Publicerad fredagen den 21 september 2003
Till arkivet

Anmäl dig här!

Våra uppdateringar kan komma som ett brev på posten. Allt du behöver göra är att klicka på symbolen här intill, vilket tar dig till ditt mail-program. Skicla därefter iväg brevet utan att skriva något, och du får en bekräftelse efter någon minut. På så viss får du ett litet mail varannan vecka som påminner om den nya uppdateringen.


Om

börjar SOC i bordtennis i Malmö!
Från hyllkanten

Vi har läst fyra nya böcker av relevans för idrottsforums läsare – eller vi har snarare låtit läsa fyra böcker...

Håkan Larsson fick två antologier om olika aspekter på genusfrågan inom idrotten, en med amerikanskt ursprung och teoretisk hållning, en av europeiskt ursprung med empiri och handbokskaraktär.

Lena Halldenius kom nära samma ämne med sin bok, men det handlar här om genus – och Eros – i den antika grekiska idrotten, där faktiskt också kvinnor hade en plats.

Daniel Svensson fick en kokbok, Idrottarens matbok – recept för prestation, som dock dessvärre saknade den där riktiga kryddningen.

Läs mer om allt detta på recensionslöpet.

Uppmärksammad medieanalys

Förra uppdateringen domineraes av två studier av norska mediers rapportering från finalen i fotbolls-VM 2002 mellan Brasilien och Tyskland. Redaktionen har fått många positiva reaktioner på artiklarna, och vi flaggar lite extra med denrödvitblåa för Ewoud van Veens och Bernt Ove Flekkes artiklar.


Förresten, du har väl läst om...

...Torbjörn Anderssons besök på en gammal västtysk fotbollsarena?

...fotbollsdomaren Martin Ingvarssons funderingar om domarens roll?

...idrottsprofessorn Tomas Petersons tankar om idrottsvetenskap?

...Kutte Jönssons intryck från en speedwaytävling?

...Bosse Carlssons funderingar kring idrott på datorn?

...Per Eiseles rapport från den internationella idrottspsykologikonferensen i Köpenhamn.

Genombrottet för svensk damfotboll


Umeå IK är ett av landets mest framgångsrika damfotbollsklubbar på senare år, och Umeå var också mycket tidigt ute med seriespel för fotbollsdamer.

I dag söndag spelar Sveriges damfotbollslandslag sin första match i VM i USA. Vi tar tillfället i akt och publicerar en idrottshistorisk analys av framväxten av svensk damfotboll under perioden 1965-80. Jonny Hjelm och Eva Olofsson, historiker respektive pedagog från Umeå universitet, visar att den moderna damfotbollens framväxt i Sverige berodde på faktorer som i allt väsentligt fanns utanför fotbollsrörelsen, nämligen i förskjutningar inom de sociala, politiska och kulturella värdehierarkierna parallellt med omfattande materiella förbättringar för alla svenskar.

Det konkreta arbetet med att bilda lag, starta serier osv. var emellertid ett resultat av damfotbollspionjärernas kamp. Herrfotbollsföreträdare intog inledningsvis en passiv ”avvakta-och-se”-hållning. Fotbollens maskulina kodning utmanades på ett sätt som överraskade Svenska Fotbollförbundet. När ”avvakta-och-se”-hållningen av olika skäl blev omöjlig, beslöts att damfotbollen skulle integreras i fotbollsrörelsen. Syftet var att kontrollera damfotbollens utveckling och försäkra sig om att den inte skulle inverka menligt på herrfotbollen ifråga om immateriella och materiella resurser. Läs mer här.

Sveriges damlandslag är en av favoriterna i damfotbolls-VM, och många räknar med medalj av någon valör. Följ VM-äventyret på Svenska fotbollförbundets VM-hemsida. Klicka på bilden här intill.


De senaste sportnyheterna från
Yahoo/sport och Svenska Spel:

Nyheter via Nyhetsrubriker

Listan är fortfarande öppen

Vi fortsätter oförtrutet att komplettera förteckningen över nordiska idrottsforskare. Vi hoppas den ska utmynna i en ”idrottsvetarlista”, dvs ett epostnätverk för diskussion och informationsspridning. Sedan sist har vi fått en anmälan, från Rolf Jonsson, Högskolan Dalarna. Han blir nr 58 på listan. Men vi vill ha minst 100, och det är ändå inte alla! Vi vill därför uppmana våra läsare att kontakta oss och anmäla sig till listan, eller tipsa oss om forskare som saknas, så att vi kan ta kontakt. Skriv en rad till webredaktören. Hela listan hittar du här.


FEEDBACK

Vad tycker du om idrottsforum.org?

Vi som jobbar med idrottsforum.org behöver – och vill ha! – synpunkter från våra besökare. Vad är dåligt? Vad är bra? Vad kan bli bättre? Vad saknas? Vad kan skängas ut? Är alla surfare överens. För gärna en diskussion med oss om hur det varit, är och bör bli i framtiden. Gå in och diskutera nu!Vill du medverka på idrottsforum.org?
Vi tar gärna emot artiklar, krönikor, recensioner eller andra idrottsrelaterade texter för bedömning. Dessutom idéer till artklar, teman etc. Skicka in ditt bidrag till redaktör Bo Carlsson.
Det brittiska idrottsförlaget Parrs Wood Press i Manchester förtjänar en särskild presentation. Förlaget grundades så sent som 1999 av sportjournalisten Andy Searle. Andy var missnöjd med de stora förlagens misstänksamhet mot idrottslitteratur och deras obenägenhet att ta risker med mindre kända författare och böcker som har ett annorlunda perspektiv på sporter som fotboll, cricket eller rubgy. Första året utkom 8 titlar på Parrs Wood Press, därefter har det stadigt, om än långsamt, ökat, och Andy ser positivt på framtiden, med ett flertal intressanta titlar redan kontrakterade för 2004. Några av förlagets titlar ses nedan. Åtskilligt fler finns på förlagets hemsida.

Maco – the Malcolm Marshall Story av Pat Symes
The View From the Dugout av Eric Harrison
Steak.... Diana Ross: Diary of a Football Nobody av David McVay
Bradman Revisited av Tony Shillinglaw
Att mika eller inte mika – är det frågan?
”Så mika vi så småningom...”
Om ett i sanning besynnerligt initiativ från Riksidrottsförbundet skriver Hans Bolling, idrottshistoriker från Stockholm. Vid 50-talets början kände RF ett stort behov av att fånga in också motionsidrotten under sitt mäktiga paraply. Efter utredningar och analyser startades så MIKA, Motion, Inspiration, Kondition, Avkoppling. Att mika skulle vara synonymt med att motionera. Har du aldrig hört ordet? Bolling vet varför, och han förklarar det i sin intressanta och stimulerande artikel. Läs mer här!

Motionera mera!

Ett av skälen till Riksidrottsförbundets satsning på motionsidrotten som Hans Bolling skriver om i sin artikel (se ovan) var att det nybildade Svenska korporations-idrottsförbundet var helt ointresserat av att gå med i RF. Idag är dock Korpen Svenska Motionsidrottsförbundet en del av den stora RF-familjen, och på hemsidan korpen.se kan man fördjupa sig i dess organisation och verksamhet. Här finns Hälsoskola, shop, och – just nu – möjlighet att hälsodiplomera din arbetsplats! Läs mer på länken ovan. And guess what:

Konferensnytt

Tisdagen den 23 september inleds europeiska sociolog-förbundets [ESA] koferens i Murcia, Spanien. Ett av 25 olika forskningsnätverk med egna sessioner på konferensen är ”Society and Sports”. Klicka på bilden (=konferensloggan) för att komma till en presentation av sessionerna under rubriken idrott och samhälle, med svenskt deltagande av Tomas Peterson, Mats Franzén och Annika Eliasson.

Riksidrottsförbundet arrangerar Spelregler, en konferens om arbetet för jämställdhet inom idrotten, den 14 oktober. Medverkar gör bl a Mona Sahlin och Jesper Fundberg. Mer information och en nedladdningsbar inbjudan kommer du till genom att klicka på RF-emblemet här intill.

Fram i oktober, den 27-28, går SNAFA-konferensen i Växjö av stapeln. Konferensen syftar till att med hjälp av ett didaktiskt perspektiv, belysa arbetssättet vid mötet med barn i behov av särskilt stöd. Vid konferensen kommer också workshops samt pågående forskningsprojekt att presenteras. För mer information, gå till konferensens hemsida.

Vi vill också uppmärk-samma en konferens i Lund, anordnad av projektet ”Alla vinner” som drivs inom Lunds kommun med stöd från Allmänna arvsfonden. Konferensen äger rum torsdagen den 28 oktober, och har temat Föreningsliv och social mångfald. Den är öppen för alla, och ett program finns att ladda ner som pdf-fil på den här adressen.

Slutligen flaggar vi för en internationell konferens på temat idrottsfilosofi som går av stapeln i Ljubljana, Slovenien, den 19-21 november. Konferensen arrangeras av institutionen för idrottsfilosofi och fakulteten för idrott vid universitetet i Ljubljana. I programkommittén sitter bl a två framstående idrottsforskare från Norge, Sigmund Loland och Gunnar Breivik. Läs mer om detta på konferensens hemsida.


Ansvarig utgivare Aage Radmann | Redaktör Bo Carlsson | Webredaktör Kjell E. Eriksson | Uppdaterad 2003-09-21
eXTReMe Tracker