Publicerad tisdagen den 28 oktober 2003
Till arkivet


NYA FEATURES

PERUGIA VÄRVAR
OAVSETT KÖN

Kutte Jönsson funderar över president Luciano Gaucci uttalade intresse av att värva Hanna Ljungberg och Victoria Svensson till sitt Perugia – till herrlaget! Läs hans krönika.

KONFERENSRAPPORT
Sport managers kongressade i Stockholm i september, och idrottsforums chefsjurist Jyri Backman var på plats. Läs hans rapport.


Om

börjar SOC i bordtennis i Malmö!

Kropp och teknologi

Sigmund Loland
I två spännande artiklar presenterar Sigmund Loland, Nordens främste idrottsfilosof, olika perspektiv på idrottens kroppssyn och dess förhållande till teknologisk utveckling. Författaren diskuterar idrottskroppens fenomenologi och dess sociala konstruktion. Resonemanget slutar med att bejaka idrotten och dess möjliga kroppssubjekt. Vidare presenteras, initierat och systematiskt, tre teorier om teknikens betydelse – dess implikationer – för synen på idrott, rättvisa och risker.

Läs om kroppssyn, idrott och motion här och om teknologiutveckling inom idrotten här.


Samarbete

idrottsforum.org har inlett samarbete med Skånes idrottsförbund. Formerna för samarbetet diskuteras för närvarande. Det övergripande syftet är att gemensamt belysa idrottsartiklar, skrifter, föreläsningar och konferensrapporter ur ett regionalt, nationellt och globalt perspektiv. Besök Skånes idrottsförbund!


Nytt i Navigatorn

Listan över konferenser som vi haft liggande på löpet har blivit längre och längre för varje uppdatering. Det finns gränser för hur lång löpsedeln kan bli med bibehållen överskådlighet, och vi valde att lägga ut konferenslistan på en egen sida med inlänkning från Navigatorn. Vi rekommenderar ett besök, vi listar två nya förolympiska konferenser, en om idrottsturism och en om idrottsforskning/-vetenskap. Båda förlagda till nästa sommar. Och båda förlagda till Grekland! Yess! Take me there! Kalimera!!!

Handikappidrottens svenska historia


Rullstolsbasket – sedan 1994 en sektion inom Svenska basketbollförbundet
En av landets ledande handikappidrotts-historiker gästar idrottsforum.org denna uppdatering. Anders Östnäs vid Socialhögskolan, Lunds universitet, licade för några år sedan på avhandlingen Handikappidrott. Mellan tävling och rehabilitering (1997). Här skriver han nu – i det europeiska handikappårets elfte timme – om den svenska handikappidrottens utveckling från de första blygsamma initiativen vid mitten av 50-talet, via konsolidering av rörelsen och en våldsam expansion under 1980-talet, fram till dagens satsning på integration av handikappidrotten i specialförbunden. Läs om detta och mycket mer här.

Kropp, demokrati och folkbildning

idrottsforum.org fortsätter undersöka kroppens fenomenologi. I en nyutkommen bok diskuterar Bo Vestergård Madsen huruvida kroppen har någon relation till demokrati. Men ”känner” kroppen till demokrati? Förutsätter demokrati en speciell kropp? Är det möjligt att tala om en demokratisk kropp? I demokratier finns det härvid en föreställning om en jämlikhet som har sin grund i en kroppslig autonomi; en man, en kropp och en röst. Demokratier är i det här sammanhanget avhängigt vad vi gör med kroppen. Madsen hävdar att hur kroppen frambringas, tolkas och förvaltas har stor betydelse när det gäller folkupplysning och demokrati – inte minst vad gäller konstruktionen av det (post)moderna medborgarskapet.

Vi presenterar ett utdrag ur Madsens bok här och recenserar den här.

De senaste sportnyheterna från
Yahoo/sport och Svenska Spel:

Nyheter via Nyhetsrubriker

Forskarlistan

Två nya forskare på listan har vi denna gång. Det är Christer Ericsson, historiker vid Mälardalens högskola, samt Åse Strandbu, doktorand och forskare vid NOVA, Norsk institutt for forskning om oppvekst, velferd og aldring i Oslo. Vi har nu 64 namn på listan, varav 40 svenska, 13 norska, tio danska och en finsk forskare. Men vi vill ha minst 100 namn, och en jämnare geografisk fördelning! Vi uppmanar därför våra läsare att kontakta oss och anmäla sig till listan, eller tipsa oss om forskare som saknas, så att vi kan ta kontakt. Skriv en rad till webredaktören. Hela listan hittar du här.

Insändarsidan

Välkommen in på idrottsforum.org’s insändarsida. Tyck till om vad du vill, det kan handla om sajten eller delar av den, det kan handla om idrott eller forskning eller vad som helst. Eller kommentera någon annans tyckande. Gör din röst hörd! Gå in och diskutera nu!!!


Vill du medverka på idrottsforum.org?
Vi tar gärna emot artiklar, krönikor, recensioner eller andra idrottsrelaterade texter för bedömning. Dessutom idéer till artklar, teman etc. Skicka in ditt bidrag till redaktör Bo Carlsson.

FÖRLAGSPRESENTATION III

Det amerikanska bokförlaget David Bull Publishing i Phoenix, Arizona specialiserar sig på motorsport, men är inom denna gränsdragning fullständigt öppen – man har böcker om Nascar, motorcykelracing, road racing; om stortävlingar som Daytona Continental; biografier om de största förarna som Mario Andretti, Bobby Rahal, Junior Johnson, Mark Martin and. Rusty Wallace. Förlaget grundades 1995 och har ambitionen att vara bäst inom sitt område; och bäst betyder i det här sammanhanget böcker som inte bara erbjuder intressant och spännande läsning med rafflande och dramatisk bildlayout, utan som demonstrerar sin ägares allomfattande intresse och som ska platsa på vilket soffbord som helst. Förlagets böcker, av vilka ett urval ses nedan, kan beställas via förlagets hemsida.
Hetast i hyllan just nu

Denna uppdatering bjuder på tre bokrecensioner, varav en som behandlar två titlar.

Babe Ruth

Den amerikanska nationalsporten (?) baseball ägnas en rejäl behandling i Peter Dahléns recension av två amerikanska böcker om baseballspelets historia. Bl a får vi läsa om bröderna Chadwick, och om Jackie Robinson, som bröt igenom rasbarriären inom baseball.

En svensk domare om en engelsk domares självbiografi bjuder vi också på. Elitdomaren Martin Ingvarsson skriver om domarlegenden Alan Wilkies liv.

Bo Vestergård Madsen vid det danska idrotts-forsknings-institutet IFO diskuterar i en nyutkommen bok förhållandet mellan kropp och demokrati, mellan rörelsekultur och folkbildning. Lis Engel har läst boken och skrivit recensionen.

Läs mer om allt detta på recensionslöpet.


The Sport Journal är en online-tidskrift som publiceras av United States Sports Academy. Den är för närvarande gratis, och har ett rikt och varierat utbud av intressanta artiklar om idrott. Tidskriften uppdateras fyra gånger om året och varje gång tillkommer 4-8 nya artiklar. Det är en akademisk tidskrift i den meningen att alla bidrag skickas ut till lektörer (referees). Nya artiklar hösten 2003 handlar bl a om förstärkt bevakning vid större idrottsevenemang efter den 11 september 2001, om krisintervention vid idrottsrelaterade olyckor, om idrott i Turkiet, den andra i en serie på tre artiklar som behandlar den muslimska eran. Klicka på loggan ovan för att besöka en välskött och intressant onlinetidskrift.Sportmagasinet årets svenska tidskrift

Efter att ha funnits i blott ett år blev allas vårt favoritsportmagasin häromveckan utsedd till Årets tidskrift inom populärpress i Sverige! Redaktören vet inte till sig: ”Vi har bara funnits i ett år – och gick och vann. Jag är så stolt!" utbrister Nicke Franchell, som på kort tid samlade ihop en redaktion och började publicera ett månadsmagasin om idrott – i sig en tuff utmaning i ett fält där dagsaktualitet ganska mycket präglar intresset. idrottsforum.org gratulerar!

Skicka ett brev!

Våra uppdateringar kan komma som ett brev på posten. Allt du behöver göra är att klicka på symbolen här intill, vilket tar dig till ditt mail-program. Skicka därefter iväg brevet utan att skriva något, och du får en bekräftelse efter någon minut. På så viss får du ett litet mail varannan vecka som påminner om den nya uppdateringen.


Ansvarig utgivare Aage Radmann | Redaktör Bo Carlsson | Webredaktör Kjell E. Eriksson | Uppdaterad 2003-10-28
eXTReMe Tracker