Publicerad torsdagen den 9 oktober 2003
Till arkivet
Redaktionell informationGå till länksidanGå till förteckningen över nordiska idrottsforskareGå till innehållsförteckningGå till recensionslöpetGå till artikellöpet

NY FEATURE

Sociologisk konferens med idrott på schemat

Den sjätte biennala konferensen för Europeiska sociologförbundet avhölls i slutet av September i spanska Murcia. En av dryga 20-talet sessioner handlade om idrott och samhälle, med bl a svensk medverkan. idrottsforum.org’s utsände, Annika Eliasson, bjuder på en fyllig redovisning av de 11 presentationerna inom ramen för idrottsnätverket.


Skicka ett brev!

Våra uppdateringar kan komma som ett brev på posten. Allt du behöver göra är att klicka på symbolen här intill, vilket tar dig till ditt mail-program. Skicka därefter iväg brevet utan att skriva något, och du får en bekräftelse efter någon minut. På så viss får du ett litet mail varannan vecka som påminner om den nya uppdateringen.


Om

börjar SOC i bordtennis i Malmö!

Bolling om MIKA

Motion, Inspiration, Kondition, Avkoppling – de magiska ord vars akronym på 50-talet blev en synonym för motion. Riksidrottsförbundet ville att alla skulle mika, och den lille krabaten ovan skulle hjälpa till med kampanjen för förbättrad folkhälsa genom motion – i RFs regi. Hur det gick med den saken kan Hans Bolling berätta om. Gå till hans artikel!


The Sport Journal är en online-tidskrift som publiceras av United States Sports Academy. Den är för närvarande gratis, och har ett rikt och varierat utbud av intressanta artiklar om idrott. Tidskriften uppdateras fyra gånger om året och varje gång tillkommer 4-8 nya artiklar. Det är en akademisk tidskrift i den meningen att alla bidrag skickas ut till lektörer (referees). Nya artiklar hösten 2003 handlar bl a om förstärkt bevakning vid större idrottsevenemang efter den 11 september 2001, om krisintervention vid idrottsrelaterade olyckor, om idrott i Turkiet, den andra i en serie på tre artiklar som behandlar den muslimska eran. Klicka på loggan ovan för att besöka en välskött och intressant onlinetidskrift.

Sigmund Loland om idrottens kroppssyn och teknikutveckling


Kropp och teknik förenade i ett ofta förekommande sammanhang
Inom idrotten är skötseln av kroppen, vid sidan av materialutveckling, en av de viktigaste komponenterna i strävan att nå bättre resultat. I idrotten är kroppen ett medel (ett objekt) för att uppnå såväl hälsa som resultat. Med objektiveringen av kroppen följer givetvis en risk för kroppsfixering, något som i värsta fall kan urarta i anorexia eller nyttjandet av anabola steroider. När det gäller teknologiutvecklingen kan man diskutera vad det har för betydelse för idrottens jämlikhetsideal och synen på människans förhållande till teknik.

I två spännande artiklar presentar Sigmund Loland, Nordens främste idrottsfilosof, olika perspektiv på idrottens kroppssyn och dess förhållande till teknologisk utveckling. Författaren diskuterar idrottskroppens fenomenologi och dess sociala konstruktion. Resonemanget slutar med att bejaka idrotten och dess möjliga kroppssubjekt. Vidare presenteras, initierat och systematiskt, tre teorier om teknikens betydelse – dess implikationer – för synen på idrott, rättvisa och risker. I sin reflektion över teknik, människosyn och rättvisa slutar Loland med att lyfta fram idrottens moraliska värden och dess potential för självförverkligande.

Sigmund Loland är verksam vid Norges Idrottshögskola och har bl a skrivit Fair Play in Sport – a Moral Norm System, där idrottens jämlikhetsideal systematiskt ventileras utifrån en rätts- och moralfilosofi som ytterst tar sin utgångspunkt i den nyligen avlidne rättsfilosofen John Rawls teorier om ”schysst rättvisa” (justice as fairness).

Läs om kroppssyn, idrott och motion här och om teknologiutveckling inom idrotten här.

De senaste sportnyheterna från
Yahoo/sport och Svenska Spel:

Nyheter via Nyhetsrubriker

Forskarlistan

Tre nya forskare på listan har vi denna gång. Det är Lena Svensson, pedagog i Örebro, Harry Arne Solberg, ekonom i Trondheim, samt Nils-Olof Zethrin, känd från radio och historiker i Stockholm. Vi har nu 61 namn på listan. Men vi vill ha minst 100, och det är ändå inte alla! Vi uppmanar därför våra läsare att kontakta oss och anmäla sig till listan, eller tipsa oss om forskare som saknas, så att vi kan ta kontakt. Skriv en rad till webredaktören. Hela listan hittar du här.


Damerna mot bragdmedalj – men hur började det?
Damlandslagets förbundskapten Marika Domanski-Lyfors

Svenska damlands- laget i fotboll lyckades inte hålla ett spelstarkt Tyskland stången i VM-finalen. Men hur högt ska silvret rankas? Det kan bli svårt för Carolina Klüft och de andra i bragdmedaljskön. Om bakgrunden till den svenska damfotbollens framgångar under det senaste decenniet kan man läsa i Jonny Hjelms och Eva Olofssons artikel om damfotbollens genombrott.

FEEDBACK

Yttrandefrihet!

Från och med denna uppdatering kommer man inte längre att kunna kommentera artiklar på en särskild diskussionssida knuten till respektive artikel. Så småningom kommer tidigare publicerade artiklar att anpassas till denna nya standard. Skälet är uppenbart: mycket få läsare har nyttjat möjligheten att kommentera. Istället öppnar vi upp vår feedback-sida för alla slags inlägg, om innehållet på idrottsforum.org eller om andra idrottsrelaterade frågor. Gå in och diskutera nu!


Vill du medverka på idrottsforum.org?
Vi tar gärna emot artiklar, krönikor, recensioner eller andra idrottsrelaterade texter för bedömning. Dessutom idéer till artklar, teman etc. Skicka in ditt bidrag till redaktör Bo Carlsson.Nytt på datorspelfronten

Nu är det dags för EA Sports årliga uppdatering av sitt utbud av digitala sporter. I utbudet hittar vi NHL 2004, FIFA 2004, Tiger Woods PGA TOUR 2004, NASCAR Thunder 2004 och NBA Live 2004. Titta in på EA Sports hemsida för mer info. Vi återkommer i en senare uppdatering med de första intrycken av NHL 2004.


”The Leader in Sports Publishing”

Med sedvanlig amerikansk oblygsamhet presenterar sig det Chicagobaserade idrottsförlaget Triumph Books. Förlaget grundades 1989, och ligger på klassiska Printer’s Row i södra delen av the Loop. Förlaget har genom åren publicerat gräddan av det amerikanska idrottsetablissemanget, med namn som Whitey Ford, Brett Favre, Mario Lemieux, Ernie Harwell och Brian Billick. I april 2001 gick förlagets bok om racerstjärnan Dale Earnhardt i topp på New Yor Times bästsäljarlista. Det smäller högt. Förlaget är också ”Publisher for the Leagues” med regelböcker, laghistoria och bildpresentationer av lag från NFL, NBA, NHL, PGA Tour och flera andra förbund. Man smäcker dessutom gärna ihop böcker från enskilda mästerskap eller andra tävlingar ”instantly” så att de inom en vecka efter tävlingen är skrivna, tryckta och bundna, och ute på hyllorna för försäljning över hela USA. Puh! Klicka på loggan ovan för att komma till förlagets hemsida. I collaget nedan samsas några av förlagets aktuella titlar.

Nyheter för bokhyllan

Denna uppdatering bjuder på fyra nya recensioner i tre vitt skilda idrottsliga områden.

Torbjörn Andersson har fått korn på en jubileumsbok från Strands IF i Hudiksvall, som fyllde 100 år häromåret. Idrottsälskaren Torbjörn är förtjust, men idrottsforskaren Torbjörn blir lite lätt frustrerad.

Om en lite ovanligare aspekt på idrott handlar en ny dansk antologi, nämligen dess förföriska skönhet. Det är enligt antologiredaktörerna mycket tack vare det sköna som idrotten överlever de senare årens kriser i form av dopingskandaler, fuskanklagelser och läggmatcher. Helle Winther recenserar.

Två böcker om fotboll har Jan Olsson läst, en om fotbollens utveckling i Frankrike och en annan om fotbollens utveckling i Tyskland. Tysk fotboll är av gammalt märke, med det är främst efter 1945 som Tyskland intagit en central plats på fotbollens världskarta. Frankrike å andra sidan har inte blivit en fotbollsnation förrän helt nyligen, under det senaste decenniet. Varför och varför inte förklaras i två uppenbarligen mycket intressanta böcker, båda utgivna i England.

Läs mer om allt detta på recensionslöpet.


Aktuella konferenser

SVEBI, Svensk Förening för Beteende-
vetenskaplig Idrottsforskning, avhåller sin stora forsknings- och utbildningskonferens den 19-20 oktober vid Högskolan i Halmstad. Konferensens huvudtema sätter idrottsforskningen i fokus. Medverkar gör Bengt Saltin, Bengan Johansson, Jesper Fundberg, Tommy Söderberg, Ingegerd, Ericsson, bland många andra. Klicka på SVEBI-loggan för att komma till konferensens hemsida och betydligt mer information.

Längre fram i oktober, den 27-28, går SNAFA-konferensen i Växjö av stapeln. Konferensen syftar till att med hjälp av ett didaktiskt perspektiv, belysa arbetssättet vid mötet med barn i behov av särskilt stöd. Vid konferensen kommer också workshops samt pågående forskningsprojekt att presenteras. För mer information, gå till konferensens hemsida.

Vi vill också uppmärk-samma en konferens i Lund, anordnad av projektet ”Alla vinner” som drivs inom Lunds kommun med stöd från Allmänna arvsfonden. Konferensen äger rum torsdagen den 28 oktober, och har temat Föreningsliv och social mångfald. Den är öppen för alla, och ett program finns att ladda ner som pdf-fil på den här adressen.

The Barcelona Olympic Foundation anordnar det femte Olympic Forum sedan starten 1995. Årets konferens går av stapeln den 6-7 november, och temat är Doping in Sport: The Reality. Mer information på stiftelsens hemsida.

Och så flaggar vi för en internationell konferens på temat idrottsfilosofi som går av stapeln i Ljubljana, Slovenien, den 19-21 november. Konferensen arrangeras av institutionen för idrottsfilosofi och fakulteten för idrott vid universitetet i Ljubljana. I programkommittén sitter bl a två framstående idrottsforskare från Norge, Sigmund Loland och Gunnar Breivik. Läs mer om detta på konferensens hemsida.

Den 27-30 november arrangeras The International Conference on Adapted Sport i Kongresspalatset i Malaga, Spanien. Arrangörer är Andaluciens olympiska kommitté samt spanska paralypiska kommittén, och konferensen berör en rad olika aspekter på idrott och funktionshinder. Klicka på loggan för att läsa mer.

Samtidigt, mellan den 27 och 29 november samlas världens Sports Management-forskare för ”The 9th Annual Sport Management Association of Australia and New Zealand Conference” i Dunedin, New Zealand. Konferensens tema denna gång år Partnerships, primärt relationen mellan akademin och industrin och mellan lärare och studenter, samt om forskning: hur det går till och hur resultaten sprids. Läs mer här.


Ansvarig utgivare Aage Radmann | Redaktör Bo Carlsson | Webredaktör Kjell E. Eriksson | Uppdaterad 2003-10-12
eXTReMe Tracker