Publicerad lördagen den 26 juli 2003
Till arkivet

Bland vargar, gastar och indianer

Vi bjuds med till Norrköpings motorstadion i sällskap med Kutte Jönsson, idrottsfilosof från Lund som här ikläder sig sociologens kappa när han resonerar om speedwaysportens klassbundenhet och trohet till rötterna – i skarp kontrast till elitfotbollen av idag. Man riktigt känner avgasångorna i luften och hör rusande motorer i bakgrunden...


©Backmansfoto.com


Om

börjar VM i fotboll för damer i USA!

Att se men inte synas

Martin Ingvarsson, 37, är trots sin ungdom en av Sveriges mest framträdande elitfotbollsdomare, och därtill en veteran på plan – har har dömt fotboll sedan 14-årsåldern. Idag är han FIFA-domare med flera internationella stormatcher bakom sig. Här låter han oss följa med in i huvudet på en domare inför de stora, viktiga matcherna, t ex ett klassiskt Stockholmsderby.


... och på tal om speedway har vi just lokaliserat den första barnboken om speedway:

Vi återkommer med en recension i en senare uppdatering.

Idrott på datorn –
välsignelse eller förbannelse?

Marknaden för digitaliserad idrott – dvs datorsimulerad fotboll, hockey, ja, t o m dambeachvolleyboll (!) med mycket mera, är i ständig tillväxt. Är detta ett hot mot idrotten? Mot våra barn? Mot oss? Eller är det bara ett nytt sätt att förmedla nedärvda, allmänt accepterade moralföreställningar? Är datorspelen vår tids sagor? Redaktören för idrottsforum.org, Bosse Carlsson, tycks luta mot denna senare tolkning i en lättsam översikt av fyra datorspel. Han tar hjälp av sonen Victor för att reda ut begreppen kring årets utgåva av NHL, går sedan egenhändigt igenom Red Card (fotbollsspel där foul play premieras), Hooligans (där det är fotbollens svans av våldsverkare snarare än dess utövare som är hjältar) samt Dead or Alive: Xtreme Beach Volleyball (med bikinibrudar). Rättning i ledet blir det när redaktörens dotter Julia träder in i handlingen med en recension av Viveca Lärns Ludde tar Gothia Cup. Och pappa Bosse drar en djup suck av lättnad.

De senaste sportnyheterna från
Yahoo/sport:

Nyheter via Nyhetsrubriker

Vill du medverka på idrottsforum.org? Vi tar gärna emot artiklar, krönikor, recensioner eller andra idrottsrelaterade texter för bedömning. Dessutom idéer till artklar, teman etc. Skicka in ditt bidrag till redaktör Bo Carlsson.

Fotbollsprofessorn har ordet

Många av våra läsare har säkert ställt sig frågan: Vad är idrottsvetenskap? Vi har bollat frågan vidare till professorn i just detta ämne, idrottsvetenskap, Tomas Peterson, vid Malmö högskolas Lärarutbildning. Hans omedelbara svar på frågan kan du läsa här, där du också hittar en länk till en närmare presentation av Tomas, som för övrigt sitter i idrottsforum.orgs redaktion. Ett mer ingående svar har utlovats till hösten. Vi återkommer således.

Forskarlistan sväller

Också denna uppdatering kan presentera två nya forskare i förteckningen över nordiska idrottsforskare. Det är Knut Helland, professor i medieforskning vid universitetet i Bergen, och Kutte Jönsson, idrottsfilsof och doktorand i praktisk filosofi vid Lunds universitet. Kutte medverkar dessutom med en tankeväckande betraktelse över speedwaysporten i denna uppdatering; se mer om detta på annan plats på denna Löpsedel. Som vanligt efterlyser vi fler anmälningar till listan; WE KNOW YOU’RE OUT THERE! HÖR AV DIG! Och här finns hela listan.

SAMTALSÄMNEN:

Datorspel,
kvinnor i herrfotboll, idrottsforum.org,
det svenska friidrottsundret...

Denna vecka öppnar vi upp debattsidan för alla tänkbara ämnen! Man kan tänkas vilja ge uttryck för sina reaktioner efter att ha tagit del av Bosse Carlssons funderingar kring datorspel. Och vad tycks om att Perugia tänker ta in en kvinna i herrlaget? Vad har idrottsforum.org tillfört nätburen sportinfo – om något – och hur kan vi bli bättre? Vad ligger bakom svensk friidrotts plötsliga uppsving de senaste åren? Speedway och fotbollsdömande är andra nyheter på sidan som kan leda till intressanta tankar. Och vad betyder EMU-valet för idrotten? Ska Tre kronor verkligen byta namn till 0.32 euro? Gå in och diskutera här!Nya artiklar?

Nej, inga nya artiklar i denna uppdatering. Men ute ligger de nio artiklar som publicerats sedan premiären den 6 juni i år. Och säkert har du inte riktigt hunnit igenom alla, så varför inte passa på att fly undan solen och värmen en stund och parkera dig framför datorn och idrottsforum.org? Klicka på artiklar i navigationsrutan ovan till vänster. Och, förresten, det blir en späckad höst på idrottsforum.org, inte minst i form av nya artiklar.


Fyra böcker recenserade
Vi dras fortfarande med viss eftersläpning när det gäller recensioner. Ett antal böcker som kom ut under de senaste två-tre åren känns angelägna att recensera, samtidigt som det var lite segt att få in nya böcker från förlagen innan sajten var igång. Nu ramlar de in i lite snabbare takt, och nu är problemet för få recensenter (se ovan till höger). Men, som sagt, vi har fyra nya recensioner i den här uppdateringen, tre skrivna av Hans-Erik Olson av vilka två avser böcker som författats av skribenter på idrottsforum. org, och en av skriven av Annika Eliasson som behandlar en bok om idrottsutveckling i ett europeiskt perspektiv.

Alltfler nya böcker om allehanda aspekter av idrott letar sig fram till vår recensionsredaktörs brevlåda, i takt med att sajten blir mer och mer känd och det blir mer och mer uppenbart att vi är här för att stanna.

För att ha en rimlig chans att få alla dess böcker recenserade behöver vi kraftigt vidga vår kader av recensenter. Du som är intresserad av idrott och idrottsforskning,och som har stor nyfikenhet och ett kritiskt sinnelag, har här möjlighet att vidga ramarna för din kunskap och därtill ge läsandet dess yttersta uttryck – recensionen!

En recension bör i normalfallet vara mellan 400 och 800 ord, men känner du att du vill överskrida – eller underskrida – detta intervall så kan du kontakta redaktören och resonera om det.Vi kan dessvärre bara erbjuda boken som ersättning, men är inte ändå läsningen i sig den enda sanna belöningen?

Tveka därför inte! Skicka några rader till sagde recensionsredaktör och berätta lite om dig själv och vad du vill läsa – och skriva – om, så kontaktar vi dig när vi har en bok som borde passa dig. Om du redan finns med i vårt forskarregister behövs ingen utförligare presentation, bara en intressedeklaration.

The beautiful game

Sommarkrönikören Ing-Britt Melin berättar om en minnesvärd bussresa Malmö–Helsingborg tur och retur, till ett lokalderby mellan ärkerivalerna MFF och HIF, och därmed om män och män och män och några få kvinnor i fotbollens ryggrad. Debatten handlar dessa dagar med all rätt mycket om elitfotbollens kommersialisering, men Ing-Britts krönika är en påminnelse om vilka värden som är viktiga, vad det är som gör att det verkligen är ”the beautiful game”.


Idrottsvetenskap
– både här
och där

Vi vill gärna plugga för en kollega till dessa spalter i dessa spalter. Tidskriften Svensk Idrotts-
forskning
ges ut av Centrum för Idrottsforskning, CIF, som presenterar sig på följade sätt:

”CIF är en statlig organisation med Idrottshögskolan i Stockholm som huvudman. CIF:s uppdrag är att initiera, samordna, stödja och informera om forskning inom idrottens område.
 
CIF stödjer svensk idrottsforskning genom att

  • fördela bidrag till idrottsforskning, projekt och tjänster
  • sprida information om idrottsforskning, bl a tidskriften Svensk Idrottsforskning
  • anordna forskningskonferenser med aktuella teman
  • samverka med universitet och högskolor vid anordnandet av kurser i forskningsmetodik.”

Senaste numret av Svensk Idrottsforskning ligger ute för hemladdning i pdf-format. Klicka på omslaget ovan för att få den. Vill du komma till CIF hemsida klickar du här.


Ansvarig utgivare Aage Radmann | Redaktör Bo Carlsson | Webredaktör Kjell E. Eriksson | Uppdaterad 2003-07-26
eXTReMe Tracker