Uppdaterring #2   ::   Publicerad lördagen den 14 juni 2003
Till arkivet
Forskarlistan växer

idrottsforum.org har
ambitionen att erbjuda en komplett förteckning över idrottsforskare i de nordiska länderna, med alla ämnes- och idrottsliga inriktningar representerade. Efter en vecka kan vi presentera drygt 50 forskare, med uppgifter om forskningsintressen, projekt och publikationer.
Nya sajten invigd

Vid en för ändamålet passande ceremoni i Malmö stadsbiblioteks Röda rummet, invigdes idrottsforum.org på självaste svenska flaggans dag, den 6 juni. Den som klippte det virtuella snöret var Malmös legendariske idrottsprofil Leif Almö. Talade gjorde också Liss Carlsson från Stadsbilioteket, Aage Radmann från Lärarutbildningen vid Malmö högskola, samt initiativtagaren till idrottsforum.org och en av dess redaktörer, Bo Carlsson. Inbjudna gäster bjöds på varm korv och kall öl, och sajten fick ett positivt mottagande av alla församlade.

Foto: Kjell E. Eriksson

Läs mingelreportaget här    


Om

börjar VM i fotboll för damer i USA!
Fotbollens arbetsmarknad:
                  Individuella snarare än
                  kollektiva lösningar

Idrotten som arbetsmarknad är en relativt sen företeelse i Sverige. Historiskt har idrotten setts som en fritidssysselsättning, omgärdad som den har varit av en amatörideologi och byggd som en traditionell folkrörelse. Gradvis blev denna konstruktion under efterkrigstiden allt mer ohållbar, och 1967 avskaffade Riksidrottsförbundet sina amatörregler. Pengarna förvandlades från hot till möjlighet. Bill Sunds artikel beskriver den arbetsmarknad som svensk elitfotboll har blivit, och den jämförs både vad gäller likheter och skillnader med övriga branscher inom näringslivet. De skillnader Bill Sund finner omfattar bl a att fotbollen har en relativt självständigare roll än övriga system gentemot staten, att den ha en internationell arbetsmarknad, att den baseras på en "familjeideologi", agenternas speciella roll och spelarfackets svaghet samt spelarkontraktens centralitet i ystemet.


Övriga artiklar på idrottsforum.org
just nu

Lawson om dopning

Den brittiske kulturskribenten Mark Lawsons lördagskrönika i The Guardian den 7 juni har rubriken ”Blood on the Tracks” och diskuterar laglig och olaglig dopning inom idrotten, med för Lawson sedvanlig skärpa. Läs och begrunda.  

Idrottsfest!


Foto Helén Pe, ur Sköna Hem

Får du inte nog med sport? Varför inte anordna ett ”idrottspartaj”? I Sköna hems juninummer (nr 6) ges förslag (på 20 sidor) på hur man ska använda sommarens stora folkfester som förevändning för den egna festen hemma. Häng på sommarens häftigaste partyn: Finnkampen, Båstadtennisen, Vättern runt, O-ringen och Gotland runt. Njut av mat och dryck, från fördrink till vickning. Servera Finsk ängel, Grön monark eller frukt med flås. Vem tar tiden på drinken? Vad är den starkaste maten? Vem stannar längst?

Larsson om genus och idrott

För den som inte kan bärga sig till nästa veckas uppdatering av idrottsforum.org, då vi lägger ut Håkan Larssons artikel ”Idrottens genus”, som diskuterar hur begreppen kön, genus och jämställdhet använts inom idrottsforskningen, kan vi rekommendera att följa nedanstående länk som går till Aftonbladets nättidning där Håkan den 26 maj publicerade ett bidrag till diskussionen om Annika Sörenstams beslut att spela en golftävling på herrtouren. Håkan Larsson är lektor i idrottspedagogik vid lärarhögskolan i stprockholm

Klicka här för att komma till artikeln.


Vill du merverka på idrottsforum.org? Vi tar gärna emot artiklar, krönikor, recensioner eller andra idrottsrelaterade texter för bedömning. Skicka in ditt bidrag till redaktör Bo Carlsson.

Malmöpolitiker om bredd och elit

Lynn Ljungberg, kultur- och fritidskommunalråd (s) i Malmö, är månadens krönikör på idrottsforum.org. Lynn, som är "gammal" elithandbollspelare, är djupt engagerad i idrottsfrågor, och ägnar sin krönika åt den klassiska frågan om bredd och elit inom idrotten.
Riksidrotts-förbundet och idrottsmonopolet

I en motion om motion från Vänsterhögern, de gröna ifrågasätts den svenska idrottsrörelsens organisering i grunden. Genom en provokativ jämförelse med den svenska musikbranschen ställer partiet gängse föreställningar om idrottens roll i samhället på huvudet. Man vill avskaffa RFs monopol på idrott och reformera de offentliga anslagens fördelning mellan olika delar av fritidssektorn.

Bakom Vänsterhögern, de gröna står Kalle Danielsson, student vid Idrottsvetenskapliga programmet vid Malmö högskola. Hans djärva anslag rymmer en rad intressanta tankegångar. Läs och begrunda – och debattera!


Ansvarig utgivare Aage Radmann | Webmaster Kjell E. Eriksson | Uppdaterad 2003-06-14
eXTReMe Tracker