kan vara väl värt att följa upp The Monitor och dess utveckling.

”Huvudsponsorer” för The Monitor är Sport England och UK Sport, som väl får sägas motsvara svenska Riksidrottsförbundet i England respektive Storbritannien.

Ansvarig utgivare Aage Radmann | Redaktör Bo Carlsson | Webredaktör & webmaster Kjell E. Eriksson | Uppdatering #44, 2005-09-14
eXTReMe Tracker